Alahaiii.. Nak Letak Calon Pun Ikut Kem Ka?

PETALING JAYA: PKR belum memutuskan siapa antara dua calon wanita yang akan bertanding di kerusi Ampang pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Sumber daripada PKR Ampang berkata, kerusi tersebut bakal ditandingi antara Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar atau ADUN Batu Tiga Rodziah Ismail.

“Keputusan muktamad masih belum dibuat kerana terdapat pertembungan antara senarai calon daripada Presiden Anwar Ibrahim dan Timbalan Presiden Rafizi Ramli,” kata sumber itu.

“Rafizi mahu Rodziah bertanding di kerusi itu kerana beliau telah menjadi exco kerajaan Selangor selama dua penggal berturut-turut.”

Sumber itu menambah, Parlimen Permatang Pauh mungkin akan ditandingi Ketua Wanita PKR Fadhlina Sidek jika Nurul Izzah bertanding di Ampang.

Kata sumber itu lagi, walaupun Ampang bukan kerusi selamat, keluarga Anwar berhasrat bertanding di kerusi yang dimenangi Pakatan Harapan (PH) pada PRU14 tetapi “hilang” selepas Ahli Parlimen berpaling tadah kepada parti lain.

Bekas Naib Presiden PKR Zuraida Kamaruddin memenangi kerusi Ampang pada PRU14 ketika beliau bersama PKR. Bagaimanapun, beliau adalah antara 11 Ahli Parlimen PKR yang berpaling tadah menyertai Bersatu pada Februari 2020, mengakibatkan kejatuhan kerajaan PH.

Disebabkan itu, beliau dan Ahli Parlimen lain dilabelkan sebagai “pengkhianat” oleh pengikut PKR.

Zuraida ialah Ahli Parlimen Ampang tiga penggal yang dimenanginya pada pilihan raya umum 2008 dan 2013 juga. Beliau dijangka mempertahankan kerusi itu di bawah tiket Parti Bangsa Malaysia (PBM) pada 19 Nov.

Awal bulan ini, beliau secara rasmi dilantik sebagai presiden PBM. Parti itu dilaporkan telah memohon menyertai Barisan Nasional (BN) ~ FMT

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post