23 Sept. Penentuan Zahid Bebas Atau Bela Diri Kes Rasuah UKSB

SHAH ALAM: Ahmad Zahid Hamidi akan mengetahui sama ada beliau dipanggil membela diri terhadap 40 dakwaan menerima rasuah daripada sebuah syarikat untuk melanjutkan kontrak sistem visa luar negara (VLN), Jumaat ini.

Hakim Mahkamah Tinggi Yazid Mustafa akan menyampaikan keputusannya selepas mendengar keterangan 18 saksi dan menyemak 107 eksibit.

Peguam A Srimurugan berkata, bekas timbalan perdana menteri dan menteri dalam negeri itu akan dibebaskan tanpa dipanggil pembelaannya jika hakim mendapati pihak pendakwaan gagal mewujudkan kes prima facie.

“Bagaimanapun, Zahid akan diperintahkan membela diri jika hakim mendapati pendakwaan telah membuktikan semua elemen pertuduhan,” katanya.

Zahid yang juga presiden Umno dan Ahli Parlimen Bagan Datuk berdepan 33 tuduhan menerima rasuah berjumlah SGD13.56 juta (RM42 juta) daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) sebagai menteri dalam negeri ketika itu bagi tujuan menyambung kontrak syarikat berkenaan sebagai pengendali pusat sehenti di China dan VLN serta mengekalkan kontrak pembekalan sistem bersepadu VLN.

Zahid juga berdepan tujuh lagi tuduhan iaitu memperoleh SGD1.15 juta, RM3 juta, 15,000 Franc Swiss dan USD15,000 daripada syarikat sama berhubung tugas rasminya.

Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya, dan di Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Timbalan Ketua Pendakwa Raya, Raja Rozela Raja Toran, berkata Zahid menerima rasuah secara ansuran bulanan antara 2014 dan 2018, sambil menambah Pengarah UKSB, David Tan telah menyimpan rekod semua pembayaran dalam lejar.

Katanya, keterangan yang dibawa oleh pihak pendakwaan menunjukkan bahawa Zahid telah mendapatkan pelanjutan kontrak OSC dan VLN untuk UKSB walaupun pegawai kementerian berasa ragu.

Raja Rozela berkata, gabungan keterangan langsung, mengikut keadaan dan dokumen, menyokong pendirian pihak pendakwaan bahawa kes bawah Seksyen 16(a)(B) Akta SPRM telah dibuat terhadap Zahid.

Beliau mengakui Tan dan dua lagi Pengarah UKSB, Harry Lee dan Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani, adalah rakan sejenayah Zahid dalam melakukan kesalahan itu dan peraturan berhemat memerlukan pengesahan bukti mereka.

“Bukti mereka telah disahkan satu sama lain dan lejar adalah sebagai tambahan,” katanya.

Raja Rozela juga berkata, wang yang diterima adalah suapan bawah Akta SPRM, dan percubaan pihak pembelaan untuk mengklasifikasikannya sebagai derma politik tidak membantu tertuduh.

Menurutnya, unsur-unsur pertuduhan yang dirangka bawah Kanun Keseksaan juga telah berpuas hati kerana Zahid mempunyai urusan perniagaan dengan UKSB yang merupakan kontraktor dilantik kementerian. Beliau berkata, ia juga tidak penting sama ada wang tunai diterima mempunyai sumbernya di Hong Kong atau Labuan.

Timbalan Pendakwa Raya, Xander Lim yang membantu Raja Rozela memberitahu mahkamah bahawa perbicaraan Zahid telah dilakukan secara adil dan tertuduh diwakili oleh peguam cekap dan diberi hak untuk menyoal balas semua saksi pendakwaan.

Bagaimanapun, peguam utama Zahid, Hisyam Teh Poh Teik, berhujah bahawa anak guamnya adalah subjek pendakwaan terpilih dan peguam negara, yang juga pendakwa raya, tidak bertindak adil.

Katanya, ahli politik dan penjawat awam lain turut menerima wang daripada UKSB tetapi tidak didakwa.

Hisyam berkata, keterangan Tan, Lee dan Wan Quoris harus ditolak kerana mereka bukan saksi yang boleh dipercayai.

“Mahkamah mesti mengambil pengiktirafan kehakiman bahawa mereka tidak jujur dan bercanggah dengan diri sendiri (semasa) memberikan keterangan,” katanya.

Beliau juga berkata, ketiga-tiga mereka telah menyembunyikan perkara itu daripada pengetahuan pengawal kewangan UKSB Fadzil Ahmad berhubung lejar yang menyenaraikan bayaran tunai kepada ahli politik, termasuk Zahid.

Katanya, menerusi pemeriksaan balas, Lee dan Tan juga mengakui bahawa wang yang diberikan kepada Zahid adalah derma politik, satu pembelaan yang kini diiktiraf oleh Mahkamah Rayuan.

Peguam, Ahmad Zaidi Zainal berhujah bahawa kegagalan pendakwaan untuk memanggil saksi dari Hong Kong adalah “fatal” kerana ia bermakna ramuan pertuduhan rasuah bawah kedua-dua Akta SPRM dan Kanun Keseksaan tidak dipenuhi.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post