Oh Negaraku! 27 Kapal Tak Siap, RM24.3 Billion Lesap?

Pada tahun 1990, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah mengenal pasti keperluan perolehan 27 buah Kapal Peronda untuk melengkapkan TLDM dengan peralatan yang canggih, terkini dan mampu mempertahankan perairan negara dengan cekap dan berkesan.

Sebagai permulaan, untuk menggantikan 21 buah Kapal jenis Patrol Craft dan 6 buah Kapal ronda laju yang telah menjangkau usia 25 tahun pada tahun 2000, satu kertas cadangan telah dikemukakan dan dibincangkan dalam Mesyuarat Jemaah Menteri pada 15 September 1993.

Mesyuarat bersetuju untuk melantik Naval Dockyard Sdn. Bhd. (NDSB) sebuah Syarikat milik Menteri Kewangan Diperbadankan sebagai Kontraktor utama untuk membina dan membekalkan PV kepada Kerajaan dengan bantuan dan latihan daripada pakar atau limbungan asing.

Pada tahun 1991, Limbungan TLDM di Lumut, Perak telah diswastakan dan dikenali sebagai Naval Dockyard Sdn. Bhd. (NDSB).

NDSB kemudiannya diswastakan melalui perjanjian Penswastaan yang ditandatangani pada 11 Disember 1995 antara Kerajaan Malaysia dengan Konsortium yang diketuai oleh Penang Shipbuilding and Construction Sdn. Bhd. (PSC) yang kemudiannya dikenali sebagai PSC-Naval Dockyard Sdn. Bhd. (PSC-NDSB).

Konsirtium yang terlibat dalam perjanjian Penswastaan ini ialah:-

1- Penang Shipbuilding & Construction Sdn. Bhd. Memegang 40% saham. 
2- Perstima memegang 30% saham 
3- Lembaga Tabung Angkatan Tentera dengan 15% pegangan saham 
4- Suria Barisan Sdn. Bhd. Dengan 8% saham 
5- Permodalan Perak Berhad, memegang baki keseluruhan saham iaitu 7%

Melalui perjanjian Penswastaan ini, NDSB telah dipertanggungjawabkan untuk mereka bentuk, membina, memasang dan mentauliahkan 27 buah Kapal Peronda (PV) untuk TLDM. 

Sebagai permulaan, Kerajaan pada 5 September 1998 telah menandatangani kontrak dengan PSC-NDSB bagi membina enam buah Kapal Peronda kumpulan pertama yang dikenali sebagai New Generation Patrol Vessel (NGPV).

Kapal tersebut hanya berkeupayaan melakukan rondaan dengan konsep ‘fitted but not with’ sahaja.

Malangnya PSC-NDSB gagal memenuhi obligasi kontrak kerana sehingga Jun 2005..  tiada sebuahpun NGPV telah diserahkan kepada Kerajaan.

Menurut Memorandum yang dihantar oleh DAP kepada pada tahun 2005 iaitu Najib Tun Razak, nilai kontrak bagi membina 27 buah kapal tersebut ialah RM24.3 Billion atau RM900 Juta sebuah.

Manakala nilai kontrak bagi membina 6 buah NGPV yang ditandatangani pada 5 September ialah RM6 Billion sahaja..

PAC dah nyatakan dengan jelas.. 27 Kapal tak nampak.. RM24.3Billion lesap.. tapi Kerajaan dia saja.. kenapa?

Laporan berkaitan..

PETALING JAYA: Ketua Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) menggesa agar laporan jawatankuasa penyiasatan kerajaan dinyahklasifikasikan kepada projek kapal tentera laut yang bermasalah sebelum ini.

Projek Kapal Peronda Generasi Baharu (NPGV) sepatutnya membina 27 kapal peronda, tetapi akhirnya hanya enam disiapkan, dengan kos yang meningkat daripada RM5.35 bilion kepada RM6.75 bilion melalui kontrak tambahan.

Laporan PAC dua minggu lalu mengatakan bahawa dana yang dimaksudkan untuk projek kapal tempur pesisir (LCS) yang bermasalah bernilai RM9 bilion telah digunakan untuk menyelesaikan hutang daripada projek NGPV.

Pengerusi PAC Wong Kah Woh menggesa laporan NGPV itu dinyahklasifikasikan kerana kontraktor LCS, Boustead Naval Shipyard, telah menggunakan dana yang dimaksudkan untuk projek itu untuk menyelesaikan hutang berkaitan projek kapal peronda.

‘Lagi laporan audit Boustead diperlukan ke atas LCS’

Wong juga menggesa Jemaah Menteri untuk mengarahkan pemegang saham, Boustead Heavy Industries Corporation untuk menjalankan audit forensik selanjutnya mengenai penghantaran lewat frigat tentera laut dalam projek LCS.

Beliau berkata, ini penting untuk gambaran penuh semua transaksi dan aktiviti berkaitan projek dan surat anugerah yang dikeluarkan dari 2015 hingga sekarang.

Terdahulu, laporan audit forensik BHIC telah didedah kepada umum di laman web Parlimen. Bagaimanapun, Wong berkata, ini hanya meliputi tahun kewangan 2011 hingga 2014.

Beliau berkata, laporan itu menunjukkan bahawa masih belum ada siasatan mendalam terhadap semua aktiviti berkaitan pelaksanaan projek sehingga 2018, yang bermakna beberapa fakta penting boleh ditinggalkan - FMT

Memorandum boleh dibaca di SINI 

Meskipun memorandum telah dihantar kepada Najib, tidak kedenganran sebarang berita tentang Kerajaan bertindak tentang kegagalan projek ini ketika itu..

Setelah isu LCS timbul..  barulah Najib bersuara.. tapi dia salahkan Mahathir pula.. baca di SINI 

Apa pun... yang jelasnya disini ialah kedua-dua mereka dari UMNO..

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post