Khalid Ibrahim: Hero 'Guthrie Dawn Raid'

Allahyarham Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim adalah figura penting yang membantu Malaysia mendapatkan Guthrie, sebuah syarikat perladangan yang ketika itu dimiliki British.

Misi yang dipanggil 'Dawn Raid' itu berlaku pada 1981 ketika Abdul Khalid yang baru berusia 35 tahun bertugas sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Permodalan Nasional Berhad (PNB).

Guthrie ketika itu adalah syarikat perladangan terbesar dunia yang mengambil hasil kelapa sawit dan getah dari Malaysia untuk dieksport ke luar negara yang ketika itu milik sepenuhnya British.

Dalam misi khas itu, Khalid bersama Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Gabenor Bank Negara, Datuk Ismail Ali merancang menjadikan Guthrie milik Malaysia.

Kehebatan strategi dirancang Khalid dalam misi khas itu berlaku kurang empat jam pada pagi 7 September 1981 yang akhirnya syarikat milik British itu bertukar tangan kepada Malaysia melalui pembelian saham di Bursa Saham London yang memulakan dagangan pada pagi.

Kini Guthrie menjadi sebahagian syarikat gergasi milik Sime Darby Berhad dan misi Dawn Raid itu berjaya memakmurkan ekonomi negara hasil bumi Malaysia.

Laporan berkaitan dipetik dari Berita Harian

SHAH ALAM: Jasa bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang meninggal dunia malam tadi pastinya dikenang rakyat antaranya peranan beliau dalam Serangan Subuh Guthrie (Guthrie Dawn Raid) pada 7 September 1981.

Sebelum bergelar Menteri Besar Selangor pada 13 Mac 2008 hingga 22 September 2014, Abdul Khalid, 76, adalah antara individu penting terbabit dalam misi Malaysia mengambil alih Guthrie Corporation daripada British menerusi 'serangan' terhadap Bursa Saham London.

Abdul Khalid dimasukkan dalam rancangan yang disusun rapi oleh Perdana Menteri Keempat, Tun Dr Mahathir Mohamad serta Gabenor Bank Negara yang juga Pengerusi PNB ketika itu Tun Ismail Ali.

Pengalaman beliau bekerja di sebuah syarikat penasihat kewangan di London membantu usaha pasukan mengembalikan segala hasil perladangan Guthrie Corporation kepada rakyat Malaysia.

Abdul Khalid memperoleh Ijazah dalam jurusan Ekonomi di Universiti Malaya pada 1971 dan seterusnya melanjutkan pengajian peringkat Sarjana di University of Queensland, Australia pada 1976.

Beliau memulakan kerjaya sebagai guru dan pensyarah, sebelum beralih ke bidang korporat dengan memegang pelbagai jawatan tinggi seperti Pengurus Besar dan Ketua Pegawai Eksekutif PNB; Pengarah Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB); Pengarah Kumpulan Guthrie Bhd dan Pengarah Pelaburan Hartanah Nasional Berhad.

Abdul Khalid mula berkecimpung dalam politik sekitar 1995 menerusi UMNO serta merebut jawatan Timbalan Ketua Bahagian Kuala Selangor, namun tewas kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeram Datuk Miskon Sutero ketika itu.

Pada kemunculan semulanya pada Pilihan Raya Umum ke-12 pada 2008 dengan mewakili PKR, beliau telah memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Ijok, yang turut menyaksikan Pakatan Rakyat (PR) merangkumi PKR, DAP dan PAS membentuk kerajaan negeri yang baharu.

Abdul Khalid seterusnya diangkat menjadi Menteri Besar Selangor pertama bukan dari Barisan Nasional pada 13 Mac 2008.

Selama enam tahun memimpin Selangor, beliau antara lain memperkenalkan Dasar Hasil Negeri Untuk Rakyat dengan pelbagai program di bawah agenda 'Merakyatkan Ekonomi Selangor' membabitkan perbelanjaan lebih RM1.6 bilion untuk inisiatif dan skim bersifat kebajikan.

Dasar berjimat cermat dan perbelanjaan berhemah yang dilaksanakan pentadbirannya, turut membolehkan rizab simpanan negeri meningkat kepada RM3.3 bilion setakat September 2014 dan sebahagian simpanan itu telah digunakan untuk projek pembangunan seperti pembinaan Jambatan Ketiga Klang dan perumahan mampu milik.

Di bawah pentadbirannya juga, Selangor meneruskan tradisi sebagai pemangkin ekonomi negara dengan menyumbang 24 peratus kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK), di samping kekal menjadi antara destinasi pelaburan terunggul.

Kerajaan negeri di bawah Abdul Khalid juga telah mencapai persetujuan dengan Kerajaan Persekutuan dan empat syarikat konsesi untuk menstruktur semula perkhidmatan air dan usaha yang bermula sejak 2008 itu, membolehkan semua aset air dikembalikan kepada rakyat.

Meskipun tidak lagi menjadi menteri besar, ternyata khidmatnya masih diperlukan apabila Allahyarham dilantik sebagai Penasihat Ekonomi Terengganu pada 2018 sehingga kini.

Pemimpin yang sangat disayangi rakyat Selangor itu meninggal dunia pada 11.08 malam tadi di Hospital Cardiac Vascular Sentral, Kuala Lumpur, akibat jangkitan kuman pada injap jantung.

Allahyarham yang merupakan anak jati Jeram, Kuala Selangor, meninggalkan isteri Puan Sri Salbiah Tunut, empat orang anak dan dua cucu.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post