Azeez Masuk Hospital, Keputusan Rayuan Batal 13 TuduhanTangguh Lagi

Abdul Azeez dibicarakan selepas mengaku tidak bersalah atas 13 pertuduhan berkaitan projek pembinaan lebuh raya dan naik taraf jalan raya di Kedah dan Perak iaitu melibatkan tiga pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM5.2 juta dan 10 pertuduhan penggubahan wang haram.

Projek tersebut melibatkan Lebuhraya Persisiran Pantai Baru, kerja-kerja menaik taraf Jalan Persekutuan FT005 (Teluk Intan ke Kampung Lekir, Perak).

Pertuduhan rasuah itu didakwa dilakukan di Bank CIMB cawangan Menara UAB, Jalan Tun Perak, di sini pada 8 Disember 2010, dan di Affin Bank Berhad, Setiawalk, Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong, Selangor pada 13 Jun 2017 dan 10 April 2018.

Bagi pertuduhan pengubahan wang haram, Abdul Azeez didakwa melakukan kesalahan itu di Lembah Klang antara 8 Mac 2010 dan 30 Ogos 2018.

Seramai tujuh saksi pendakwaan telah dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula 19 Ogos 2020.

Pada 12 Mac 2021, Hakim Mahkamah Tinggi di sini, Datuk Muhammad Jamil Hussin menolak permohonan Abdul Azeez untuk membatalkan kesemua pertuduhan itu atas alasan permohonan tersebut tidak mempunyai sebarang merit yang membolehkan mahkamah menggunakan budi bicaranya untuk berbuat demikian.

Mahkamah Tinggi berpuas hati ketiga-tiga alasan yang dikemukakan oleh Abdul Azeez untuk membatalkan semua pertuduhan terhadapnya, tidak mempunyai merit yang mewajarkan mahkamah menggunakan bidang kuasa sedia ada untuk membenarkan permohonannya.

Hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin dalam penghakimannya menyatakan, semua pertuduhan telah dirangka dengan sempurna dan menjadikan satu tindakan pramatang pada peringkat ini jika mahkamah memutuskan semua pertuduhan yang dikemukakan adalah tidak berasas.

Pada 12 April 2021, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Ahli Parlimen Baling itu untuk menangguhkan perbicaraan kes itu di Mahkamah Sesyen sehingga tamat rayuan bagi keputusan mahkamah terdahulu.

Pada 17 Februari 2022, Rayuan bekas Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berhubung keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk membatalkan 13 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram yang dihadapinya, diputuskan pada 23 Februari ini.

Perkara tersebut dimaklumkan Timbalan Pendakwa Raya, Nik Haslinie Hashim sewaktu sebutan perbicaraan kes itu di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Azura Alwi yang turut disahkan oleh peguam bela, Amer Hamzah Arshad mewakili Abdul Azeez.

Mahkamah kemudian menetapkan 18 Mac ini untuk sebutan semula kes itu bagi mengetahui status keputusan rayuan tersebut.

Sebahagian dari laporan oleh Sinar.

SHAH ALAM- Istana Kehakiman, Putrajaya menjadi penentu hari ini (26 Ogos) samaada berjaya atau tidak bekas Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim mengenepikan 13 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dirinya.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Muhammad Jamil Hussin pada 12 Mac 2021, menolak permohonan Abdul Azeez untuk membatalkan kesemua pertuduhan itu atas alasan permohonan tersebut tidak mempunyai sebarang merit yang membolehkan mahkamah menggunakan budi bicaranya untuk berbuat demikian.

Pada 12 April 2021, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Ahli Parlimen Baling itu untuk menangguhkan perbicaraan kes itu di Mahkamah Sesyen sehingga tamat rayuan bagi keputusan mahkamah terdahulu.

Seramai tujuh saksi pendakwaan telah dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula 19 Ogos 2020.

Pada 1 Julai lalu panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Seri Kamaludin Md Said yang bersidang bersama Hakim Datuk Abu Bakar Jais dan Hakim Datuk Che Mohd Ruzima Ghazali memutuskan membenarkan permohonan pihak perayu dan responden agar keputusan kes itu ditangguhkan

Hakim Kamaludin berkata, mahkamah menangguhkan keputusan rayuan itu buat kali terakhir lapor Sinar

Bagaimanapun hari ini.. Mahkamah Rayuan hari ini menangguhkan sekali lagi keputusan rayuan bekas Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim bagi membatalkan 13 tuduhan menerima rasuah dan pengubahan wang haram dihadapinya.

PUTRAJAYA - Keputusan bekas Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim untuk mengetepikan 13 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram yang dihadapinya ditangguhkan ke 5 September.

Ia selepas peguam perayu, Amer Hamzah Arshad memaklumkan kepada mahkamah bahawa anak guamnya kini dirawat di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) sejak jam 2 pagi Jumaat.

"Anak guam saya kini berada di PPUM kerana acute gastroenteritis," katanya di hadapan tiga panel hakim Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Kamaludin Md Said pada Jumaat.

Hakim yang turut bersidang, Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Che Mohd Ruzima Ghazali.

Amer Hamzah dalam pada itu memaklumkan pihaknya masih menunggu maklum balas daripada Jabatan Peguam Negara (AGC) berhubung representasi untuk menarik pertuduhan tersebut.

"Pihak kami telah menghantar permohonan tersebut pada 27 Jun dan sehingga kini masih tiada jawapan," ujarnya.

Justeru Kamaludin mengarahkan AGC agar segera memberi jawapan terhadap permohonan perayu.

"Kami harap Peguam Negara (Tan Sri Idrus Harun) atau sesiapa menjawab permohonan tersebut. Kalau tolak, tolak lah, jika tidak tergantung seperti ini," katanya.

Seraya itu, responden yang diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya, Ku Hayati Ku Haron berdiri dan memaklumkan beliau akan penyampaian perkara itu kepada AGC.

Sebelum ini, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur menetapkan 30 Ogos ini untuk sebutan kes bagi mengetahui status keputusan rayuan tersebut dan juga perkembangan representasi dan tarikh itu dipersetujui oleh kedua-dua pihak pendakwaan dan pembelaan lapor Sinar

Hmm.. takut apanya??.. Kan BossKu dah ada di sana..

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. PDRM sah gagal cari Jho Low dan Nik Faisal, Pengarang buku mulakan pemburuan Jho Low menggunakan semua kemudahan media sosial.

  Rakyat pun perlu viralkan di semua ruang medsos yang ada..!!

  Bradley Hope, pengarang bersama buku mengenai skandal 1MDB, telah memulakan carian di media sosial terhadap ahli perniagaan dalam buruan yang dikaitkan dengan kes itu.

  Menerusi Twitter, Hope berkata, beliau mahu memulakan pencarian baharu menjejak Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low

  Lim Guan Eng buat kejutan. Tak adil Najib dipenjara tapi Jho Low masih bebas, DAP gesa cari segera..!!

  Pasti nama kartel mafia Kerala akan disebut dimahkamah nanti..!!

  Ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low perlu dikesan dengan segera bagi membawanya ke muka pengadilan, kata Lim Guan Eng.

  https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/08/24/ganda-usaha-tangkap-jho-low-kata-guan-eng/

  Pengerusi DAP itu berkata tidak adil hanya Datuk Seri Najib Razak sahaja dihukum penjara tetapi Jho Low sebagai dalang utama dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) juga perlu dibawa ke muka pengadilan untuk dihakimi.

  Hope menggesa orang ramai untuk menghebahkan pencarian Low kepada rakan-rakan di China menggunakan tanda pagar #whereisjholow #Malaysia.

  “Arkitek kewangan Najib, Jho Low masih bebas. DAP menggesa kerajaan Malaysia melipat gandakan usaha menahan Jho Low, keluarga dan sekutunya yang dikaitkan dengan skandal 1MDB bernilai RM52 bilion bagi memberi keadilan kepada 32 juta rakyat negara ini.

  “Ketika Najib berdepan hari-harinya di mahkamah, adalah tidak adil dan ibarat mempersendakan keadilan bahawa Jho Low, keluarga dan sekutunya yang dikaitkan dengan skandal terbabit, dibenarkan bebas berkeliaran begitu sahaja.

  Saya menuntut pihak berkuasa meneruskan usaha menjejak nama lain yang terbabit termasuk manusia digelar Jho Low dan Nik Faisal (bekas Ketua Pegawai Eksekutif SRC, Nik Faisal Ariff Kamil), begitu juga Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz (bekas Gabenor Bank Negara) dan suaminya,” kata Lim Gian Eng.

  Lagi link dibawa ini

  https://youtu.be/t02wDQEoJAo

  Menerusi Twitter, Wasap group, Telegram, Wechat, U-Tube dan media lain pengarang buku Hope berkata, beliau mahu memulakan pencarian baharu menjejak Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low.

  Sekiranya semua dipanggil tentu akan ada terpacul nama kartel Mafia Kerala. Perlukah PDRM menjejaki Zety dan Taufiq Ayman..!?

  Dulu IGP lantikan Tun Mahathir bernama Amit Bedul kata Jho Low dah tukar wajah jadi beruang.

  https://youtu.be/VMAe6eXDeC0

  Adakah Zety sudah bertukar jadi cipan, Taufik Ayman bertukar jadi ayam jantan dan CEO Astro bertukar jadi lipan..

  Jangan tunggu Hope memburu Jho Low elok kita kempen seluruh dunia viralkan dimana Jho Low berada. Bukan Jho Low saja patut diburu dan diviralkan di media sosial Nik Faisal pun patut diviralkan juga.

  Ini lah masa rakyat Malaysia bersatu dan berkongsi video mesej yang dihantar Jho Low kepada rakan dan keluarga melalui aplikasi pemesejan pada awal 2017 untuk memberikan petunjuk kepada warganet “gambaran Low terlalu sukar untuk dikalahkan”

  https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/08/24/di-mana-jho-low-pengarang-bersama-buku-1mdb-mulakan-pencarian-baharu/

  Ambil gambar dan video tak perlu pun tangkap Jho Low dan Nik Faisal.

  Mungkin mereka sedang enak enak shopping, makan restoren mewah atau berhibur isyarat itu sudah cukup jelas supaya rakyat tahu kegiatan fugitive ini dan siapa dibelakang mereka..!!

  Jom kempen buru Jho Low mana Nik Faisal..!!!

  #whereisjholow #Malaysia.

  ReplyDelete
 2. His son (YIP JIUN HANN叶君瀚, 律师) also has the same behavior and habits as his father because father (YIP KUM FOOK叶金福, 律师) does bad things in society, cheats people about money and has sex with people's wives everywhere and the children(son) also play women everywhere too

  now many people know about this YIP KUM FOOK叶金福 family in their way of life, but they can't escape from people gossiping about what they have done. in the end life is hard.. pity those who do evil, not in this life but have to bear it for another life as well.

  They will tremble all their lives in life and they are not free all their lives like animals touching hot water, in Buddhist who broke the Sangha community, this is the greatest sin, also not easy to confess and there is no way to cleanse it

  Really to happen to you, your friends and relatives will laugh at you, you will be lonely without friends because when you have a lot of money, you are proud of them, at that time nobody wants you...you will walk the road alone

  Shared by loke & friends in Kepong

  ReplyDelete
 3. We have opened and founded the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE (吉隆坡甲洞帝沙再也三宝) in Taman Ehsan in 1989 and we invited Datuk YIP KUM FOOK叶金福 to open the temple as well but moved to Taman Desa Jaya in 1990, in 1993 we bought the place where it is now.

  Our chief monk who worked hard for our Temple also rented a house for the temple for payment by our chief monk at that time because we all need to go to the Buddhist temple to stay in Taman Desa Jaya, Kepong for some devotees to come to chant and pray because there is no and does not have a Buddhist temple

  When we moved to a new place, DATUK YIP KUM FOOK叶金福 set up a new committee, and the old committee fired all of them, the temple has some problems because this Datuk Yip runs the temple like a political system because he doesn't know about Buddhist teachings, also because he is a businessman who sells a furniture store in Taman Desa Jaya and he is also an MCA Chairman in Taman Daya

  Also the son of DATUK YIP KUM FOOK叶金福...YIP JIUN HANN叶君瀚, 律师 who is the chairman of MCA Gombak always told the devotees about the temple, he said this temple is my father's temple and belongs to my father, when any devotees hear that, they are not happy and don't like it, we know his son is mentally ill since he was a small child

  In 1994 DATUK YIP KUM FOOK full position as the president of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE (吉隆坡甲洞帝沙再也三宝) then slowly many problems happened, then Ven. U Nandiya came and stayed in the Temple, soon because the next land had to have one Buddha statue, then Ven. U Nandiya plans to have a Marble Buddha Statue from Myanmar, after which Ven. U Nandiya arranged to collect donations from devotees

  Therefore, donating sufficient funds to pay for the Buddha statue, then Ven. U Nandiya and our Master went to Myanmar to see the statue, then the statue arrived safely but the donation money is still having problems because the money is in Ven. U Nandiya's hand, DATUK YIP KUM FOOK叶金福 heard the remaining money donation with Ven. U Nandiya. In one day later, DATUK YIP KUM FOOK叶金福 came to Ven. U Nandiya to cheat about money...Document about donation money on internet "https://committeesamnaksambodhi1.blogspot.com/2019/01/" anyone can research it, this is very shameful for our Buddhist in way of life

  Other topics Buddhist monk (Ven. Phra Piya Thammo) was pushed out of the temple, DATUK YIP KUM FOOK叶金福 used thugs and police to remove the Sangha from the Buddhist temple, this is very insulting to the Sangha in the world, all monks are Buddhist students or Buddhist followers if you destroy one sangha, Other Sangha will protect other Sangha and also very big sins in Buddhism, he叶金福 will vibrate or shake for your whole life, karma will come to you

  Now we are very sad when we drive past the temple because it is very quiet, no one goes to the temple, only Myanmar monks are there to take care of the place, maybe soon the temple will be closed, but DATUK YIP KUM FOOK叶金福 is not a problem because he has money a lot already….DATUK YIP KUM FOOK叶金福, need to think about the money building temple is money donation by devotees

  Ah Lee former committee’s members of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE(吉隆坡甲洞帝沙再也三宝), “next message, we will explain more about this”

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post