Sebenarnya.. Mereka Inilah Mangsa Najib Dan SRC International..

Datuk Seri Najib Razak ialah mangsa penipuan beberapa individu termasuk ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho, bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SRC International Sdn Bhd, Nik Faisal Ariff Kamil dan beberapa pegawai bank yang tidak jujur kata Peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili bekas Perdana Menteri itu.

Kata Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi pula Najib Razak adalah mangsa pendakwaan politik dan beliau tidak pernah menggesa agar kes rasuahnya digugurkan.

Mangsa konon.. poorahhh.. 

Sebenarnya yang menjadi mangsa dalam Skandal SRC International yang telah menyaksikan dana sebanyak RM42 juta SRC International, syarikat milik Menteri Kewangan Diperbadankan yang juga bekas anak syarikat 1MDB masuk ke dalam akaun Najib ialah mereka-mereka ini..

1- Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Ahmad Sazilee Abdul Khairi
2- Penolong Kanan Pesuruhjaya (PKPj) Bahagian Operasi Khas (BOK) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Rosli Hussain (IO kes) 
3- Ketua Siasatan (Bahagian Operasi Khas) SPRM Tuan Roslan Tuan Mat 
4- Pakar forensik perbankan, Tuan Yusran Yahya. 
5- Bekas Pengarah Operasi Siasatan Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Bahri Mohamad Zin

"Mereka ditangkap dan rumah dan pejabat mereka digeledah kecuali Yusran. Timbalan Pendakwa Raya ditangkap jam 1 pagi dikurung dalam lokap sampai ke lewat malam, dekat 24 jam juga.

"Agaknya apabila tersedar mengganggu pegawai SPRM sewaktu bertugas adalah kesalahan jenayah maka cepat-cepat dibebaskan, begitu juga saya cepat-cepat diarah balik semula ke SPRM.

"Jadi jika dikenang semula, pelbagai rintangan yang kami lalu, saya anggap mereka semua ini adalah sumber kekuatan saya.

"Keadaan masa itu memang amat perit, dengan wang pun tidak cukup kena fitnah lagi, syukur ALLAH kuatkan semangat saya dan berkat solat hajat seluruh Malaysia," kata Bekas Pengarah Operasi Siasatan Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Datuk Bahri Mohamad Zin.

Mengimbau kembali pengalaman siasatan kes SRC itu, Bahri berkata, ketika bekas Perdana Menteri itu berada di tampuk kekuasaan, tiada sesiapa yang berani menasihati apatah lagi 'menyentuh' beliau.. 


Bacalah..

SHAH ALAM - Biarpun berdepan keperitan dan kepayahan ketika menyiasat kes penyelewengan dana SRC Internasional Sdn Bhd melibatkan Datuk Seri Najib Tun Razak, bekas Pengarah Operasi Siasatan Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Bahri Mohamad Zin kini menarik nafas lega selepas segala kudratnya bersama pasukan tidak sia-sia.

Mengimbau kembali pengalaman siasatan kes SRC itu, Bahri berkata, ketika bekas Perdana Menteri itu berada di tampuk kekuasaan, tiada sesiapa yang berani menasihati apatah lagi 'menyentuh' beliau.

“Waktu di puncak kuasa sebagai Perdana Menteri, timbalannya bertanya pun kena buang. Ketua-ketua agensi pula takutnya menikus! Sanggup buat apa sahaja jika keluar dari mulut atau arahan dari Pejabat Perdana Menteri.

“Sayalah orang pertama dalam SPRM yang ditukarkan oleh organisasi lain, tapi bukan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, aneh bukan? Lagi aneh orang yang tanda tangan pertukaran saya itu diberi jawatan pengerusi sebuah bank apabila pencen,” katanya kepada Sinar Premium.

Bahagian siasatan khas SPRM yang diketuai Bahri dibentuk pada tahun 2010 untuk menyiasat kes-kes berprofil tinggi, terutama yang melibatkan rasuah lebih daripada RM1 juta dan ke atas.

SRC, anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB), berada di bawah pemerhatian pasukan Bahri selepas RM42 juta wangnya ditemui dalam akaun bank peribadi Najib.

Najib ketika itu juga menerajui Kementerian Kewangan.

Pada 2015, siasatan SPRM terhadap kes SRC diganggu apabila polis menyerbu pejabat mereka dan menangkap beberapa pegawai dalam pasukan Bahri. Timbalan pendakwa raya SPRM pula ditahan reman.

Beliau kemudian bersara awal pada 2017 ekoran kekecewaan berhubung kes SRC, namun kembali bertugas pada Mei 2018 selepas Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran Persekutuan.

"Agensi seperti PDRM pada masa itu pula haru-biru, amanah menyiasat kes 1MDB tidak dilaksanakan, sebaliknya menerjah ke arah pegawai-pegawai bahagian operasi khas.

“Kalau tidak percaya tanyalah kepada Ketua Polis Negara (Tan Sri Khalid Abu Bakar) pada masa itu," kata Bahri.

Biarpun begitu dengan hukuman ke atas Najib, beliau yakin Malaysia bakal menjadi sebuah negara yang kembali disegani.

Sambil menyifatkan hukuman itu tidak ‘pilih bulu’, Bahri menegaskan bahawa sistem perundangan negara tidak lagi tercemar atau dipengaruhi oleh sesiapa.

Dalam pada itu, menyentuh mengenai perkembangan terkininya, Bahri banyak meluangkan masa dengan menjalankan aktiviti pertanian di Terengganu.

“Sudah jadi petani penuh masa, ada banyak juga tawaran kerja sebaik berpencen, kali pertama dan kedua termasuk dalam politik, tapi saya takut menerimanya kerana di luar bidang kepakaran saya," katanya. lapor Sinar Premium

“Waktu di puncak kuasa sebagai Perdana Menteri, timbalannya bertanya pun kena buang. Ketua-ketua agensi pula takutnya menikus! Sanggup buat apa sahaja jika keluar dari mulut atau arahan dari Pejabat Perdana Menteri.

"Ketua-ketua agensi pula takutnya menikus!.. "

Berkhidmat untuk siapa sebenarnya Ketua-ketua Agensi ini??.. Rakyat atau Wakil Rakyat?

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Yang paling mengkhianat amanah negara & rakyat adalah KBABi

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post