Habislaa Haji Hadi Kali Ni..

MARANG: Seluruh ahli dan pe­mimpin UMNO Bahagian Marang perlu mengelakkan amalan ‘cah keting’ sekiranya mahu merampas semula Parlimen Marang pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), 19 November ini.

Bekas ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Rahman Bakar yang dikenali sebagai giant killer percaya, Barisan Nasional (BN) mempunyai peluang memenangi Parlimen itu sekiranya semua pihak dalam parti saling menunjukkan semangat solidariti dan kesatuan tinggi.

Katanya, UMNO perlu mengambil kesempatan daripada pengaruh Pas di kawasan itu yang semakin merosot berikutan kegagalan kerajaan negeri yang diterajui Pas pada penggal ini.

Pada masa sama, katanya, kebanyakan pengundi di Parlimen tersebut kecewa dan serik meng­undi Pas kerana penyandang kerusi itu, Tan Sri Abdul Hadi Awang gagal menjalankan tugasnya apabila tidak mengambil perhatian terhadap kebajikan penduduk dan pembangunan.

“Antara punca kekalahan BN di Parlimen Marang dalam beberapa pilihan raya umum sebelum ini adalah amalan ‘cah keting’ dalam kalangan ahli dan pemimpin UMNO sendiri.

“Mereka sepatutnya memberi sokongan yang tidak berbe­lah bahagi kepada setiap calon yang dipilih bertanding di Parlimen Marang,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Berdasarkan rekod, Abdul Hadi yang juga bekas Menteri Besar Terengganu pernah tewas di Parlimen ketika berhadapan Abdul Rahman pada pilihan raya umum (PRU) 1986 dan 2004.

Dalam PRU14, Abdul Hadi memenangi kerusi Parlimen Marang dengan majoriti 21,954 undi selepas menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Moha­mad Nor Endot yang memperoleh 31,795 undi, manakala calon PH daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zawawi Sulong pula 5,138 undi.

Sehubungan itu, menurutnya, pengundi di kawasan ini perlu memberi sokongan kepada calon BN sekiranya mereka mahu melihat pelbagai perubahan yang akan dilaksanakan selepas PRU-15.

“Saya percaya kebanyakan pengundi di Parlimen tidak sabar keluar mengundi untuk memberi sokongan kepada BN,” ujarnya.

Sementara itu, Pas yakin parti itu akan memperolehi majoriti undi yang jauh lebih besar di kerusi Parlimen Marang jika Abdul Hadi kekal bertanding dalam PRU15.

Pengarah Pilihan Raya Negeri Pas Terengganu, Ariffin Deraman berkata, keperibadian Abdul Hadi sangat disenangi oleh pengundi di Parlimen Marang dan tidak sesekali goyah walaupun dicabar sesiapa pun pada PRU15 akan datang.

“Bagi kami pimpinan Pas sendiri sangat berbesar hati sekiranya beliau sanggup terus berkhidmat kepada rakyat di Marang kerana itu adalah pilihan terbaik.

“Ketokohan Abdul Hadi tidak perlu dipertikaikan lagi, terlalu banyak jasa dan sumbangannya untuk rakyat negara ini dan saya pasti pengundi Marang sendiri masih mahukan beliau sebagai Ahli Parlimen mereka kali ini,” katanya ketika dihubungi.

Penolong Setiausaha Badan Perhubungan Pas negeri, Hanafiah Mat pula berkata, Abdul Hadi adalah seorang pemimpin yang sangat berwibawa yang bukan hanya terkenal dalam kalangan rakyat Malaysia malah keilmuannya turut diiktiraf di peringkat dunia.

“Golongan ulama di Timur Tengah juga sangat mengagumi dan sentiasa menghormatinya sejak dulu lagi kerana telah memainkan peranan yang sangat besar dalam isu-isu Islam di peringkat antarabangsa.

“Pengalamannya sebagai Naib Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia pada tahun 2014 telah mengharumkan lagi nama Malaysia dan Terengganu serta Marang khususnya.

“Tidak perlu takwil lagi Pas masih mahu Abdul Hadi meneruskan khidmatnya dan bertanding di Parlimen Marang pada PRU15 tidak lama lagi,” katanya.

Abdul Hadi yang telah menjadi Presiden Pas sejak 19 tahun lalu mula bertapak di situ sejak tahun 1978 iaitu pada ketika Marang masih merupakan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) sebelum dinaik taraf sebagai Parlimen pada 1986. – UTUSAN

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post