Lepas SRC , 1MDB Pula Menanti... Tabahlah Najib..

Najib Razak, Perdana Menteri keenam yang memegang jawatan itu lebih sembilan tahun mulai 2009 hingga 2018, dan kerajaannya disingkirkan pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) selepas gagal menahan tindak balas daripada kemelut 1MDB, ditahan pada 3 Julai 2018.

Keesokannya, beliau didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas tiga pertuduhan pecah amanah dan satu pertuduhan penyalahgunaan kuasa berhubung penyelewengan RM42 juta dana SRC International, yang ketika itu anak syarikat 1MDB.

Beliau juga berdepan tiga lagi tuduhan pengubahan wang pada 8 Ogos tahun sama.

Selepas perbicaraan selama 79 hari antara 3 April 2019 hingga 11 Mac 2020, yang menyaksikan 86 saksi memberi keterangan, Najib pada 28 Julai 2020 disabitkan bersalah oleh hakim perbicaraan Nazlan Ghazali atas semua tuduhan dan dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta.

Nazlan kemudian mengeluarkan penghakiman bertulis setebal 801 muka surat yang menjelaskan keputusannya.

Najib membuat rayuan di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan itu, dan pada 8 Dis 2021, selepas perbicaraan selama 15 hari, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan merangkumi hakim Abdul Karim Abdul Jalil, Has Zanah Mehat dan Vazeer Alam Mydin Meera sebulat suara mengekalkan sabitan serta hukuman yang dijatuhkan Mahkamah Tinggi. 

Alasan mereka terkandung dalam penghakiman bertulis setebal 317 muka surat.

Najib memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan pada hari sama, dan pada 25 April tahun ini, beliau memfailkan petisyen rayuan memetik 94 perkara yang didakwanya sebagai kesilapan undang-undang dan fakta yang dibuat Mahkamah Rayuan dalam penghakimannya.

Tidak lama kemudian, Mahkamah Persekutuan menetapkan rayuan bekas perdana menteri itu untuk pendengaran dari 15 hingga 26 Ogos ini.

Pada 31 Mei lalu, peguam diraja dari United Kingdom, Jonathan James Laidlaw memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk mewakili Najib dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan. Permohonan itu ditolak pada 21 Julai.

Dalam pada itu, pada 10 Jun lalu, Najib memfailkan usul untuk mengemukakan bukti baharu bagi menunjukkan Nazlan patut menarik diri atas konflik kepentingan serius yang melanggar haknya untuk perbicaraan adil. Najib memohon perbicaraan semula kes itu di hadapan hakim Mahkamah Tinggi yang lain.

Pada 25 Julai, atas sebab yang dijelaskannya dalam kenyataan dikeluarkan semalam, Najib melantik firma guaman Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners sebagai peguam caranya menggantikan Shafee & Co, dengan Hisyam Teh Poh Teik menggantikan Shafee Abdullah sebagai peguam utama.

Keesokannya, peguam cara baharunya menulis surat kepada Mahkamah Persekutuan memohon penangguhan rayuan, yang tinggal tiga minggu lagi. Permintaan itu ditolak mahkamah tertinggi secara bertulis dan ketika pengurusan kes tiga hari kemudian.

Usul untuk mengemukakan bukti baharu didengar pagi Isnin dan Selasa lalu. Pada tengah hari Selasa, mahkamah tertinggi sebulat suara menolak usul itu.

Hisyam kemudiannya memohon penangguhan pendengaran rayuan itu, tetapi ia ditolak Mahkamah Persekutuan pada petang Selasa. Dalam sidang media selepas prosiding berakhir hari itu, Najib, Hisyam dan peguam bersama, Zaid Ibrahim menyuarakan kekecewaan terhadap pendirian mahkamah.

Ketika kes itu dibicarakan semalam, Hisyam yang sepatutnya membentangkan hujahnya memohon maaf kepada mahkamah dan memohon untuk menarik diri sebagai peguam utama. Permohonan itu ditolak mahkamah tertinggi dan peguam utama serta pasukannya diarahkan terus mewakili Najib.

Disebabkan Hisyam tidak dapat berhujah secara lisan, Ketua Hakim Negara, Tengku Maimun Tuan Mat bertanya sama ada beliau mahu bergantung kepada penghujahan bertulis yang difailkan peguam cara terdahulu di mahkamah rendah. Hisyam setuju berbuat demikian.

Ketua hakim negara kemudian mempelawa Pendakwa Raya ad hoc, V Sithambaram membentangkan hujah responden.

Selepas makan tengah hari, Hisyam memberitahu mahkamah bahawa beliau berhasrat memfailkan “penghujahan bertulis baharu”.

Selepas prosiding berakhir hari itu, Najib dan Hisyam mengadakan sidang media bersama. Najib menyuarakan bantahannya terhadap cara prosiding itu dikendalikan yang menyebabkan beliau seolah-olah tiada peguam dan tidak mampu membela dirinya di mahkamah, sambil menambah “hak untuk hidup, kebebasan dan perbicaraan adil di hujung tanduk”.

“Saya ingin merakamkan bantahan sekeras-kerasnya berhubung prosiding rayuan hari ini, yang mana hak saya untuk hidup, kebebasan, dan perbicaraan adil di hujung tanduk,” katanya kepada pemberita.

Pihak pendakwaan dijangka meneruskan hujahannya apabila mahkamah bersidang pagi ini.

Turut bersidang bersama Tengku Maimun ialah Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Abang Iskandar Abang Hashim dan hakim Mahkamah Persekutuan, Nallini Pathmanathan, Mary Lim serta Mohamad Zabidin Diah.

Pasukan peguam Najib juga termasuk peguam Liew Teck Huat dan Ruben Mathiavarnam.

Sithambaram, yang mengetuai pendakwaan di bawah lesen khas yang dikeluarkan peguam negara, dibantu Donald Joseph Franklin, Sulaiman Kho Kheng Fuei dan Mohd Ashrof Adrin Kamarul.

Pada pukul 4.00 petang tadi Peguam Najib, Hisyam Teh Poh Teik sekali lagi menyatakan dia tidak akan membuat penghujahan lisan pada pendengaran Selasa minggu depan.

Namun Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat berkata mahkamah akan tetap memberi peluang kepadanya untuk menyediakan penghujahan lisan.

Tengku Maimun berkata, Hisyam ada masa sehingga Isnin depan untuk membuat persediaan.

Panel hakim kemudian menangguhkan perbicaraan pada hari ini. Pendengaran rayuan Najib akan bersambung pada Selasa depan.

Sorotan ringkas di atas dipetik dari SINI

Itu berkenaan rayuan Najib terhadap kes SRC International, Perbicaraan berhubung kes penyelewengan dana RM2.3 bilion 1Malaysia Development Berhad (1MDB), yang dijadualkan bersambung minggu depan, ditangguhkan sementara menunggu perkembangan rayuan terakhirnya dalam kes SRC International Sdn Bhd.

Laporan berkaitan..

KUALA LUMPUR: Perbicaraan Datuk Seri Najib Razak berhubung kes penyelewengan dana RM2.3 bilion 1Malaysia Development Berhad (1MDB), yang dijadualkan bersambung minggu depan, ditangguhkan sementara menunggu perkembangan rayuan terakhirnya dalam kes SRC International Sdn Bhd.

Mahkamah Tinggi, hari ini, turut menetapkan Selasa depan bagi pengurusan kes penyelewengan dana RM2.3 bilion milik 1MDB itu dan mengecualikan bekas Perdana Menteri itu daripada menghadiri pengurusan kes berkenaan.

Hakim, Datuk Collin Lawrence Sequerah berkata, Najib dikecualikan menghadiri pengurusan kes berkenaan selepas mengambil kira beliau mungkin masih perlu melalui proses rayuan bagi mengetepikan sabitan dan hukuman kerana menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya, minggu depan.

"Kita tidak boleh meramal apa yang berlaku (rayuan Najib di Mahkamah Persekutuan), kita boleh ramal untuk esok tetapi tidak boleh ramalkan minggu depan. Saya berpendapat pengurusan kes dibuat Selasa depan," katanya.

Terdahulu, peguam Najib, Wan Aizuddin Wan Mohammed, berkata proses rayuan anak guam di Mahkamah Persekutuan masih berjalan dan mungkin bersambung hingga minggu depan.

"Pihak Timbalan Pendakwa Raya masih berhujah di mahkamah itu pada ketika ini. Mengambil kira keadaan ini, cadangan saya empat tarikh perbicaraan Najib berhubung kes 1MDB pada minggu depan dikosongkan," katanya.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Mohamad Mustafa P Kunyalam.

Najib, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya mendapatkan suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Sementara itu, Mohamad Mustafa memberitahu pemberita, perbicaraan kes meminda laporan audit 1MDB yang membabitkan Najib dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy akan bersambung pada 26 Ogos lapor Berita Harian

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Kalau salahlaku sebegini berlaku di China, pelakunya dah kena firing squad (hukuman tembak) Ingat najib.... Allah maha mengetahui dan balasannya sangat keras. Jadi bertaubatlah sebelum terlambat

  ReplyDelete
 2. Gunakan kuasa mutlak Presiden PKR Bang Non pemilihan calon PRU 15 nnti


  Lagakan kerbau balau Tun Assmin lawan Kuda Kayu Tun Rafizi di Parlimen Gombak nanti  Assmin vs Rafizi Parlimen Gombak.


  Kau tu bang non Presiden Parti PKR... gunakan kuasa Presiden tuhhh..  Berapa kali mau kena game dengan Tun hahh


  kikiki..


  KHALAS

  ReplyDelete
 3. His son (YIP JIUN HANN叶君瀚, 律师) also has the same behavior and habits as his father because father (YIP KUM FOOK叶金福, 律师) does bad things in society, cheats people about money and has sex with people's wives everywhere and the children(son) also play women everywhere too

  now many people know about this YIP KUM FOOK叶金福 family in their way of life, but they can't escape from people gossiping about what they have done. in the end life is hard.. pity those who do evil, not in this life but have to bear it for another life as well.

  They will tremble all their lives in life and they are not free all their lives like animals touching hot water, in Buddhist who broke the Sangha community, this is the greatest sin, also not easy to confess and there is no way to cleanse it

  Really to happen to you, your friends and relatives will laugh at you, you will be lonely without friends because when you have a lot of money, you are proud of them, at that time nobody wants you...you will walk the road alone

  Shared by loke & friends in Kepong

  ReplyDelete
 4. ALFATIHAH..

  AKU TIADA KEPENTINGAN DRAMA INI
  AKU LAWAN FITNAH JIJIK BUKAN DIA
  NAJIB HANYA SUBJEK FITNAH INI KALI
  SEMOGA AKIDAH IMAN TERPELIHARA

  Sudah lebih 24 bulan Najib melafaskan ' sumpah laknat" dengan menyebut kalimah Allah SWT bagi menafikan bahawa beliau terlibat atau sedar akan kemasukkan dana RM42 juta dari SRC keakaun beliau.

  Kemasukkan Dana RM42 juta yang dakwa inilah yang disabitkan kesalahan keatas diri beliau.

  Berbagai ranjau dan rintangan telah dilalui sepanjang beliau dipakaikan "rantai kesalahan" olih Hakim Nazlan dimahkamah Tinggi.

  Semua umat Islam faham dan mengerti apa maksud "sumpah laknat' . Tujuan sebenarnya adalah menyerah diri atau berserah diri bulat.bulat kehadrat Illahi dan memohon Allah SWT menjadi "Hakim ' diatas kesalahan yang dituduh keatas dirinya dan berharap agar pertolongan dari Allah SWT hadir sekiranya dirinya benar benar teraniya.

  Memandangkan August 25 , 2022 adalah hari terakhir penghakiman berhubung rayuan Najib dimahkamah tertinggi negara bagi menyempurnakan 'penyaliban atas kesalahan", Najib akan dikenali sebagai banduan selama 12 tahun mendatang.,

  Tetapi inshallah, sekiranya Najib sebenarnya tidak bersalah dan teraniya,. inshallah, mereka mereka ( zety taufik Jho low nik faisal pegawai ambank nazlan dan kartel mafia kerala seangkatan dengan nya) yang merancang dan yang bersubahat dalam menganiya Najib. pasti mereka mereka ini akan menerima "ganjaran' dari Allah SWT dengan kadar segera.

  Inshallah, sama samalah kita nantikan berita "kegemparan" dalam negara dalam waktu yang terdekat ini.

  Inshaallah Allah SWT tidak menzalimi mereka yang teraniya .

  Inshaallah kebenaran bakal mengatasi kebhatilan.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post