Ketiadaan Najib Beri Kesan Kepada UMNO Dalam PRU15?

KETIADAAN Najib Razak sebagai ketua kempen Umno sudah pasti akan dirasai oleh parti itu pada pilihan raya umum akan datang, kata penganalisis.

Ini kerana parti itu tidak dapat menggantikan pengaruh Najib dan kehadirannya di media sosial, kata mereka.

Pengarah Eksekutif Ilham Centre Hisommudin Bakar berkata Najib menyumbang kepada 11% kekuatan Barisan Nasional.

Ini berdasarkan tinjauan yang dijalankan oleh Ilham Centre.

“Dengan ketiadaan peratusan sedemikian, pemimpin Umno masih mencari faktor yang boleh menampung kekurangan itu,” kata Hisommudin kepada The Malaysian Insight.

“Ini adalah fakta yang Umno perlu terima. Mereka perlu bersedia dengan rancangan kontingensi sekiranya tokoh besar mereka dijatuhkan hukuman.

“Umno kini perlu mempertimbangkan strategi luar biasa untuk segera bangkit selepas Najib dipenjarakan, tanpa mengganggu rentak dan momentum kemenangan mereka pada pilihan raya negeri Johor dan Melaka.”

Selain Najib, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi turut berdepan tuduhan rasuah, bersama-sama Ahli Parlimen Kinabatangan Bung Moktar Radin, bekas pengerusi Lembaga Tabung Haji Abdul Azeez Abdul Rahim, bekas pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) Mohd Isa Samad dan bekas pengerusi Felda Shahrir Abdul Samad.

Cabaran Umno sekarang ialah mencari seseorang yang mempunyai tarikan Najib untuk mengumpulkan pengundinya, kata Hisommudin.

“Tidak dinafikan Najib adalah ikon kebangkitan Umno selepas Barisan Nasional hilang kuasa ke atas Putrajaya. Beliau mengolah semula kekuatan Umno dan BN dengan cara tersendiri.

“Selepas Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman penjara kepada Najib, Umno telah menerima tamparan hebat kerana faktor Najib masih belum ada pengganti.”

Bulan lalu, Mahkamah Persekutuan dalam keputusan sebulat suara, menolak rayuan Najib dan mengekalkan hukumannya dalam kes SRC International.

Najib diperintahkan menjalani hukuman penjara 12 tahun serta merta.

Di samping itu, bekas perdana menteri itu perlu membayar denda RM210 juta jika gagal membayarnya beliau akan menjalani lagi lima tahun penjara.

Mahkamah itu dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat. Anggota panel lain ialah Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Abang Iskandar Abang Hashim dan hakim kanan P Nallini, Mary Lim Thiam Suan, dan Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Pada 28 Julai 2020, Hakim Mahkamah Tinggi sebelum ini Mohd Nazlan Mohd Ghazali, yang telah dinaikkan pangkat ke Mahkamah Rayuan, menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun kepada Najib bagi setiap tiga pertuduhan pecah amanah dan setiap tiga pertuduhan pengubahan wang haram, dan penjara 12 tahun dan denda RM210 juta dalam kes salah guna kuasa.

Tahun lepas, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan menolak rayuan Najib untuk mengetepikan sabitan dan hukumannya.

Penganalisis dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar berkata Umno akan berdepan kesukaran untuk mewujudkan semula personaliti “rempit” Najib.

“Apa yang mengejutkan, mesejnya boleh dikaitkan dengan orang Melayu kelas pekerja biasa.

“Tiada seorang pun dalam Umno dapat menandingi pengaruhnya kepada segmen penduduk ini.

“Atas sebab ini sahaja, ketidakhadirannya mungkin menjejaskan keupayaan Umno untuk meraih sebahagian besar sokongan orang Melayu,” katanya.

Guna pemenjaraan Najib sebagai bahan kempen

Sementara itu penganalisis dari Institut Asia Universiti Tasmania James Chin berkata bahawa Umno boleh menggunakan pemenjaraan Najib sebagai cara untuk memenangi undi.

“Mereka akan menggunakan ‘pendakwaan terpilih’ Najib untuk membuat orang Melayu marah,” kata Chin.

“Mereka telah mengatakan bahawa Najib adalah mangsa sistem, tetapi mereka juga berhujah bahawa Najib tidak bersalah, beliau dimanipulasi oleh Low Taek Jho (Jho Low).

“Sudah tentu, bahagian yang tidak dinyatakan ialah Jho Low adalah orang Cina, bangsa dan agama yang tidak boleh keluarkan daripada persamaan.”

Walaupun ketiadaan Najib adalah satu halangan kepada Umno, Chin berkata parti itu masih mempunyai jentera pilihan raya yang kuat.

“Apa yang akan berlaku ialah penyokong akar umbi Umno akan keluar mengundi tanpa mengira jika Najib berada di sana,” kata Chin.

“Jelas sekali Najib adalah seorang juru kempen yang sangat baik, bossku adalah gerakan yang sangat populis, beliau mencipta perkara itu daripada tiada apa-apa.

“Umno mempunyai jentera pilihan raya yang sangat kuat, cuma ia telah kehilangan seorang juru kempen utama yang akan menyebabkan kemunduran.” ~ The Malaysian Insight

7 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Besar punya celaka..kerja kotor barua Melayu proksi DAP@Lee Kwan Yew yang terfitnah UMNO yang dapat laba Parti Kaum Cina dan individu kaum Cina yang ramai dari Pulau Pinang.

  Bukan ke ini conflict of interest? . Ini besar punya celaka fitnah tuan puan.!!! Pernah kah MCA Gerakan dan DAP mencemuh dan mengutuk perbuatan Jho Low. Mereka menggangap Jho Low sebagai pejuang yang menghancurkan Melayu dan Parti UMNO.

  Sebab apa tindakan tidak diambil terhadap lebih dari 350 penerima duit 1MDB yang bukan dari Umno? Kebanyakan penerima ini dari Pulau Pinang dan mereka telah menerima sejumlah RM780 juta, pada hal orang Umno menerima hanya RM19 juta sahaja.

  Senarai Nama Kaum Cina Penerima Wang Rasuah 1MDB. Bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah meminta bekas Peguam Negara Tommy Thomas sembunyikan di masa Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri kerajaan pH.

  Rahsia DAP menyembunyikan 346 kes melibatkan 346 entiti dan individu yang telah menerima RM307 juta wang 1MDB.

  1. Laverage Asia Sdn Bhd 31.5 juta
  2. Enr Marketing. 24.3 juta
  3. Mega Utilities Sdn Bhd. 18.3. juta
  4. Kek Lok Si Tample 12 juta
  5. Homewin Renovation n Cons 11.44 juta
  6. Music Melody Store. 6.58 juta
  7. G Event Managmnt. 2.93 juta
  8. Pers Cintai A. Sekitar P. Pinang. 2.65 juta
  9. Jaya Printing & Advertising. 1.07 juta
  10. MCA Bah Tanjung P.Pinang. 1 Juta
  11. Geh Choh Hun. 22.8 juta
  12. Oii Teng Seng. 4.55. juta
  13. Cheah Kah Chye. 4.4 juta
  14. Yeap Chee Cheong 4.4 juta
  15. Goh Kheng Huat. 4.2 juta
  16. Oii Kheng Hin. 4.01 juta
  17. Choo Keng Hock 3.84 juta
  18. Toh Lean Seng. 3.5 juta
  19. Chong Thong Yeow. 3.24 juta
  20. Teh Hun Liang. 3.04 juta
  21. Lembaga Union Pinang School 2.25 juta
  22. Pinang Chinese High School. 1.25 juta
  23. Chung Ling High School. 1 juta
  24 J/K Chua Nan School. 0.5 juta
  25 Pers Penduduk B. Daya Penang. 0.4 juta
  26. Chung Ling High School. 0.25 juta
  27. Smjk Phor Tay School Commitee. 0.25 juta
  28. Pers Kebudayaan Pangkalan Kota P. Pinang. 0.204 juta
  29. MCA Bah Tanjung P. Pinang. 1 juta
  30. Parti Gerakan Rakyt Johor. 0.4 juta
  31. Parti Gerakan Kelantan. 0.3 juta
  32. Parti Gerakan Malaysia. 0.25 juta
  33. Parti Gerakan Cameron H/land. 0.2 juta

  Bukan ke ini conflict of interest? Entiti dan individu ini kebanyakannya adalah orang Cina dari Pulau Pinang dan kebanyakannya dikaitkan dengan DAP.

  Peguam peguam 1MDB kini sedang menyediakan saman terhadap mereka untuk mendapatkan semula RM307 juta ini.

  Bulan ini lengkap sudah kaum Jho Low DAP@ LeeKwanYew tumpang gembira tepuk tangan melihat pemimpin Melayu bercakaran berantakan sesama sendiri.

  Ini kerja kotor Kartel Kerala tuan puan sekelian.. Ini besar punya celaka fitnah tuan puan.!

  Bahana bila pemimpin Melayu percayakan Bangsa Perasuah DAP@LeeKwanYew ini dlm semua urusan kerajaan. Selagi Mafia Kartel Kerala berkuasa 'Bangsa Perasuah' ini kebal undang undang.

  ReplyDelete
 2. Lim Sian See bukan keturunan Mamak, dia keturunan Cina. Lim Sian See tidak suka goreng mamak , dia suka goreng berfakta. Orang Melayu mana nak letak muka kamu seklian. Sudah tak ada rasa malu kah dengan Lim Sian See..?

  Lim Sian See
  Semalam jam 9:44 PG ·

  Fakta fakta sebutan nama orang penting mahkamah kes SRC:

  1. Dalang: Jho Low - Tidak didakwa, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

  2. Pegawai Bank dan orang yang memalsukan 20 tandatangan pindahan bank: Orang yang tidak dikenali, Tidak didakwa, tidak dapat dikesan, tiada percubaan untuk mengenal pasti siapa itu dan TIDAK memberi keterangan.

  3. Orang yang menguruskan akaun Najib: Nik Faisal. Tidak dikenakan bayaran, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

  4. Orang yang didakwa mengarahkan wang daripada Ihsan Perdana (akhirnya daripada SRC) untuk dimasukkan ke dalam akaun Najib: Datuk Azlin. Mati, TIDAK memberi keterangan.

  5. Orang yang mengesyorkan dan membentangkan kertas dalam kabinet untuk diberi jaminan kerajaan RM4b: Nor Mohd Yaacob tetapi didakwa membayar RM85 juta oleh Jho Low: Tidak didakwa, disenaraikan sebagai saksi pendakwaan tetapi ditarik balik dan TIDAK memberi keterangan. Bukti tidak dibenarkan untuk diterima masuk ke mahkamah

  6. Orang yang mengesyorkan Najib membuka akaun dan namanya sendiri dan memantau akaun Najib untuk transaksi yang mencurigakan tetapi keluarganya (Zeti) mengambil hampir RM700 juta daripada Jho Low: Tidak didakwa, disenaraikan sebagai saksi pendakwaan tetapi ditarik balik dan TIDAK memberi keterangan. Bukti tidak dibenarkan untuk diterima masuk ke mahkamah.

  7. Peguam yang menyediakan perjanjian dan dibayar wang oleh Jho Low: Tidak didakwa, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

  8. Seluruh lembaga pengarah dan semua pengurusan SRC yang meluluskan pembayaran kepada Ihsan Perdana: Tidak didakwa, TIDAK memberi keterangan.

  9. Jurubank yang melanggar kod perbankan dengan berurusan dengan kakitangan tidak bertauliah (Joanna Yu) serta tidak menghantar penyata akaun kepada Najib: "Bersaksi tetapi tidak didakwa."

  10. Begitu banyak bukti dalam perbicaraan ini adalah khabar angin dan tidak boleh disahkan.

  Rangkaian bukti sudah lama terputus.

  Tetapi entah bagaimana perbicaraan boleh diteruskan dan diadili oleh hakim pemula dengan pengalaman mahkamah jenayah sifar 'negatif'

  Penganalisis dari Institut Asia Universiti Tasmania James Chin ( kaum Cina) berkata bahawa Umno boleh menggunakan pemenjaraan Najib sebagai cara untuk memenangi undi.

  “Mereka akan menggunakan ‘pendakwaan terpilih’ Najib untuk membuat orang Melayu marah,” kata Chin.

  “Mereka telah mengatakan bahawa Najib adalah mangsa sistem, tetapi mereka juga berhujah bahawa Najib tidak bersalah, beliau dimanipulasi oleh Low Taek Jho (Jho Low).

  “Sudah tentu, bahagian yang tidak dinyatakan ialah Jho Low adalah orang Cina, bangsa dan agama yang tidak boleh keluarkan daripada persamaan.”

  Walaupun ketiadaan Najib adalah satu halangan kepada Umno, Chin berkata parti itu masih mempunyai jentera pilihan raya yang kuat.

  “Apa yang akan berlaku ialah penyokong akar umbi Umno akan keluar mengundi tanpa mengira jika Najib berada di sana,” kata Chin.

  “Jelas sekali Najib adalah seorang juru kempen yang sangat baik, bossku adalah gerakan yang sangat populis" kata James Chin.

  Goreng Mamak Kerala dah tak laku, tekak rakyat dah kembang nak muntah..!!

  #SelamatHariMalaysia?

  ReplyDelete
 3. PDRM SPRM AG out os servis..

  Najib Razak bukan calang2 , DSNR respon dengan fakta, maka ini membuat Rafizi jem otak.

  Rafizi jaguh ‘Bongkar” Cop Ayam , takut bongkar skandal rasuah Zeti dan Nazlan.

  Setelah DSNR dimasukkan kedalam penjara melalui kerja kotor dan konspirasi , maka jika Rafizi serang DSNR , dia akan kena balun oleh netizen atas dasar ‘pengecut’ dan “pondan” seperti Tun Mahathir kerana menyerang musuh yang tidak boleh menjawap dan membalas serangan.

  Apa yang elok dan patut Rafizi lalukan adalah mendedahkan rasuah terbesar bekas Gabenor Bank Negara dan juga kes rasuah Hakim Nazlan yang cuba di ‘cover up” oleh pihak tertentu.

  PDRM , AG SPRM itu ia servis.

  Zety dan Taufik Ayman baru terserempak di Bangsar..shopping mopping sakan

  Depa tido lena makan gaji buta sedang kan Jho Low bermewah di Kelab Layar Hong Kong. Tak tangkap lagi. Jho Low jadikan maruah PDRM dipandang rendah jadi bahan lawak jenaka oleh rakyat Malaysia..!?

  Caller :Operator please call PDRM..

  Operator : Sorry Sir PDRM not in servis

  Caller : Ok please call SPRM now

  Operator : Sorry Sir SPRM not in servis

  Caller : Call AG lahhh..

  Operator : Sorry Sir AG out of servis

  Caller : OMG no wonder i call +603 No wonder this is Malaysia...

  Operator : Kikikikiki...

  #SelamatHariMalaysia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rafizi juga ketakutan walaupun dlm kempennya skrg nak humban pemimpin umno masuk penjara.
   Rakyat tahu rafizi telah dibebaskan oleh tommy thomas tanpa sempat dibicara atas fitnah dan penipuan selepas pru14. Bukti jelas membolehkan rafizi masuk penjara.
   Itu yg merisaukan mrk jika umno/bn berkuasa kembali.

   Delete
 4. Saturday, September 17, 2022

  'PAS kini parti kafir' Dr M bangkitkan isu lapuk...


  orang tua bodo tu dah beramboss dari UMNO... tak payah nak menyibuk dah UMNO  dah berambos dari UMNO buat cara berambos... bela Bobok jer kau tu...

  Melingkop Boboi PRU 15 nih melingkupi lah legasi barua DAP tua bodoh bangang ni  UMNO dan PAS okey jer sekarang ni...  tak payah nak menyibok pasal UMNO la orang tua bangang tu....  follow n read my lips slowly n gently

  B.E.R.A.M.B.O.S

  ReplyDelete
 5. Tun Mahathir terdesak rayu kudakayu nya buat memorandum banjir

  Usaha Rafizi untuk mengadakan pungutan suara rakyat (public referendum) adalah reaksi berlebihan kununnya untuk menunjukkan bahawa UMNO sedang berebut kuasa adalah satu alasan yang tidak logik sama sekali dan bertentangan dengan semangat demokrasi dalam negara ini.

  Malah berulang kali menggunakan alasan negara akan berhadapan dengan banjir bagi menakut-nakutkan rakyat walaupun hakikat sebenarnya mereka tidak bersedia untuk tewas dalam PRU kali ini.

  Lebih menakutkan Rafizi jika saranan AJK PAS Pusat Mohd Zuhdi Marsuki yang mencadangkan agar PAS dan Umno berbincang untuk mewujudkan ‘kerusi muafakat’ di 27 kerusi parlimen dapat direalisasikan sudah pasti akan terus menutup peluang PH untuk kembali ke Putrajaya.

  Usaha berlebihan pasal banjir melalyu MET dll satu acah acah power banjir besar
  Goreng Banjir hujung tahun. Tahun ini mana ada banjir besar.. sikit sikit tu ada lah

  ReplyDelete
 6. Orang bodoh aje terkinja kinja dng kaum Cina. Bajet 2023 tidak pinggir masyarakat keturunan Cina

  Kerajaan akan memastikan Bajet 2023 yang akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada 7 Oktober ini berteraskan kesejahteraan dan kebajikan rakyat secara menyeluruh.

  Parti MCA perlu bertanding kaum Cina di kerusi DAP Gerakan bukan majotiti campuran dominasi kaum Melayu... Ini semua otak bangang Tun Mahathir...

  Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata antara tumpuan utama dalam bajet itu untuk memulihkan negara selepas pascapandemik COVID-19.

  Belum.pernah lagi kaum Cina berterima ksih dengan orang Melayu danUMNO.

  Mat Bera ada mewarisi otak otak karat bodoh dungu Tun Mahathir. Orang bodoh saja terkinja kinja dengan kaum Cina espcially DAP@Lee Kwan Yew.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post