Rogol Amah: ADUN Tronoh Dipenjara 13 Tahun, Dua Sebatan

 

Choo Kiong memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) atas tiket DAP sebelum keluar parti dan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada Disember 2020 sebagai ahli bersekutu, sekarang beliau bersama Parti Bangsa Malaysia (PBM) sejak Januari lalu.

Pada 23 Ogos 2019, Choo Kiong yang juga bekas Pengerusi Perumahan, Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baharu negeri didakwa merogol seorang wanita di dalam sebuah bilik di tingkat atas sebuah rumah di Meru Desa Park, Bandar Meru Raya.

Perbuatan tersebut didakwa dilakukan antara pukul 8.15 hingga 9.15 malam, 7 Julai 2019. Pertuduhan terhadap beliau dilakukan mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Pada 16 Mac 2022 Media melaporkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tronoh, Paul Yong Choo Kiong memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa pertuduhan merogol pembantu rumah warga Indonesia yang sedang dihadapinya adalah merupakan muslihat politik.

“Ada juga ura-ura yang mengatakan terdapat usul tidak percaya kepada Menteri Besar akan diadakan pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) selain saya akan diganti atau disingkirkan. Selepas kejadian, ada seorang lagi Exco yang dituduh terlibat dalam kes rasuah. Ini adalah jelas menunjukkan ada pihak yang cuba menjatuhkan kami dalam kerajaan pada masa itu. Tarikh kejadian iaitu 7 Julai 2019 juga adalah terlalu dekat dengan majlis angkat sumpah penggal kedua Exco dan saya merupakan Exco pada ketika itu.

“Saya rasa ada pihak yang amat iri hati dan cemburu terhadap porfolio yang dipegang iaitu kerajaan tempatan, perumahan, pengangkutan awam dan hal ehwal bukan Islam dan kampung baharu,” katanya pada hari pertama prosiding bela diri di Mahkamah Tinggi.

Choo Kiong yang memilih memberi keterangan secara bersumpah dari kandang saksi juga memberitahu mahkamah, beliau percaya mempunyai musuh politik kerana sentiasa berasa diekori oleh kenderaan tidak dikenali setiap kali ke pejabatnya di bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri atau pulang ke rumah.

Malah katanya, beberapa kali kereta diletakkan di tepi jalan sehingga dia masuk ke rumah atau meronda di depan rumah dan taman perumahannya.

“Isteri saya juga selalu menerima panggilan telefon yang ganjil atau dicurigai selain ada orang datang ke rumah menyamar sebagai pembanci,” katanya.

Dalam pada itu, menjawab soalan Rajpal sama ada dia percaya dirinya terlibat dengan muslihat politik berdasarkan saksi terlindung kedua di mahkamah yang membawa pembantu rumahnya untuk membuat laporan polis dan pernah menyebutkan nama empat ADUN yang terlibat dalam kes itu.

Katanya, dalam laporan polis dibuat Datuk Ngeh Koo Ham (Penasihat DAP Perak) juga menyebut bahawa lelaki yang membawa pembantu rumahnya pergi ke balai untuk membuat laporan telah diacukan pistol dan diberi wang sebanyak RM100,000 untuk menjalankan tugas itu.

“(Polis) tak pernah siasat tentang muslihat politik dan saya ada sebut dalam laporan polis saya,” katanya ketika ditanya sama ada pegawai penyiasat menjalankan soal siasat mengenai dakwaan muslihat politik itu.

Sementara itu semasa disoal balas Pengarah Pendakwaan Negeri Perak, Azlina Rasdi sama ada dia ada membuat laporan polis kerana diekori, Choo Kiong memberitahu tiada laporan polis dibuat berkaitan dakwaan tersebut.

Malah Choo Kiong menolak cadangan Azlina bahawa dakwaan dia diekori adalah ilusinya semata-mata. ADUN Tronoh itu juga memberitahu dia tidak pernah menerima ugutan secara serius melainkan hanya surat layang yang diakuinya perkara biasa sebagai ahli politik.

Menjawab soalan Azlina sama ada PH masih menjadi kerajaan negeri dan memerintah dengan stabil selepas kes rogol melibatkannya, Choo Kiong mengakui perkara itu dan memberitahu tiada apa yang berlaku dalam pentadbiran kerajaan negeri dan PH hanya jatuh setahun kemudian...

Dan hari ini.. Utusan melaporkan..

IPOH: Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman penjara 13 tahun dan dua sebatan terhadap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tronoh, Paul Yong Choo Kiong setelah didapati bersalah merogol pembantu rumah warga Indonesia, tiga tahun lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Wahab Mohamed menjatuhkan hukuman terhadap Choo Kiong selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah di akhir kes pembelaan.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan permohonan peguam mewakili tertuduh, Datuk Rajpal Singh untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman itu sementara rayuan difailkan di Mahkamah Rayuan.

Mahkamah kemudian membenarkan jaminan RM30,000 dengan seorang penjamin selain dokumen perjalanan iaitu pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah.

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Sekarang adalah SAMNAK SAMBODHI (Taman Desa Jaya, Kepong) ialah tempat menyimpan hantu dan tempat membuang hantu oleh presiden YIP KUM FOOK (MCA Gombak) kerana presiden ini dalam perkara yang lebih kotor di kuil, dia tidak fikir dia sendiri adalah hantu besar dan syaitan di Malaysia, dari dulu hingga sekarang tidak pernah berhenti buat jahat, hari ini ramai orang Kepong tahu tentang dia dan apa yang dia buat

  Sekarang kawan dia musuh dia sebab dia curang dengan kawan karib dia, lepas dia tipu dan jual sebidang tanah di Johor kat Encik Lim dan Encik Lim bayar dia semua, lepas tu Encik Lim nak tengok tanah tu. tetapi tidak ada tanah, Encik Lim adalah yang terakhir mengupah peguam untuk mendapatkan wang itu balik

  YIP KUM FOOK tidak berasa malu dan dia sangat bodoh untuk menipu orang, mungkin dari generasi atuk dan nenek, YIP KUM FOOK seperti manusia tidak mudah mati kerana dia perlu menderita di dunia ini untuk masa yang lama, semua yang dia lakukan atau buat, dan semua akan berpindah kepada anak-anaknya akan dapat derita

  menambahkan sangat penting untuk menjadi presiden kuil (persatuan Buddha), ini adalah banyak dosa dan karma berat untuk mengikuti ajaran Buddha, agama Buddha bukan untuk anda bermain dan menghina, kerana agama Buddha adalah agama manusia hormati seluruh dunia

  satu hari nanti dia akan terima apa yang dia buat, awak tak boleh lari dari apa yang awak buat, awak akan hidup sendiri dan tanpa kawan..kita bersama menolak orang jahat di Malaysia dan kita sayang Malaysia

  Daripada Rakyat Kepong (Mr. Ng & Mr. Lim)

  ReplyDelete
 2. BAYARAN BALIK WANG TAK DITUNTUT DIJANGKA MENINGKAT RM95 JUTA TAHUN INI..KHAMIS, 04 DISEMBER 2008 12:00 AM

  KUALA LUMPUR: Jumlah bayaran balik wang tak dituntut (WTD) dalam simpanan Pendaftar Wang Tak Dituntut kepada pemilik dijangka meningkat sehingga RM95 juta pada tahun ini, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah.

  Pada tahun lepas, katanya RM58 juta WTD telah dibayar balik kepada empunya berbanding RM15 juta pada tahun 2002.

  "Melalui usaha berterusan yang dilakukan kerajaan, ramai pihak yang menuntut berjaya memperolehi wang mereka kembali," katanya di sesi soal jawab di Dewan Negara di sini hari ini.

  Sehingga Oktober 2008, seramai 51,000 orang telah memperolehi wang tersebut, meningkat daripada 46,000 orang pada tahun 2007 dan 42,000 orang pada 2006.

  Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan SENATOR DATUK YIP KUM FOOK(MCA Gombak) yang ingin mengetahui jumlah WTD yang terkumpul oleh pendaftar dan apakah usaha yang diambil oleh kerajaan untuk mengesan pemilik WTD ini.

  Ahmad Husni berkata jumlah WTD yang diterima setiap tahun oleh pendaftar menunjukkan peningkatan yang ketara apabila tempoh WTD selama setahun sebelum sesuatu wang yang tak dituntut perlu diserahkan oleh syarikat atau firma kepada pendaftar dimansuhkan melalui pindaan Akta Wang Tak Dituntut berkuatkuasa 1 Jan, 2003.

  Pada tahun 2006 dan 2007, katanya jumlah WTD yang diterima oleh pendaftar terus meningkat dengan kadar yang tinggi apabila banyak sekuriti tak dituntut diserahkan ke dalam Akaun Depositori Pusat Menteri Kewangan telah dijual dan hasil jualan dibayar kepada pendaftar sebagai WTD.

  Jumlah WTD dalam simpanan pendaftar sehingga 31 Dis 2007 adalah sebanyak RM2.85 bilion.

  Ahmad Husni menjelaskan bahawa pendaftar, selaku pemegang amanah sentiasa berusaha membantu orang awam yang menghadapi masalah dalam semakan WTD di syarikat dan firma berkenaan.

  "Orang ramai boleh mengemukakan pertanyaan melalui kaunter pejabat pendaftar atau panggilan telefon atau secara bertulis serta melalui internet," katanya.

  Kerajaan pada tahun 2006 telah membangunkan Sistem Kewangan dan Pengurusan Perakaunan Kerajaan di bawah kawalan Jabatan Akauntan Negara untuk menyimpan rekod WTD yang diserahkan oleh syarikat dan firma sejak tahun daftar 2005. BERNAMA

  * SENATOR DATUK YIP KUM FOOK tidak perlu bertanya apa-apa kerana dia ditipu ramai orang di Kepong dan juga playboy di mana-mana, dia sangat jahat, sekarang ramai orang tahu apa yang dia lakukan

  ReplyDelete
 3. Seorang ahli politik MCA DATUK YIP KUM FOOK(叶金福) menghina Sultan Selangor kerana mengambil gelaran Datuk untuk menipu dan berbohong kepada orang Cina Malaysia dan dia seorang ahli perniagaan dan lain-lain, dia sentiasa sombong dan menipu wanita-wanita untuk kepentingan dirinya.

  DATUK YIP KUM FOOK(叶金福) juga seorang peguam di Taman Desa Jaya, Kepong….dia ada kedai peguam di Taman Desa Jaya, Kepong.. terbuka untuk menipu orang ramai, kini ramai yang mengenali(tahu) dan mengesyakinya kerana di kawasan Kepong selalu ada masalah pada sebelum ini seperti tokong Hindu letak api di Taman Daya, Kepong tendang Sami-sami Buddha keluar dari KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI (三宝寺) dan lain-lain.

  Kita semua harap Sultan Selangor mengambil kembali semua gelaran Datuk kerana jika YIP KUM FOOK(叶金福) diteruskan gelaran Datuk, negara kita akan runtuh dan musnah...seterusnya Taman Desa Jaya kita, Kepong akan dapat bahagia dan harmoni.

  Sekarang anak dia(叶君瀚 YIP JIUN HANN) jadi pengerusi MCA Gombak, sama juga sebab ayah ajar anaknya jalan sama, dan kedua-duanya pun tak malu dan masa sekarang orang boleh hantar mesej tahu dengan cepat, anda tak boleh lari dari orang gosip

  perkongsian oleh AHLI JAWATANKUASA SAMNAK SAMBODHI (三宝寺), Taman Desa Jaya, terdahulu

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post