BN Dikata Sudah Menang PRU15 Dari Segi Moral..

 


RIUH rendah sekali suasana politik sejak Parlimen dibubarkan oleh Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 10 Oktober lalu. Banyak bertaburan analisa daripada pelbagai pihak mengenai peluang kemenangan parti-parti yang bakal bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Walaupun pertandingan banyak penjuru akan berlaku, tiga pesaing utama adalah Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH). Hasil kajian dan pemerhatian saya serta rakan-rakan ahli akademik lain, sudah ada petunjuk yang nyata bahawa BN akan menang selesa dalam PRU15 ini.

Pertamanya, tahap kesiapsagaan BN jauh lebih terkehadapan berbanding PN dan PH. Sejak memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor, memang BN sentiasa bersiap siaga malah amat bersemangat sekali untuk menghadapi PRU15. Berulang-ulang kali seruan supaya Parlimen dibubarkan dikumandangkan oleh para pemimpin BN khususnya UMNO supaya sebuah kerajaan lebih kuat dapat ditubuhkan.

Pada masa sama, para pemimpin PN dan PH pula menyediakan pelbagai alasan mereka yang tersendiri supaya Parlimen tidak dibubarkan sehingga ke hujung penggal. 12 menteri Kabinet dari PN malahan sampai ke peringkat mendahului PM dalam soal ini dengan mengutus warkah kepada Yang di-Pertuan Agong pada 3 Oktober lalu. Dalam warkah ini, mereka menyembah maklum tidak bersetuju PRU15 dilangsungkan pada tahun ini atas alasan utamanya, banjir yang dijangka berlaku. Sebaliknya, mereka mahu PRU15 dilangsungkan selepas musim Monsun Timur Laut yang bermula November ini berakhir pada Mac 2023.

Di pihak lain pula, PH, melalui ahli Parlimen DAP, Charles Santiago mengemukakan cabaran undang-undang di mahkamah memohon pembubaran Parlimen diisytiharkan tidak sah. Selain prosedur undang-undang secara teknikal yang dikatakan tidak bertepatan dengan kehendak Perlembagaan Persekutuan, hujah mengenai banjir turut digunakan.

Kesemua ini jelas memberikan gambaran kepada rakyat bahawa BN sudah menang dari sudut moral berbanding kedua-dua PN dan PH yang tidak bersedia untuk menghadapi PRU15. Lebih utama lagi adalah poster boy dan rekod prestasi BN adalah jauh lebih baik berbanding PN dan PH. BN melalui Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO dalam mesyuaratnya pada 14 April lagi secara sebulat suara mencadangkan Ismail Sabri menjadi calon Perdana Menteri.

Pengumuman lebih awal calon PM ini berdasarkan keputusan PRN sebelumnya yang disertai pengumuman lebih awal calon ketua menteri atau menteri besar memberi kelebihan besar kepada parti politik yang berbuat demikian. Menariknya, hampir tiada suara langsung dari dalam UMNO mahupun parti-parti komponen BN yang mempertikaikan keputusan MKT UMNO tersebut.

Ini tidak menghairankan kerana selaku PM, Ismail Sabri telah mencatatkan banyak kejayaan yang menjadikan beliau popular termasuk mengemudi negara keluar dari pandemik Covid-19 selain merealisasikan beberapa inisiatif baharu dan besar dalam pentadbiran. Berbanding tempoh 22 bulan negara berada di bawah PH dan 17 bulan dengan PN, tempoh 14 bulan negara berada di bawah pentadbiran BN dengan Ismail Sabri sebagai PM adalah tempoh paling produktif negara.

SKANDAL MORAL

Siapa sangka hanya dalam tempoh sesingkat itu Ismail Sabri berjaya melakukan pelbagai pembaharuan dalam pentadbiran yang sebelumnya telah cuba diusahakan oleh beberapa PM lain tetapi masing-masing menemui kegagalan. Antaranya, sokongan sebulat suara yang diterima ke atas dua pindaan besar dalam Perlembagaan Persekutuan, iaitu membabitkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan larangan kepada ahli Parlimen untuk bertukar parti.

Jika hanya dalam tempoh sesingkat itu sudah banyak pembaharuan dalam pentadbiran berjaya dilaksanakan, bayangkanlah apa lagi yang tidak mampu beliau lakukan jika diberi ruang lebih panjang untuk menjadi PM selepas PRU15.

Dari segi faktor peribadi pula, Ismail Sabri tidak pernah terlibat dalam apa-apa kontroversi, baik dari sudut skandal moral ataupun apa-apa masalah integriti, sekali gus membolehkan UMNO dan BN membawa agenda urus tadbir baik. Sepanjang tempoh singkat pentadbirannya juga, Ismail Sabri mempamerkan wajah seorang pemimpin mengamalkan corak kepimpinan konsultatif yang akan memuatkan sedapat mungkin semua pandangan diberikan oleh kawan mahupun lawan.

Hubungan baik Ismail Sabri dengan semua pihak khususnya aktor-aktor penting dalam pentadbiran negara yang antaranya merangkumi pihak istana dan penjawat awam, malah dengan para pemimpin parti pembangkang juga adalah aset besar untuk UMNO dan BN. Tidak dinafikan ada fitnah yang dibawa bagi menunjukkan Ismail Sabri hanya akan digunakan sebagai alat tetapi yang sebenarnya menjadi PM, sama ada secara de jure atau de facto adalah Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Walaupun begitu, fitnah ini jelas tidak ke mana kerana telah berkali-kali penegasan di sebaliknya dibuat, malah Ismail Sabri dan Ahmad Zahid telah bersama-sama menjelajah negara atas platform Solidariti Kestabilan dan Kemakmuran. Bermula di Bagan Datuk, Perak pada 17 Oktober, jelajah yang meliputi lokasi-lokasi lain seperti di Kulim Bandar Baharu, Kedah; Hulu Terengganu, Terengganu dan Kimanis, Sabah ini juga akan berlangsung di Bera, Pahang, pada 27 Oktober ini.

Di setiap lokasi dipertegaskan berkali-kali mengenai kepentingan bersolidariti dalam kalangan setiap ahli dan pemimpin UMNO dan BN demi menggapai kembali dominasi dalam PRU15 dan mengenai ketiadaan masalah di antara pemimpin tertinggi UMNO dan BN.

Dan setakat ini model berkerajaan dalam mana PM bukan datang daripada pemimpin tertinggi parti ternyata membuahkan hasil yang bagus sekali, membolehkan parti menguasai kerajaan dan menghasilkan lebih elemen semak dan imbang.

 

DATUK Dr. Wan Hashim Wan Teh 
Profesor Emeritus di Fakulti Pengajian & Pengurusan Pertahanan, 
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Analisis sampah. Tak perlu seorang ‘professor’ menghasilkan sebegini, setiausaha cawangan pun boleh buat lebih baik.

    ReplyDelete
  2. PRU14 yang lepas pun pakar buat analisis bahawa BN akan menang besar....tapi keputusannya BN kalah besar...analisis syok sendiri.

    ReplyDelete
  3. analisis anwar tak akan jadi pm pun,,berpuluh tahun dah dibuat oleh orang,,sehingga hari ini ...betul. dan mungkin berterusan benar analisis ini selamanya2.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post