Jadi Benarlah Dakwaan Najib Dibawa Ke Hospital Rehabilitasi Cheras Tu..

 

Sejak beberapa hari lalu beredar dakwaan layanan istimewa diberikan terhadap bekas Presiden UMNO, Najib Razak yang dirujuk dengan nama kod merpati di media sosial.

Dakwaan itu antaranya melibatkan pengubahsuaian ruang penjara untuk Najib dan rancangan untuk membawa dia ke Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC) bagi memudahkannya menerima tetamu dan mendapat kemudahan orang kenamaan (VIP).

Najib sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman terhadapnya dalam kes dana RM42 juta SRC International Sdn Bhd.

Dia dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur minggu lepas dan dikatakan menghadapi masalah ulser perut dan darah tinggi.

Dakwaan rancangan untuk membawa Bekas Presiden UMNO ke Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC) terbukti benar bilamana dakwaan tersebut disahkan oleh pihak Penjara..

Laporan berkaitan..

Jabatan Penjara Malaysia mengesahkan bahawa bekas perdana menteri sedang mendapatkan rawatan dan pemantauan lanjutan di Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC).

Dalam satu kenyataan, Jabatan itu berkata, selaras dengan Seksyen 37 Akta Penjara, Najib dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan oleh pakar perubatan susulan perintah Mahkamah Tinggi pada 12 September lalu susulan keadaan kesihatannya yang tidak memuaskan.

“Pada 19 September 2022, pihak HKL telah merujuk Dato’ Sri Najib ke Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC) untuk rawatan dan pemantauan lanjutan sehingga kini.

“Dato’ Sri Najib akan dihantar semula ke Penjara Kajang untuk menjalani hukuman penjara sebaik sahaja pihak pakar perubatan HRC atau HKL memberikan pelepasan perubatan ke atas beliau,” kata jabatan itu.

Menurut kenyataan itu, sebagai pihak yang melaksanakan tanggungjawab di bawah Akta Penjara, selain melaksanakan hukuman yang telah dijatuhkan, mereka juga bertanggungjawab memastikan tahap kesihatan seseorang banduan sentiasa dipantau dan dijaga.

Ini termasuk penyediaan kemudahan rawatan dan ubat-ubatan sebagaimana yang disyorkan oleh pegawai perubatan kerajaan - dipetik dari Malaysiakini

Hukuman sudah dijatuhkan, sepatutnya Najib diberikan peraturan yang sama dengan banduan lain.. tetapi beliau diberikan keistimewaan.. kenapa?

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. PRU 14, UMNO /BN tumbang dek kerana najib. In Sya Allah, PRU 15 umno/bn sekali lagi akan tumbang dek kerana merpati........ oooops silap! Dek kerana najib

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post