PAS Dijangka Hilang Terengganu Dan Kedah

SHAH ALAM - UMNO dilihat mampu merampas kembali pentadbiran Kedah dan Terengganu daripada Pas jika berlaku pertembungan tiga penjuru antara Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH) dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

Pensyarah Kanan Pusat Perdana Fakulti Teknologi dan Informatik Razak, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali berkata, jika berlaku pertembungan tiga penjuru, kelebihan akan berpihak kepada BN di dua negeri itu kerana UMNO mempunyai jumlah penyokong tegar atau 'fixed deposit' yang kuat di peringkat akar umbi.

Katanya, kebanyakan penyokong PN dan PH adalah terdiri daripada pengundi atas pagar dan geng lompat parti yang sering membantu kemenangan mereka dalam pilihan raya, sebelum ini.

"Sebenarnya masih sukar untuk meramalkan keputusan PRU15 secara tepat kerana situasi sekarang menyaksikan tiada satu gabungan parti politik sama ada BN, PH mahu pun PN yang dilihat dominan.

"Satu lagi faktor menentukan kemenangan mana-mana gabungan parti politik sama ada BN, PH mahu pun PN adalah pengundi baharu. Tambahan lagi, sehingga kini pengundi baharu terutama mereka berusia 18 hingga 21 tahun tidak memberikan petunjuk jelas mengenai hala tuju dan pola sokongan mereka ke arah mana?

"Bagaimanapun negeri-negeri seperti Terengganu dan Kedah mungkin bakal menyaksikan BN berpeluang merampas kembali negeri itu jika berlaku persaingan tiga penjuru," katanya kepada Sinar Premium.

Ditanya mengenai negeri Kelantan, Mazlan menjelaskan, situasi berbeza di negeri Cik Siti Wan Kembang kerana negeri tersebut pula mempunyai jumlah penyokong tegas Pas yang lebih banyak.

Justeru, biarpun Pas disebut-sebut tidak akan bertanding menggunakan logo bulan sebaliknya logo PN, penyokong Pas dijangka tidak mempunyai masalah memangkah parti itu.

"Walaupun ada penyokongnya lebih suka Pas bertanding dengan menggunakan logo 'bulan' namun mereka dijangka akur dan bersetuju bertanding atas tiket PN kerana wala' serta patuh kepada arahan pucuk pimpinan parti," katanya.

Sebelum ini, Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang bersetuju menggunakan logo pakatan itu pada PRU15 dan berkata perkara itu boleh disahkan kepimpinan Pas lapor Sinar Harian

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Harap2 kelantan sekali.....

  ReplyDelete
 2. Sekarang adalah SAMNAK SAMBODHI (Taman Desa Jaya, Kepong) ialah tempat menyimpan hantu dan tempat membuang hantu oleh presiden YIP KUM FOOK (MCA Gombak) kerana presiden ini dalam perkara yang lebih kotor di kuil, dia tidak fikir dia sendiri adalah hantu besar dan syaitan di Malaysia, dari dulu hingga sekarang tidak pernah berhenti buat jahat, hari ini ramai orang Kepong tahu tentang dia dan apa yang dia buat

  Sekarang kawan dia musuh dia sebab dia curang dengan kawan karib dia, lepas dia tipu dan jual sebidang tanah di Johor kat Encik Lim dan Encik Lim bayar dia semua, lepas tu Encik Lim nak tengok tanah tu. tetapi tidak ada tanah, Encik Lim adalah yang terakhir mengupah peguam untuk mendapatkan wang itu balik

  YIP KUM FOOK tidak berasa malu dan dia sangat bodoh untuk menipu orang, mungkin dari generasi atuk dan nenek, YIP KUM FOOK seperti manusia tidak mudah mati kerana dia perlu menderita di dunia ini untuk masa yang lama, semua yang dia lakukan atau buat, dan semua akan berpindah kepada anak-anaknya akan dapat derita

  menambahkan sangat penting untuk menjadi presiden kuil (persatuan Buddha), ini adalah banyak dosa dan karma berat untuk mengikuti ajaran Buddha, agama Buddha bukan untuk anda bermain dan menghina, kerana agama Buddha adalah agama manusia hormati seluruh dunia

  satu hari nanti dia akan terima apa yang dia buat, awak tak boleh lari dari apa yang awak buat, awak akan hidup sendiri dan tanpa kawan..kita bersama menolak orang jahat di Malaysia dan kita sayang Malaysia

  Daripada Rakyat Kepong (Mr. Ng & Mr. Lim)

  ReplyDelete
 3. BAYARAN BALIK WANG TAK DITUNTUT DIJANGKA MENINGKAT RM95 JUTA TAHUN INI..KHAMIS, 04 DISEMBER 2008 12:00 AM

  KUALA LUMPUR: Jumlah bayaran balik wang tak dituntut (WTD) dalam simpanan Pendaftar Wang Tak Dituntut kepada pemilik dijangka meningkat sehingga RM95 juta pada tahun ini, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah.

  Pada tahun lepas, katanya RM58 juta WTD telah dibayar balik kepada empunya berbanding RM15 juta pada tahun 2002.

  "Melalui usaha berterusan yang dilakukan kerajaan, ramai pihak yang menuntut berjaya memperolehi wang mereka kembali," katanya di sesi soal jawab di Dewan Negara di sini hari ini.

  Sehingga Oktober 2008, seramai 51,000 orang telah memperolehi wang tersebut, meningkat daripada 46,000 orang pada tahun 2007 dan 42,000 orang pada 2006.

  Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan SENATOR DATUK YIP KUM FOOK(MCA Gombak) yang ingin mengetahui jumlah WTD yang terkumpul oleh pendaftar dan apakah usaha yang diambil oleh kerajaan untuk mengesan pemilik WTD ini.

  Ahmad Husni berkata jumlah WTD yang diterima setiap tahun oleh pendaftar menunjukkan peningkatan yang ketara apabila tempoh WTD selama setahun sebelum sesuatu wang yang tak dituntut perlu diserahkan oleh syarikat atau firma kepada pendaftar dimansuhkan melalui pindaan Akta Wang Tak Dituntut berkuatkuasa 1 Jan, 2003.

  Pada tahun 2006 dan 2007, katanya jumlah WTD yang diterima oleh pendaftar terus meningkat dengan kadar yang tinggi apabila banyak sekuriti tak dituntut diserahkan ke dalam Akaun Depositori Pusat Menteri Kewangan telah dijual dan hasil jualan dibayar kepada pendaftar sebagai WTD.

  Jumlah WTD dalam simpanan pendaftar sehingga 31 Dis 2007 adalah sebanyak RM2.85 bilion.

  Ahmad Husni menjelaskan bahawa pendaftar, selaku pemegang amanah sentiasa berusaha membantu orang awam yang menghadapi masalah dalam semakan WTD di syarikat dan firma berkenaan.

  "Orang ramai boleh mengemukakan pertanyaan melalui kaunter pejabat pendaftar atau panggilan telefon atau secara bertulis serta melalui internet," katanya.

  Kerajaan pada tahun 2006 telah membangunkan Sistem Kewangan dan Pengurusan Perakaunan Kerajaan di bawah kawalan Jabatan Akauntan Negara untuk menyimpan rekod WTD yang diserahkan oleh syarikat dan firma sejak tahun daftar 2005. BERNAMA

  * SENATOR DATUK YIP KUM FOOK tidak perlu bertanya apa-apa kerana dia ditipu ramai orang di Kepong dan juga playboy di mana-mana, dia sangat jahat, sekarang ramai orang tahu apa yang dia lakukan

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post