Tiada Layanan VIP Untuk Najib? Baguslah.. Jangan Diulang Skandal Abdullah Ang Tu..

JABATAN Penjara Malaysia menafikan dakwaan VIP akan diberi layanan istimewa.

Menjawab gambar viral sebuah bilik berperabot, bersih dan luas, yang didakwa sebagai penjara untuk VIP, jabatan itu berkata ia adalah palsu.

“Hentikan penyebaran maklumat palsu,” kata jabatan itu dalam catatan ringkas di laman Facebook rasminya, disertai dengan perkataan besar bertulis “PALSU” pada gambar yang tular itu.

Gambar tular itu tidak menamakan sesiapa secara khusus tetapi nampaknya ditujukan kepada bekas perdana menteri Najib Razak dan khabar angin bahawa beliau akan diberi layanan istimewa oleh jabatan penjara.

Semalam, Najib dihantar ke Penjara Kajang selepas Mahkamah Persekutuan membatalkan rayuannya dan mengekalkan hukumannya dalam kes SRC International Sdn Bhd.

Mahkamah tertinggi memerintahkan bekas perdana menteri itu menjalani hukuman penjara 12 tahun serta-merta.

Di samping itu, Najib perlu membayar denda RM210 juta, jika gagal berbuat demikian, beliau perlu menjalani hukuman penjara lima tahun lagi.

Netizen beranggapan Najib, sebagai bekas perdana menteri dan ahli Parlimen Pekan, akan diberi layanan istimewa di penjara.

Malah ada yang mempersoalkan mengapa Najib, walaupun telah disabitkan kesalahan semalam, masih mempunyai pengiring polis lapor The Malaysian Insight.

Baguslah kalau begitu, Netizen cuma mempertikaikan apa yang dilihat oleh mata kita dan membandingkan dengan apa yang pernah dilihat oleh mereka dimasa lalu.

Mereka biasa melihat Banduan di angkut dengan menggunakan lori Polis ataupun Black Maria tapi jarang sekali kita lihat seorang banduan diberikan layanan VVIP.

Dalam hal Najib, beliau telah dibawa ke Penjara dengan menaiki SUV dan diiringi entah berapa buah outrider (satu pembaziran buat negara ni).. jadi wajarlah Netizen ragu-ragu akan layanan yang akan Najib terima dalam Penjara tu..


Kalau tiada layanan istimewa untuk Najib tu.. baguslah.. cuma rakyat Malaysia sudah pasti tidak mahu Skandal Abdullah Ang Berulang...

Begini kisahnya.. 

Akhbar Malay Mail pada 19 Ogos 1989 secara eksklusif membuat pendedahan ‘berani mati’ bagaimana seorang ahli perniagaan bernama Abdullah Ang mendapat layanan ‘SUPER VVIP’ ketika ditahan di Penjara Kajang.


Selain biliknya siap dilengkapi peti sejuk, karpet, perakam video dan tilam air khas (waterbed), Abdullah juga dilihat keluar masuk Penjara Kajang – macam Penjara Kajang tu dia punya!

Untuk rekod, Abdullah Ang pernah dilantik menjadi Ketua Eksekutif Perbadanan Pelaburan Seberang Laut Malaysia (MOIC) dan mempunyai ramai kenalan rapat di kalangan pemimpin dan pegawai kanan kerajaan.


Abdullah Ang telah dihukum penjara lapan tahun dan didenda RM100,000 oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 15 Disember 1986 (diringankan kemudiannya atas rayuan) setelah dia mengaku salah atas tuduhan pecah amanah yang melibatkan RM 338,808.80.

Kira-kira lagi dua hari sebelum dibebaskan dari penjara, kelibat Abdullah telah dilihat di pusat bandar Kuala Lumpur! Abdullah ketika itu memakai t-shirt dan seluar putih. Sampai saja ke pengetahuan Malay Mail, editornya telah menghantar wartawan dan jurugambar mereka untuk menjejaki banduan bernama Abdullah Ang ini.

Dalam laporan Malay Mail itu juga memperlihatkan bagaimana Abdullah dengan selamba berada di kilang pakaian keluarganya. Malah tidak ada juga sebarang wadar atau pegawai penjara yang mengiringinya ketika itu

Apa yang berlaku begitu mengejutkan rakyat Malaysia kerana bagaimana Abdullah, seorang banduan, boleh dilihat keluar masuk dari penjara dan bagaimana kelengkapan selnya begitu hebat seolah-olah dalam sebuah hotel!

Namun ketika jurugambar Malay Mail sedang asyik sedang merakamkan kelibatnya, Abdullah terperasan dan terus menutup wajahnya dengan menggunakan sehelai tuala.

Bila kes ini diajukan kepada pegawai penjara, mereka mendakwa Abdullah terlibat dalam sebuah sistem dimana ia merupakan persediaan pra-pembebasan untuk seseorang banduan dibenarkan bekerja di luar untuk membiasakan diri mereka bila bebas kelak.

Namun menurut Allahyarham Datuk Zainuddin Maidin (ZAM) dalam tulisannya, Abdullah sebenarnya diberi keistimewaan dengan berulang alik antara penjara Kajang dengan bandar raya untuk minum teh tarik, membaca akhbar dan menguruskan pernigaannya di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

Pun begitu, kata ZAM, di sebalik ketidakjujurannya, Abdullah Ang mempunyai perwatakan luar biasa. Dia dapat menjelmakan dirinya sebagai seorang yang mempunyai kualiti yang diperlukan dalam dunia perniagaan dan perusahaan. Mudah mengenengahkan dirinya di semua peringkat, tidak segan dan malu, berani dan sanggup bersikap rakus apabila perlu.

” Perwatakannya yang istimewa inilah membolehkannya mengadakan hubungan yang rapat dengan pegawai- pegawai penjara Kajang sehingga dia diberikan layanan istimewa untuk bebas keluar masuk penjara bagi menikmati suasana di luar,” ujarnya

Yang pasti, keistimewaan yang dinikmati Abdullah juga adalah kerana pengaruh dan hubungan baiknya dengan pemimpin tertinggi negara.

Disebabkan kes Abdullah Ang jugalah, rombakan dalam penjara telah dibuat termasuk akhirnya jawatan tertinggi Ketua Pengarah Penjara telah diberikan kepada pegawai kanan PDRM ketika itu.

Sejujurnya kita berharap sangat apa yang dikatakan itu tidak berlaku kerana secara amnya, kita masih melihat integriti Jabatan Penjara ketika ini berada di tahap tertinggi, apatah lagi pelbagai penambahbaikan yang dibuat oleh Jabatan Penjara pasca skandal yang melibatkan Abdullah Ang kira-kira 30 tahun lalu.

Cukuplah kes Abdullah Ang merosakkan segala-galanya.

KIsah Abdullah Ang itu dipetik dari PakDin

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Lim Guan Eng buat kejutan. Tak adil Najib dipenjara tapi Jho Low masih bebas, DAP gesa cari segera..!!

  Pasti nama kartel mafia Kerala akan disebut dimahkamah nanti..!!

  Ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low perlu dikesan dengan segera bagi membawanya ke muka pengadilan, kata Lim Guan Eng.

  Pengerusi DAP itu berkata tidak adil hanya Datuk Seri Najib Razak sahaja dihukum penjara tetapi Jho Low sebagai dalang utama dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) juga perlu dibawa ke muka pengadilan untuk dihakimi.

  “Arkitek kewangan Najib, Jho Low masih bebas. DAP menggesa kerajaan Malaysia melipat gandakan usaha menahan Jho Low, keluarga dan sekutunya yang dikaitkan dengan skandal 1MDB bernilai RM52 bilion bagi memberi keadilan kepada 32 juta rakyat negara ini.

  “Ketika Najib berdepan hari-harinya di mahkamah, adalah tidak adil dan ibarat mempersendakan keadilan bahawa Jho Low, keluarga dan sekutunya yang dikaitkan dengan skandal terbabit, dibenarkan bebas berkeliaran begitu sahaja.

  Saya menuntut pihak berkuasa meneruskan usaha menjejak nama lain yang terbabit termasuk manusia digelar Jho Low dan Nik Faisal (bekas Ketua Pegawai Eksekutif SRC, Nik Faisal Ariff Kamil), begitu juga Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz (bekas Gabenor Bank Negara) dan suaminya,” kata Lim Gian Eng.

  Sekiranya semua dipanggil tentu akan ada terpacul nama kartel Mafia Kerala. Perlukah PDRM menjejaki Zety dan Taufiq Ayman..!?

  Adakah Zety sudah bertukar jadi cipan, Taufik Ayman bertukar jadi ayam jantan dan CEO Astro bertukar jadi lipan..

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post