PH Cuba ‘Beli Masa’ Lambatkan PRU15 - Zahid Hamidi Kata..

PETALING JAYA: Pakatan Harapan (PH) dilihat cuba ‘membeli masa’ untuk melambatkan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dengan menggunakan isu banjir, kata Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid berkata, pembangkang semakin hangat menggunakan isu banjir untuk mengelak PRU15 diadakan dan ada juga segelintir anggota kerajaan terpengaruh dengan dakyah ini tanpa menilai perspektif yang meluas.

Beliau berkata, kebimbangan sebenar pembangkang ialah apabila pengundi Melayu yang mewakili populasi negara terbesar kurang berminat untuk menyokong gabungan itu ketika gendang pilihan raya dipalu Barisan Nasional (BN).

“PH hampir menemui jalan buntu dan tidak mempunyai pilihan selain memerlukan lebih banyak masa. Dengan kata lain, PH cuba “membeli masa” untuk melengahkan pilihan raya umum diadakan.

“Malah menurut sumber sebuah portal berita, pemimpin gabungan itu diberitahu agar membangkitkan isu seperti bencana banjir dan kenaikan inflasi dengan harapan elak sebarang langkah pembubaran Parlimen dalam masa terdekat ini.

“Portal tersebut menyatakan beberapa badan pemikir ditugaskan untuk menjalankan penyelidikan mengenai sentimen pengundi terhadap PH dan dijemput membentangkan penemuan mereka.

“Daripada pembentangan data daripada tinjauan berasingan tersebut didapati penemuan utama ialah sokongan Melayu terhadap PH berada pada tahap paling rendah,” katanya dalam hantaran laman Facebooknya semalam.

Dapatan tinjauan itu, katanya, PH tidak akan mendapat lebih daripada 15 peratus undi Melayu pada PRU15 jika PRU diadakan dalam masa terdekat ini.

“Dengan kata lain, keputusan PRU15 tidak akan memihak PH disebabkan undi Melayu akan beralih arah kerana pemulihan dan kebangkitan UMNO

“Yang paling aneh tidak pula dibentangkan fakta mengenai banjir dan strategi untuk menyantuni rakyat ketika banjir melanda. Tidak pula dibentangkan strategi menangani inflasi untuk Malaysia yang kini melanda seluruh dunia.

“Sebaliknya pembangkang hanya lebih berminat untuk cuba memikirkan strategi untuk menang PRU15 daripada memikirkan masalah rakyat dalam pemukiman tersebut,” katanya.

Situasi itu katanya, jelas menunjukkan sikap sebenar pembangkang namun, yang anehnya terdapat sekutu bersama UMNO masih terpedaya dengan dakyah pembangkang tersebut atau mereka sebenarnya ada motif tersendiri untuk melengahkan PRU15 sebelum musim tengkujuh bermula. –UTUSAN

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post