Sebenarnya Kapal Yang Dilancar Itu Tidak Siap...

KUALA LUMPUR: Laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mendedahkan Kapal Tempur Pesisir (LCS) tercanggih pertama milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang pernah dilancarkan pada 2017 sebenarnya dalam keadaan tidak siap.

Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, berkata berdasarkan prosiding dijalankan, pihaknya mendapati LCS 1 disahkan siap tidak sampai 44 peratus.

Justeru, beliau merumuskan bahawa upacara penamaan dan pelancaran LCS terbabit seperti dinyatakan saksi hanya memberi persepsi kepada umum bahawa kapal berkenaan sudah siap.

"Ketika prosiding, PAC tanya kepada saksi apa sebenarnya penganjuran majlis pelancaran itu sama ada majlis itu kamu memberikan satu persepsi atau gambaran yang mana kapal ini telah siap.

"Dalam gambar (LCS) nampak cantik tetapi sebenarnya ia belum siap. Penjelasan kontraktor dan MINDEF (Kementerian Pertahanan) ialah majlis itu adalah pelancaran (kapal) ke air untuk membuat ujian keseimbangan sama ada okay atau tidak. Kemudian (selepas majlis) kapal itu dimasukkan ke dockyard untuk teruskan pembinaan.

"Ia (penamaan dan pelancaran kapal) sebahagian daripada institusi yang dipraktikkan oleh mereka termasuk MINDEF. PAC bangkitkan persoalan apa tujuan majlis pelancaran dilaksanakan adalah jelas sekali orang di luar sana akan ingat kapal ini sudah siap," katanya kepada BH hari ini.

Pada 24 Ogos 2017, LCS tercanggih pertama milik TLDM dilancarkan pada waktu itu dan diberi nama Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela berlangsung di dermaga Boustead Naval Shipyard (BNS) di Pangkalan TLDM Lumut, Perak.Upacara penamaan dan pelancaran kapal bernilai RM1.5 bilion itu disempurnakan oleh Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim sambil disaksikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah. 

Ia adalah kapal pertama daripada enam LCS bernilai RM9 bilion yang dibina BNS dilepaskan buat pertama kali ke perairan pada majlis berkenaan.

Mengenai 'mast' atau tiang yang dipasang di LCS 1 ketika majlis berkenaan untuk menunjukkan bahawa kapal itu lebih cantik, Kah Woh berkata kos tambahan yang diperlukan untuk tujuan itu sebanyak RM400,000 seperti dinyatakan saksi.

Jelasnya, tiang berkenaan hanya 'olok-olok' yang bukan menjadi sebahagian daripada LCS 1 supaya kapal berkenaan kelihatan lebih 'cantik'.

"Upacara itu hanya untuk show (persembahan). Perhatikan juga 'mast' itu sememangnya dibuat BNS yang merupakan tambahan yang memang bukan sebahagian daripada LCS untuk nampak ia lebih cantik.

"Kemudian 'mast' itu ditanggalkan dan dibawa masuk ke kilang," katanya lapor Berita Harian

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Helok ssgt Bonyinya dan bau nya Gerakan Tanah Air namernye semerbak bau macam kari mamak. Adakah Gerakan Tanah Mamak oops silap Gerakan Tanoh Air ini kah yg walaun kata Panji Hitam Dari Timur telah Muncul seperti yang dijanjikan..!? kikiki..

  Sekarang PRU 15 datang lagi. Tun tak cari Cina Jho Low yang lesap entah ke mana selama 22 bulan PH berkuasa dulu tapi menjelang PRU 15 dia cari Melayu semula. Bab Cina Jho Low sedang ketawa terbahak bahak sambil tepok tangan tengok sesama Melayu berantakan masih lesap Tun buat2 bodoh dan lupa.

  Betul kah mamak ni kata Melayu Mudah Lupa atau Mamak Mudah Lupa..

  22 bulan PH berkuasa Jho Low lesap sampai sekarang. Sebelum PRU 14 terpekik terlolong guling guling atas jalan raya heret Jho Loh ke mahkamah.

  Lepas PRU 14 semasa PH berkuasa Jho Loh yang lesap entah ke mana Melayu pula yang dijaja dicarinya menjelang PRU 15 berlansung tidak lama lagi... kanina punya mamak..!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post