BN Akan Menang PRU Kecuali..

PILIHAN raya umum (PRU) akan mengulangi pilihan raya negeri (PRN) Johor, dengan kemenangan meyakinkan Barisan Nasional (BN), melainkan peratusan keluar mengundi berubah, kata pemerhati politik.

Hanya peratusan keluar mengundi yang tinggi boleh memberi peluang kepada Pakatan Harapan (PH) untuk menawan Putrajaya, kata mereka.

Mereka percaya peratusan keluar mengundi melebihi 60% akan memberi manfaat kepada PH, manakala jika ia lebih rendah hanya akan memberikan BN kelebihan.

Pengarah Eksekutif Ilham Center Hisommudin Bakar berkata keputusan PRU15 berkemungkinan besar menjadi cerminan bagi pada PRN Johor.

Beliau bagaimanapun berkata hanya peratusan keluar mengundi yang tinggi dapat mengelak perkara ini daripada berlaku.

“Bagi menyekat kemaraan BN yang sudah merasakan keputusan PRU15 akan menjadi seperti keputusan bagi PRN Johor, pembangkang perlu mengharapkan kehadiran yang tinggi dan kemarahan rakyat terhadap keangkuhan BN ditunjukkan dalam peti undi,” kata Hisommudin kepada The Malaysian Insight.

Berdasarkan statistik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), terdapat 14.9 juta pemilih berdaftar pada PRU14 dan 12.3 juta atau 82.3% daripada mereka keluar mengundi.

Dengan kira-kira 6.9 juta pengundi baharu - mereka yang berumur 18 hingga 21 tahun dan pengundi kali pertama - termasuk dalam daftar pemilih, Hisommudin berkata untuk menyamai jumlah keluar mengundi PRU14, kira-kira 58% orang perlu keluar mengundi pada pilihan raya akan datang.

Beliau bagaimanapun berkata angka itu perlu lebih tinggi lagi bagi PH untuk menafikan sebarang peluang BN menang.

“Pada pendapat saya, pembangkang memerlukan 75% daripada jumlah pengundi keluar bagi menterbalikkan secara berkesan corak sokongan yang dilihat memihak kepada BN sekarang,” katanya.

Terdahulu, timbalan ketua PH Johor dan pakar strategi DAP Liew Chin Tong juga berkata gabungan itu mengharapkan peratusan keluar mengundi lebih tinggi pada PRU15 untuk mengulangi kejayaan mengalahkan BN.

Mengikut anggaran, pengundi PRU15 adalah lebih 21 juta, dengan 18 hingga 40 tahun membentuk 58% pengundi.

Belia berumur 18 hingga 20 tahun merupakan kira-kira 16% daripada 6.9 juta pengundi baharu.

Sementara itu, Profesor Madya Universiti Utara Malaysia (UUM) Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata PH mesti mempunyai lebih 60% daripada jumlah pengundi yang hadir untuk setanding dengan BN.

Beliau berkata jumlah lebih rendah daripada itu akan menyaksikan BN mengulangi apa yang berlaku pada PRN Melaka dan Johor.

Menurut penganalisis sosiopolitik Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMcedel) Profesor Madya Dr Awang Azman Awang Pawi, pembangkang perlu menggerakkan pengundi muda untuk berpeluang menang dalam pilihan raya akan datang ini.

Beliau berkata mereka perlu memainkan isu yang membabitkan kumpulan ini dan memastikan mereka keluar mengundi.

“Pembangkang perlu menggerakkan pengundi dari peringkat umur 18 hingga 40 tahun untuk keluar mengundi. Ia perlu disertakan dengan membangkitkan isu yang membelenggu golongan ini,” katanya.

Sementara itu, penganalisis politik Universiti Tasmania Asia Prof James Chin percaya dengan penambahan baharu pengundi, peratusan keluar mengundi akan lebih tinggi.

Beliau berkata peratusan keluar mengundi Malaysia untuk pilihan raya agak konsisten sepanjang tahun.

Bagaimanapun, beliau mendakwa jika angka itu menurun, ia mungkin bermakna orang ramai kecewa atau terdapat perkara lain seperti bencana.

“Ia terlalu sukar untuk diramal kerana jika berlaku hujan lebat atau banjir pada hari mengundi, ia mungkin memberi kesan kepada peratusan keluar mengundi dan ia boleh menjadi rendah.

“Jadi, ia bergantung kepada cuaca dan faktor lain yang tidak dijangka, dan juga sejauh mana parti politik mengatur strategi apabila isu sebegini timbul untuk berkemungkinan membawa pengundi pergi dan balik,” katanya.

“Peratusan keluar mengundi yang rendah sebelum ini (dalam pilihan raya negeri Melaka dan Johor) adalah sebahagiannya kerana ketakutan orang ramai terhadap Covid-19,” kata Chin.

“Adalah jelas orang ramai tidak lagi bimbang dengan Covid-19 dan oleh itu pemacu utama dari segi peratusan keluar mengundi ialah betapa panasnya pilihan raya, jenis calon dan parti apa yang boleh ditawarkan.

“Jika peratusan keluar mengundi di bawah 65%, maka ada sesuatu yang tidak kena.

“Dalam keadaan biasa, dalam cuaca baik, jika peratusan keluar mengundi rendah, bermakna orang ramai tidak mahu keluar,” katanya lagi ~ The Malaysian Insight

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Masih terasa kehancengannya.
  Peratus kena kencing masih terasa.

  ReplyDelete
 2. Bila hapus tol jadi tolOL. HANCENNNG!
  Bila hapus AES jadi AWAS.
  HANCENNNG!
  Bila hapus hutang PTPTN jadi wajib bayar.
  HANCENNNG!

  BUKAN KITAB SUCI.

  ReplyDelete
 3. Beratus kali Tun Mahathir Mohamad merayu agar parti-parti pembangkang bersatu dan melupakan permusuhan. Goreng Mamak Dah Tak Laku Lagi

  Tun terringin sangat bekerjasama dengan pihak lain hanyalah Tun Mahathir dan GTA yang terpekik terlolong mahu pembangkang bersatu..!!

  Sebab apa yer.!?

  Sebabnya bukanlah kerana mereka begitu bimbang UMNO dan BN tidak dapat dikalahkan, tetapi kebimbangan yang lebih besar ialah tiada kerusi yang GTA mampu menangi. Hilang semua wamg deposit..!!

  Kata beliau, parti-parti pembangkang akan tewas jika mereka tidak bekerjasama. Kita berpendapat kalau parti-parti lawan ini berpecah, kita ( peerh Tun kata 'kita' bukan dia kah semuanya selama ini..!!) akan kalah.

  “Jadi 'kita' kena fikir sama ada kita lupakan permusuhan antara kita seperti dalam PRU14 untuk kalahkan orang yang lebih buruk. Pada Tun ' Goreng Mamak Tak Laku lagi. Tekak rakyat dah kembang nak muntah'

  Jika diperhatikan hanya Tun Mahathir bagi pihak GTA dan Pejuang saja yang bersungguh-sungguh serta beratus kali membuat saranan sedemikian.

  Pihak PH, mereka sudah pun membuat kenyataan tidak akan bekerjasama, baik dengan GTA atau pun PN.

  Malah diramalkan Tun Mahathir Boboi bakal kecundang di kerusi Langkawi dan Jerlun melainkan jika ada kesepakatan dan bekerjasama dengan pembangkang lain. Tiada siapa lagi mahu mempercayai dan menyokong beliau yang penuh toksid itu.

  Tun Mahathir kini adalah sosok politik paling dibenci dan penuh toksid berikutan sejarah mungkir janji, khianat dan gula kuasa tanpa had..!!

  Tun goreng mamak dah tak laku lagi..!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalah teruk di prn johor jelas parti atok ditolak. Rakyat dah benci!!!!

   Sekarang nak umpan parti2 lain utk selamatkan malaysia dari umno 2.0 pulak. Tak tahu parti2 ph lain akan termakan hasutan atok.

   Sebagai rakyat yg pernah dikencing dan dikhianati oleh pm7 secara jujur ingin melihat parti dia jatuh tersungkur pada pru15 nanti. Kalau boleh terkubur terus legasi kaya yang tamak dan haloba sejak 22tahun 22bulan.

   Delete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post