Azeez Lepas Tanpa Bebas Kes Rasuah, Ubah Wang Haram

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen di sini membenarkan Ahli Parlimen Baling Abdul Azeez Abdul Rahim dilepas tanpa dibebaskan (DNAA) dalam kes rasuahnya.

Hakim Azura Alwi membuat keputusan itu selepas beliau berkata, mahkamah berpuas hati dengan permintaan pihak pendakwaan untuk perintah membebaskan Azeez.

“Ini bagi membolehkan pihak pendakwaan melengkapkan siasatan mereka mengenai petunjuk ‘baharu’, selepas tertuduh (Azeez) mengemukakan representasinya (atas) pertuduhan.

“Mahkamah tidak boleh (membuat kesimpulan) bahawa pihak pendakwaan tidak berhasrat untuk meneruskan perbicaraan,” katanya.

Setakat ini, hanya lima saksi telah memberi keterangan sejak perbicaraan bermula pada 2020.

Hari ini pada mulanya ditetapkan untuk sebutan sementara menunggu keputusan oleh peguam negara mengenai representasi Azeez yang menuntut penarikan balik tiga tuduhan rasuah dan enam tuduhan pengubahan wang haram yang dihadapinya.

Pihak pembelaan telah mengemukakan lima representasi kepada pihak pendakwaan berhubung tuduhan dihadapi Azeez.

Bekas pengerusi Tabung Haji itu didakwa pada 2019 atas tuduhan menerima rasuah berjumlah RM5.2 juta berhubung projek jalan raya di Perak dan Kedah.

Dia juga berdepan 10 tuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM13.9 juta dana daripada sebuah syarikat, Menuju Asas Sdn Bhd.

Bagaimanapun, empat daripada 10 tuduhan pengubahan wang haramnya membabitkan RM12.9 juta telah dibatalkan oleh Mahkamah Rayuan awal bulan ini.

Mahkamah Rayuan memerintahkan Azeez dibicarakan atas baki enam tuduhan pengubahan wang haram dan tiga tuduhan rasuah.

Azeez diwakili peguam Amer Hamzah Arshad, manakala Timbalan Pendakwa Raya Aslinda Ahad mengendalikan pendakwaan ~ FMT

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Lim Sian See bukan keturunan Mamak, dia keturunan Cina. Lim Sian See tidak suka goreng mamak , dia suka goreng berfakta. Kamu semua Orang Melayu mana nak letak muka kamu seklian. Sudah tak ada rasa malu kah dengan Lim Sian See..?

  Lim Sian See
  Semalam jam 9:44 PG ·

  Fakta fakta sebutan nama orang penting mahkamah kes SRC:

  1. Dalang: Jho Low - Tidak didakwa, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

  2. Pegawai Bank dan orang yang memalsukan 20 tandatangan pindahan bank: Orang yang tidak dikenali, Tidak didakwa, tidak dapat dikesan, tiada percubaan untuk mengenal pasti siapa itu dan TIDAK memberi keterangan.

  3. Orang yang menguruskan akaun Najib: Nik Faisal. Tidak dikenakan bayaran, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

  4. Orang yang didakwa mengarahkan wang daripada Ihsan Perdana (akhirnya daripada SRC) untuk dimasukkan ke dalam akaun Najib: Datuk Azlin. Mati, TIDAK memberi keterangan.

  5. Orang yang mengesyorkan dan membentangkan kertas dalam kabinet untuk diberi jaminan kerajaan RM4b: Nor Mohd Yaacob tetapi didakwa membayar RM85 juta oleh Jho Low: Tidak didakwa, disenaraikan sebagai saksi pendakwaan tetapi ditarik balik dan TIDAK memberi keterangan. Bukti tidak dibenarkan untuk diterima masuk ke mahkamah

  6. Orang yang mengesyorkan Najib membuka akaun dan namanya sendiri dan memantau akaun Najib untuk transaksi yang mencurigakan tetapi keluarganya (Zeti) mengambil hampir RM700 juta daripada Jho Low: Tidak didakwa, disenaraikan sebagai saksi pendakwaan tetapi ditarik balik dan TIDAK memberi keterangan. Bukti tidak dibenarkan untuk diterima masuk ke mahkamah.

  7. Peguam yang menyediakan perjanjian dan dibayar wang oleh Jho Low: Tidak didakwa, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

  8. Seluruh lembaga pengarah dan semua pengurusan SRC yang meluluskan pembayaran kepada Ihsan Perdana: Tidak didakwa, TIDAK memberi keterangan.

  9. Jurubank yang melanggar kod perbankan dengan berurusan dengan kakitangan tidak bertauliah (Joanna Yu) serta tidak menghantar penyata akaun kepada Najib: "Bersaksi tetapi tidak didakwa."

  10. Begitu banyak bukti dalam perbicaraan ini adalah khabar angin dan tidak boleh disahkan.

  Rangkaian bukti sudah lama terputus.

  Tetapi entah bagaimana perbicaraan boleh diteruskan dan diadili oleh hakim pemula dengan pengalaman mahkamah jenayah sifar 'negatif'

  Penganalisis dari Institut Asia Universiti Tasmania James Chin ( kaum Cina) berkata bahawa Umno boleh menggunakan pemenjaraan Najib sebagai cara untuk memenangi undi.

  “Mereka akan menggunakan ‘pendakwaan terpilih’ Najib untuk membuat orang Melayu marah,” kata Chin.

  “Mereka telah mengatakan bahawa Najib adalah mangsa sistem, tetapi mereka juga berhujah bahawa Najib tidak bersalah, beliau dimanipulasi oleh Low Taek Jho (Jho Low).

  “Sudah tentu, bahagian yang tidak dinyatakan ialah Jho Low adalah orang Cina, bangsa dan agama yang tidak boleh keluarkan daripada persamaan.”

  Walaupun ketiadaan Najib adalah satu halangan kepada Umno, Chin berkata parti itu masih mempunyai jentera pilihan raya yang kuat.

  “Apa yang akan berlaku ialah penyokong akar umbi Umno akan keluar mengundi tanpa mengira jika Najib berada di sana,” kata Chin.

  “Jelas sekali Najib adalah seorang juru kempen yang sangat baik, bossku adalah gerakan yang sangat populis" kata James Chin.

  Semalam nnpk kain rentang GTA di Tmn Melawati. Muka Ibrahim Ali Tun dan walaun dng slogan Cekal Melayu Tulin dan Kesucian Islam. Tapi bila tengok lelama muka muka tu suma muka mcm tak mandi hadas besor aje.. Muka tak lawas berak muka kaki penipu ..kikiki

  Goreng Mamak Kerala dah tak laku, tekak rakyat dah kembang nak muntah..!!

  #mukadahmacamcilanat

  ReplyDelete
 2. Video : Kedua dua sang fitnah ini iaitu Tun Mahathir dan Brother Anwar Bin Ibrahim perlu ditumbangkan PRU 15.

  Peguam Anwar, Zulkifli Noodin suruh Azilah reka-cipta Akuan Bersumpah palsu sabitkan Najib, Rosmah bunuh Altantuya. Link Video bawah tak menipu wahai otai otai sekelian..

  Datuk Zulkifli Noordin bekas peguam Anwar berkata beliau membuat keputusan untuk meletakkan jawatan sebagai peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana tidak mahu bersubahat mengikut telunjuk Anwar Ibrahim dengan mereka-cipta bukti palsu.

  https://youtu.be/lktv2D8sm_0

  Menurutnya, sepanjang menjadi peguam Azilah, tidak ada satu bukti yang sahih yang boleh mengaitkan pembunuhan Altantuya dengan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, namun Anwar tetap mendesaknya agar mereka-cipta bukti palsu untuk mengaitkannya.

  Kemenangan pada Jho Loh, Zety, Taufik,Nik Faisal dan beratus pegawai kaum Cina bersekongkol di bank AmBank berjaya memalsukan dokuman dan tandatangan dengan habuan jutaan ringgit. Kemenangan pada Maha Fitnah jijik bila Najib jadi mangsa fitnah jijik kelian.

  Hampir semua yang kaya raya terdiri dari “Non-Malay” yang Mahathir bantu.

  Bila dah jadi Perdana Mentri Melayu akan di maki hamun semula oleh Tun dan Marina Gereja. Lingkup kan boboi PRU 15 ini melingkuplah legasi fitnah jijik ini.

  #duaharamjadahdariutara

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post