Skandal LCS: Siapa Bocor Maklumat Kepada Firma Perancis?

“Teknikalnya kalau kita tengok surat-surat bantahan Panglima Tentera Laut ketika itu, Tan Sri Dr Abdul Aziz Jaafar menolak model GOWIND yang dicadangkan oleh syarikat Boustead Naval Shipyard (BNS) ini.

“GOWIND ini kapal peronda, yang TLDM mahukan dan menjadi keperluan pada ketika itu ialah sebuah kapal tempur (SIGMA),” kata Timbalan Presiden Persatuan Veteran Angkatan Tentera Tidak Berpencen Malaysia (PVTTBM), Kapten (B) Mohd Yahya dalam sebuah program bual bicara melalui siaran di media sosial pada Ahad lalu.

Jadi kenapa rekabentuk GOWIND yang dipersetujui oleh Menteri Pertahanan ketika itu sedangkan TLDM mahukan rekabentuk SIGMA diperolehi mereka?

Apa yang kita perlu tahu ialah reka bentuk Sigma dan Gowind melibatkan dua Sub-kontraktor yang berbeza.

Reka bentuk Sigma, jika dipilih, melibatkan kepakaran pembinaan kapal dari Belanda manakala reka bentuk Gowind melibatkan kepakaran dari Perancis.

Sub-kontraktor dari Perancis itu ialah DCNS, iaitu kontraktor yang sama terlibat dalam pembinaan dan perbekalan kapal selam Scorpene.

DCNS telah pun menghantar sebutharga pada 23 Disember 2010 dan diberikan Surat Niat (“Letter of Intent”) pada 21 Oktober 2011, sebelum BNS dilantik menjadi kontraktor utama.

Surat Lantikan (“Letter of Award”) dari Kerajaan Malaysia untuk melantik BNS sebagai kontrak projek kapal perang LCS hanya dikeluarkan pada 16 Disember 2011.

Soalnya di sini ialah.. bagaimana DCNS telah mendapat maklumat sepenuhnya mengenai perancangan pembinaan kapal perang ini bagi membolehkannya menghantar sebutharga dan diberikan Surat Niat sebelum BNS dilantik menjadi kontraktor utama?

Laporan berkaitan..

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli memulakan siri pendedahan berhubung isu projek kapal tempur pesisir (LCS) oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dengan mendakwa Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) menerima dokumen sebut harga daripada Naval Group (dahulu dikenali sebagai DCNS) sebelum surat lantikan (LOA) kerajaan Malaysia.

Beliau berkata, berdasarkan dokumen dalaman BNS yang dibocorkan kepadanya itu mengandungi sebut harga daripada DCNS bernombor 10/DCI/ASI/0097 kepada BNS bertarikh 23 Disember 2010.

Beliau turut menerima dokumen sebut harga daripada sebut harga dari DCNS bernombor 11/DCI/ASI/0029 bertarikh 4 April 2011 dan surat niat (Letter of Intent)) dari DCNS bernombor BNS/SGPV/LOI/1011 bertarikh 21 Oktober 2011.

“Tarikh-tarikh sebut harga dari DCNS (sebagai sub-kontraktor) kepada BNS (sebagai kontraktor utama kerajaan Malaysia) adalah sangat penting apabila kita membandingkan garis masa skandal ini.

“Surat lantikan (Letter of Award) dari Kerajaan Malaysia (melalui Kementerian Pertahanan) untuk melantik BNS sebagai kontrak projek kapal perang LCS hanya dikeluarkan pada 16 Disember 2011.

"Ini bermakna DCNS bukan sahaja telah mendapat maklumat sepenuhnya mengenai rundingan pembinaan kapal perang ini, malah DCNS telah pun menghantar sebut harga dan diberikan surat niat sebelum BNS dilantik menjadi kontraktor utama,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Siasatan BHIC temui perkara luar biasa

Rafizi berkata, satu siasatan dalaman BHIC (Boustead Heavy Industries Corporation), iaitu salah satu syarikat induk yang memiliki BNS telah membuat kesimpulan bahawa adalah luar biasa apabila sudah pun ada sebut harga daripada DCNS bertarikh 23 Disember 2010 sebelum LOA dikeluarkan kerajaan Malaysia kepada syarikat itu.

“Ini menunjukkan kontrak ini telah dimuktamadkan lebih awal di antara vendor (DCNS) dengan pihak-pihak berkepentingan di BHIC atau BNS yang berkuasa membuat keputusan.

“Sejarah DCNS dan amalan korupnya yang merasuah individu-individu semasa rundingan kontrak pertahanan diketahui umum dan telah menjadi kes mahkamah di Perancis setelah pihak berkuasa Perancis menyerbu pejabat DCNS & Thales,” katanya.

Jelasnya, sebahagian besar daripada masalah-masalah yang menyebabkan penyelewengan dan kelewatan projek kapal perang LCS berpunca dari dua keputusan utama iaitu, penukaran reka bentuk kapal dari kelas Sigma yang dipilih oleh TLDM kepada kelas Gowind (yang ditolak TLDM tetapi diluluskan Menteri Pertahanan).

“Satu lagi punca ialah pelantikan kontraktor dan perincian kontrak berat sebelah yang merugikan negara serta TLDM,” katanya.

Ujar Rafizi, isu penukaran reka bentuk kapal daripada Sigma kepada Gowind menjadi tumpuan siasatan Jawatankuasa Kira-kira Awam Negara (PAC).

“Prosiding PAC menunjukkan Menteri Pertahanan pada ketika itu (Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi) pada mulanya bersetuju (pada 26 Mei 2011) dengan pilihan TLDM untuk menggunakan reka bentuk Sigma.

“Akan tetapi, dua bulan kemudian iaitu pada 11 Julai 2011, Menteri Pertahanan menukar keputusan itu dan bersetuju dengan cadangan BNS (kontraktor utama kapal perang LCS) untuk menggunakan reka bentuk Gowind," katanya.

Jelasnya, TLDM memilih Sigma demi keperluan dan kehendak pertahanan negara kerana kelas Sigma dinilai sebagai lebih baik dan lebih moden berbanding kelas Gowind.

“Apabila Ahmad Zahid menukar reka bentuk kepada kelas Gowind, ini bermakna keupayaan pertahanan laut tidak akan menepati kehendak dan perancangan TLDM.

“Lebih penting lagi, reka bentuk Sigma dan Gowind melibatkan sub-kontraktor yang berbeza. Reka bentuk Sigma, jika dipilih, melibatkan kepakaran pembinaan kapal dari Belanda berbanding reka bentuk Gowind yang melibatkan kepakaran dari Perancis,” katanya.

Mengulas lanjut, Rafizi turut mendakwa ada pihak berkepentingan yang mahukan sub-kontraktor dari Perancis dipilih untuk membekalkan reka bentuk dan membina kapal LCS ini, walaupun keputusan TLDM adalah untuk kapal kelas Sigma.

“Sub-kontraktor dari Perancis ini bukan asing lagi dalam skandal pembinaan kapal di Malaysia. Akhirnya, sub-kontraktor yang dilantik adalah DCNS, iaitu kontraktor yang sama terlibat dalam pembinaan dan perbekalan kapal selam Scorpene.

Beri bayangan ada campur tangan pihak lebih atas

Beliau turut memberi bayangan kemungkinan wujud campur tangan pihak lebih tinggi daripada Menteri Pertahanan ketika itu berdasarkan keputusan memilih Sigma kepada Gowind (yang dibekalkan DCNS).

“Sebab itu saya nyatakan sebelum ini bahawa bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak boleh lari dan cuci tangan dalam skandal ini.

“Satu-satunya pimpinan politik yang mempunyai kuasa untuk mempengaruhi pertukaran reka bentuk kapal dan pada masa yang sama mempunyai sejarah hubungan dengan DCNS (melalui pembelian kapal Scorpene) ialah Najib Razak,” katanya.

Katanya lagi, Najib lebih berkuasa dari Menteri Pertahanan pada ketika itu untuk mempengaruhi keputusan menukar reka bentuk kapal agar sub-kontraktor dari Perancis, iaitu DCNS dipilih.

“Kedua, beliau mempunyai rekod peribadi yang memilih DCNS (dan rakan sekutu DCNS iaitu Thales) untuk projek-projek besar negara.

“Selain dari projek kapal selam Scorpene dan kapal LCS, Thales juga mencetuskan kontroversi dalam tahun 2012 apabila terbabit dalam skandal anugerah projek LRT kepada George Kent (sebuah syarikat pembuat paip yang tidak ada pengalaman membina LRT). Saya telah mendedahkan skandal ini pada 2012,” katanya lapor Sinar Harian

Kita nantikan jawapan dari Najib...

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Penganalisis PKR pun tak yakin dengan Rafizi dan kajian Invoke bahawa PKR mampu rebut undi atas pagar.

  Pada Brother Anwar Bin Ibrahim saudara kamu Rafizi itu bukan milik kamu dan bukan milik PKR. Saudara kamu Rafizi Bin Ramli milik Tun Mahathir Bin Mohamad bersama Tun Daim Zainuddin. Kamu pelihara ular sawa dalam reban ayam.

  Pada Brother Anwar Bin Ibrahim sudah teruk kena main dengan Assmin dan Zuraidah dan kali ini Rafizi sedang main kan brother lagi.

  Pengarah Eksekutif Ilham Centre Hisomuddin Bakar berkata Rafizi hanya menggunakan teori itu untuk menggembleng usaha meraih sokongan segmen pengundi tersebut bagi kemenangan PKR.

  Sedangkan, dalam pilihan raya itu, sokongan segmen pengundi tersebut dilihat tidak beralih kepada PKR biarpun Pakatan Harapan bekerjasama dengan parti Muda.

  Rafizi merujuk data badan kajian Invoke bagi Jun yang menunjukkan terdapat 62% pengundi atas pagar dan PKR hanya perlu mempengaruhi 30% untuk meraih majoriti.

  Namun menurut Hisomuddin pula, selain kumpulan pengundi ini, terdapat dua lagi segmen yang belum menunjukkan sokongan jelas kepada PKR – pengundi Melayu dan bukan Melayu.

  Katanya, sokongan bukan Melayu terhadap PKR dilihat terhakis apabila parti itu membuat keputusan bertanding menggunakan logo sendiri semasa PRN Johor.

  Penganalisis Mazlan Ali berkata biarpun dakwaan PKR mengenai kemampuan menarik undi atas pagar berasas, beliau tidak yakin ia mencapai jumlah sehingga 30%.

  “Itu yang berlaku masa PRN Melaka dan Johor, sudah terbukti. Jadi perpecahan ini memberi manfaat kepada Umno

  Pada Brother Anwar Bin Ibrahim sudah teruk kena main dengan Assmin dan Zuraidah dan kali ini Rafizi sedang main kan brother lagi. Sudah sudah lah tak serik lagi kah kena main dengan Tun Mahathir dan Daim Zainuddin..!?

  Pada Brother Anwar Bin Ibrahim bola di tangan kamu, pisau pun ditangan kamu. Sebelum terlambat pecat Rafizi Bin Ramli sebelum PRU 15.

  Lagakan Rafizi Vs Azmin di Gombak PRU 15 nanti. Laga kan orang orang Rafizi dengan Mak Lampir dan sesama kem Rafizi di PRU 15 sebelum nasi jadi bubur. Rafizi lambung Brother bukan untuk kamu tapi untuk Tun Mahathir dan Tun Daim.

  Renung renungkan dan fikir fikirkan siapa yang kamu lambung dan siapa yang kena lambung dan siapa yang melambung ke longkang....

  KHALAS

  ReplyDelete
  Replies
  1. Phancing adalah Pelelong Harta org Islam.

   Delete
  2. Kaki main lobang kena main oleh penjilat tegar.
   Kesiannnn.....

   Delete
  3. Respond to Anonymous August 8, 2022 at 9:56 PM
   Please show your real name, Otherwise you will be considered as genie named Anon.

   Delete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post