Skandal LCS: Syarikat Ditubuh 45 Hari Sebelum Diberi Kontrak?


Pada 11 Ogos lalu, The Vibes melaporkan sebuah syarikat yang ditugaskan untuk melaksanakan dua pakej pembekalan dan pembuatan bernilai RM1.185 bilion dalam projek kapal tempur pesisir (LCS) telah ditubuhkan kurang dua bulan sebelum pelantikannya sebagai subkontraktor.

Menurut dokumen Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) yang dilihat oleh The Vibes, Contraves Electrodynamics Sdn Bhd (CED) telah ditubuhkan pada 23 Februari 2012.

Ini hanya 45 hari sebelum ia dipilih oleh Contraves Advanced Devices Sdn Bhd (CAD) untuk pelaksanaan dua pakej pembekalan dan pembuatan, seperti yang didakwa oleh timbalan presiden PKR Rafizi Ramli.

Dalam satu kenyataan, Rafizi telah mendedahkan bahawa CAD telah melantik CED sebagai subkontraktornya pada hari yang sama (9 April 2012) di mana Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) menganugerahkan dua pakej itu.

Ketua eksekutif BHIC Sharifuddin Md. Zaini Al-Manaf (yang dilantik pada April 2020) menurut The Edge mempersoalkan perkara yang sama dalam keterangannya kepada PAC pada Disember 2021, mendakwa bahawa pembelian aset OEM melalui CAD telah menimbulkan masalah dan membawa kepada kos yang lebih tinggi .

“Sebenarnya tidak ada masalah dengan kontraktor tempatan, masalah utama ialah pelantikan syarikat usaha sama (JV) Contraves ... penubuhan Contraves sendiri menimbulkan persoalan. Mengapakah kita mesti membeli aset OEM melalui CAD? Mengapa kita tidak boleh membeli terus?

“Penubuhan CAD tidak jelas tentang sebab dan proses kelulusan. Apabila kita pergi ke CAD, harga mungkin lebih tinggi sebanyak tiga atau empat kali ganda tanpa sebab.

“Saya telah meminta SPRM untuk menyiasat CAD. Masalahnya adalah sebagai kontrak, mereka dilantik secara sah. Untuk invois, kita kena bayar apa yang di invois. Dari sudut komersial, nampaknya tidak ada salah laku ... pembeli sanggup penjual, melainkan SPRM boleh menunjukkan bukti bahawa selain harga yang tiga empat kali lebih tinggi dan ada jejak wang kepada individu tertentu. SPRM perlu membantu kami untuk membuktikannya.”

Dan hari ini Berita Harian melaporkan..

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli, mendakwa sebuah syarikat subkontraktor yang berusia 45 hari, membuat tuntutan berjumlah RM178 juta dari projek kapal tempur pesisir (LCS) yang ditempah untuk Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Beliau mendakwa, kejadian itu berlaku ketika Menteri Kewangan ketika itu disandang Datuk Seri Najib Razak.

Justeru, beliau menuntut supaya Najib yang juga bekas Perdana Menteri, memberi penjelasan lantas menjawab dakwaan berhubung tuntutan yang dibuat subkontraktor berkenaan.

"Hari ini, saya ingin mendedahkan satu lagi pembayaran yang tidak mengikut prinsip-prinsip di dalam Pekeliling Perbendaharaan.

"Kertas siasatan dalaman projek LCS menunjukkan bahawa subkontraktor lapisan kedua (Contraves Electrodynamics Sdn Bhd atau CED) membuat tuntutan sebanyak RM178 juta sebagai yuran memulakan kerja (mobilisation fee) pada hari yang sama ia dilantik, sedangkan pada ketika itu subkontraktor ini ditubuhkan 45 hari sebelum itu.

"Sebagai Menteri Kewangan pada ketika itu, Najib mesti menjawab bagaimana sebuah subkontraktor yang hanya berusia 45 hari boleh membuat tuntutan berjumlah RM178 juta dari projek pertahanan utama negara?

"Penyelewengan-penyelewengan beginilah yang menyebabkan BNS akhirnya tidak mempunyai dana (walaupun telah dibayar kerajaan) dan projek tergendala sehingga tidak ada satu kapal pun siap hingga ke hari ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Bekas Ahli Parlimen Pandan itu juga menyenaraikan tiga peristiwa yang didakwa beliau mempunyai kaitan dengan bayaran yang melanggar prinsip urus tadbir Pekeliling Perbendaharaan.

Rafizi mendakwa, transaksi berkenaan adalah satu penyelewengan yang melanggar peraturan pembayaran Kementerian Kewangan.

"9 April 2012, BNS melantik Contraves Advanced Devices (CAD) sebagai subkontraktor bagi dua pakej utama bernilai RM1.2 bilion.

"9 April 2012, CAD melantik CED sebuah syarikat yang baru berusia 45 hari sebagai subkontraktor bagi dua pakej yang dianugerahkan oleh BNS.

"9 April 2012, CED membuat tuntutan sebanyak RM178 juta sebagai yuran memulakan kerja pada hari yang sama ia dilantik sebagai kontraktor lapisan kedua," dakwanya.

Menurut Rafizi, kontraktor perlu dilantik dalam kalangan pembekal yang paling layak berdasarkan keupayaan teknikal dan pada harga terbaik kepada kerajaan.

Tambah beliau, kontraktor juga perlu mempunyai kekuatan kewangan dan aliran tunai sendiri untuk menjalankan kontrak.

Dalam masa sama, beliau berkata bayaran hanya boleh dibuat mengikut kemajuan projek dan dibayar secara berpatutan mengikut peratusan projek dilaksanakan, seperti yang dipersetujui mengikut dokumen kontrak yang dimeterai dengan kerajaan.

"Umum mengetahui bahawa keseluruhan tadbir urus kewangan negara dipandu dan dikawal oleh satu set Pekeliling Perbendaharaan, yang pada prinsipnya menekankan perkara-perkara berikut," katanya.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post