16 September 2008, Apa sebenarnya Berlaku?

SEANDAINYA masa boleh diputar ke belakang dan Langkah 16 September tahun 2008 berjaya direalisasikan, barangkali Tan Sri Muhyiddin Yasin sudah menjadi Perdana Menteri terlebih dahulu daripada Najib Razak.

Tentu sekali Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor tidak dihukum penjara. Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pun tidak akan berdepan kemungkinan masuk penjara.

Skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Littoral Combat Ship (LCS) dan Ultra Kinrara Sdn Bhd tidak akan menghantui negara.

Pastinya juga Tun Dr Mahathir Mohamad tidak akan muncul semula bermain silap mata menghancurkan mandat rakyat dan harapan negara.

Lebih penting daripada itu semua, negara tidak dibebani hutang berlipat ganda, reformasi segera terlaksana dan rakyat pasti hidup lebih selesa.

Barangkali ramai yang masih ingat Langkah 16 September 2008 yang diumumkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) pada Mac 2008.

Namun tidak ramai yang mengetahui kenapa langkah itu dibuat dan siapa yang memulakannya.

Penganalisa politik ketika itu menyalahkan Anwar dan melempar pelbagai tuduhan dan cacian ke atasnya.


Namun tidak seorang pun penganalisa politik bertanya kenapa Anwar melaungkan Langkah 16 September sedangkan beliau bukan ahli Parlimen dan tidak boleh jadi Perdana Menteri?

Mari kita lihat kembali fakta sebenar supaya ahli sejarah tidak membuat tafsiran yang salah.

Keputusan PRU11 pada 2004 iaitu PRU pertama selepas Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri, BN menang besar meraih 198 kerusi Parlimen.

PKR, Pas dan DAP kalah teruk. PKR menang satu kerusi saja iaitu Permatang Pauh. Lim Kit Siang jadi Ketua Pembangkang.

Pada 2 September 2004, Anwar dibebaskan oleh Mahkamah Persekutuan daripada tuduhan liwat selepas enam tahun dipenjara.

Anwar kemudian ke John Hopkin dan Oxford University sebagai profesor pelawat.

Ketika di Amerika, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Kofi Annan menawarkan kepada Anwar untuk ambil alih tempat beliau kerana ketika itu giliran Asia.

Anwar menolak walaupun beberapa pemimpin dunia berjanji menyokong pencalonan beliau.

Pada 18 Oktober 2006, negara dan juga dunia dikejutkan pembunuhan warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Tragedi pembunuhan ngeri lagi misteri ini menjadi topik perbincangan panas sepanjang 2007 dan berlarutan hingga PRU12.

Menjelang PRU12 pada 8 Mac 2008, BN hilang dua pertiga majoriti, memperoleh 140 kerusi, hilang 58 kerusi di Semenanjung.

Kalau tidak kerana sumbangan 52 kerusi dari Sabah dan Sarawak, BN Semenanjung tinggal 88 kerusi sahaja, cuma enam kerusi lebih daripada Pakatan Rakyat yang menang 82 kerusi.

Pun demikian, beza peratusan undi antara BN (51 peratus) dan Pakatan Rakyat (49 peratus) cukup tipis.

BN juga hilang lima negeri iaitu Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor. Kelantan kekal dikuasai Pas. Perak kemudiannya dirampas oleh UMNO secara tidak demokratik.

Ini adalah kemenangan besar bagi Pakatan Rakyat walaupun kerjasama tiga parti itu baru berputik.

Anwar Ibrahim selaku Ketua Umum tidak boleh bertanding kerana belum genap tempoh pantang lima tahun.

Kemenangan cemerlang Pakatan Rakyat menghantar gelombang ke seluruh negara bahawa obor reformasi yang dijulang oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) bakal melahirkan naratif baharu politik kebangsaan.

Kegagalan Abdullah mempertahankan majoriti dua pertiga menimbulkan kegelisahan anggota BN di Malaysia Timur.

Mereka melihat kelemahan Abdullah dan terpalitnya Najib dalam kes Altantuya bakal menjadi beban kepada BN di masa mendatang.

Sebaliknya ahli-ahli Parlimen Sarawak dan Sabah melihat kemenangan Pakatan Rakyat pimpinan Anwar sebagai kebangkitan baharu yang bakal mengubah landskap politik di Semenanjung.

Bukanlah satu rahsia bahawa Sarawak tidak selesa bersama UMNO sejak zaman Dr Mahathir lagi.

Mereka bersungut Dr Mahathir lebih kerap ke Jepun daripada melawat Sarawak, marah kerana menghalang UMNO bertapak di Sarawak.

Kalau tidak kerana Empangan Bakun, Mahathir mungkin tidak akan pijak bumi Sarawak.

Sekitar seminggu selepas PRU12, Anwar didatangi sekumpulan ahli Parlimen dari Sarawak menyerahkan surat akuan (SD) menarik sokongan kepada Perdana Menteri dan mahukan Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya.

Justeru, Langkah 16 September bukanlah idea Anwar, tetapi langkah yang diatur oleh ahli Parlimen BN dari Malaysia Timur.

KENAPA MEREKA MEMILIH ANWAR?

Naratif membina sebuah negara bangsa Malaysia pelbagai kaum yang menjadi falsafah perjuangan Anwar amat sesuai dengan perjuangan di Sarawak dan Sabah.

Mereka sedar politik perkauman dan agama yang sempit tidak menjamin kestabilan politik Malaysia.

Walaupun Anwar bukan seorang ahli Parlimen waktu itu, tetapi mereka yakin Pakatan Rakyat adalah parti untuk masa depan Malaysia lebih cemerlang.

Menjelang akhir Mac, Anwar memiliki lebih daripada 30 SD, cukup untuk membentuk kerajaan dengan majoriti mudah.

Beberapa ahli Parlimen UMNO turut mendaftar nama dan akan bersama selepas kerajaan baharu terbentuk.

Anwar, Abdul Hadi Awang dan Kit Siang kemudiannya menulis kepada Abdullah mohon diadakan sidang khas Parlimen. Surat itu tidak dijawab.

Pada masa sama, Anwar menghantar wakilnya menemui Muhyiddin menjemput beliau untuk berbincang di Singapura.

Perlu ditegaskan di sini, Anwar masih melihat Muhyiddin sebagai rakannya kerana beliaulah satu-satunya menteri yang berani ke rumah Anwar beberapa hari sebelum dia dipecat.

Anwar juga sedar Abdullah mahu melantik Muhyiddin sebagai Timbalan Perdana Menteri, tetapi kerana tekanan Mahathir, Najib yang dilantik.

Atas perkiraan ini, Anwar mahu menemui Muhyiddin untuk berbincang jawatan Perdana Menteri dan kabinet.

Malangnya, Muhyiddin bukan saja menolak pertemuan dengan Anwar, sebaliknya mengutuk Anwar.

Tujuan Anwar ialah untuk Muhyiddin menjadi PM dan hasrat ini akan dibincangkan di Singapura. Muhyiddin menolak tuah.

Meragui lebih ramai yang akan mengikut langkah Anwar, Abdullah melarikan ahli-ahli Parlimennya ke Taiwan pada bulan Ramadan kononnya atas lawatan sambil belajar.

Bagi menjamin BN tidak tumbang, Abdullah tidak ada pilihan melainkan melamar Pas.

Abdullah menemui Abdul Hadi di rumah seorang usahawan. Umpan UMNO cepat disambar.

Selepas itu Pejabat Perdana Menteri menjemput Abdul Hadi dan Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat bertemu di Istana Terengganu di Kuala Lumpur, kononnya untuk jamuan teh.

Dipendekkan cerita, pertemuan itu sebenarnya untuk menjemput Pas menyertai BN.

Nik Aziz meninggalkan majlis lebih awal selepas menyedari dirinya tertipu.

Tinggallah Najib, Muhyiddin dan Abdul Hadi mengagih habuan demi perpaduan Ummah.

Sementara itu, Saifudfin Nasution Ismail ditugaskan menemui Pandikar Amin Mulia berbincang cara terbaik untuk kemukakan usul undi tidak percaya.

Tiga kali Saifuddin menemui Speaker Dewan Rakyat itu secara sulit, tetapi pastinya diketahui oleh Perdana Menteri.

Menjelang pembukaan sidang pertama Parlimen penggal 12, Abdul Hadi minta untuk berjumpa Anwar.

Mereka setuju bertemu di kediaman Nik Aziz di JKR 10, Kota Bharu.

Anwar ditemani Saifudfin Nasution membawa bersama lebih daripada 30 SD.

Pertemuan di JKR 10 itu menyaksikan perdebatan hebat antara Nik Aziz dan Abdul Hadi.

Nik Aziz tegas menyokong Anwar supaya teruskan walaupun Muhyiddin enggan menemuinya.

Sebaliknya Abdul Hadi berkeras menentang atas alasan kononnya Anwar tidak boleh meminta bantuan orang bukan Islam untuk menjatuhkan pemimpin Islam.

Pertemuan yang berlangsung kira-kira satu jam setengah itu berakhir apabila Anwar mengingatkan kedua-dua mereka waktu solat Jumaat sudah hampir.

Sebelum melangkah keluar, Nik Aziz tetap meminta Anwar meneruskan langkahnya itu kerana beliau yakin ramai ahli Parlimen UMNO akan menyokong kerajaan Pakatan selepas kerajaan baharu dibentuk nanti.

“Selepas bumbung Putrajaya kita ambil, ramailah yang akan datang berteduh,” kata Nik Aziz.

Anwar pulang dengan perasaan serba salah. Kalau diteruskan, Pas mungkin pecah kerana pertengkaran antara Nik Aziz dan Abdul Hadi begitu keras seolah-olah berkerat rotan berpatah arang.

Anwar akhirnya membatalkan Langkah 16 September kerana Abdul Hadi terbukti belot dengan Pakatan Rakyat.

Kalau diteruskan juga, Abdul Hadi perlu hanya beberapa ahli Parlimen saja untuk jatuhkan kerajaan dibentuk. Jika ini berlaku kerajaan baharu akan jatuh dan Pas berpecah.

Kecuali Nik Aziz yang sudah meninggalkan kita dan Abdullah yang tidak sihat, yang lain - Abdul Hadi, Muhyiddin, Najib, Anwar dan Saifuddin masih hidup untuk mengesahkan cerita ini.

Seandainya Muhyiddin dan Abdul Hadi menyokong Langkah 16 September, Muhyiddin sudah jadi PM pada 16 September 2008, sekurang-sekurangnya untuk tempoh lima tahun.

Malangnya, Muhyiddin berfikiran singkat dan beliau yang kuat menyokong Najib menjatuhkan Abdullah, akhirnya dipecat oleh Najib. Itulah politik.

Sementara Pas pula sekiranya Abdul Hadi menyokong Langkah 16 September, Pas tidak akan melahirkan Amanah dan parti itu kekal sebagai parti Melayu yang terkuat dalam Pakatan Rakyat mentadbir Putrajaya mungkin hingga kini.

Lepas tempoh pantang lima tahun berakhir, pada 28 Ogos 2008, Anwar kembali menjadi ahli Parlimen melalui Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh. Ini amat membimbangkan Najib dan juga Dr Mahathir.

Sebaik saja kembali ke Parlimen, Anwar sekali lagi berdepan dengan kes liwat.

Najib yang berjaya memaksa Abdullah meletak jawatan dan mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada 3 April 2009 tidak senang sekiranya Anwar di Parlimen.

Plot kedua lebih hebat tetapi dipendekkan cerita pada 7 Mac 2014 Mahkamah Rayuan mendapati Anwar bersalah dan dihukum enam tahun penjara.

Kegagalan Langkah 16 September memaksa Anwar sekali lagi melangkah ke penjara.

Tidak salah kalau ahli sejarah menulis bahawa Muhyiddin dan Abdul Hadi adalah sebahagian daripada punca kemelut politik, ekonomi dan penderitaan rakyat hari ini.

Sekiranya kedua-dua mereka berfikiran panjang, cekap membaca kelibat Najib dan Dr Mahathir ketika itu serta yakin dengan prinsip perjuangan Anwar, Malaysia pastinya selamat daripada kemelut politik dan ekonomi yang berpanjangan.

Retrospektif kisah ini amat menyayat hati terutama rakyat miskin kerana merekalah yang menerima kesan yang parah.

Bagaimanapun, kegagalan Langkah 16 September tersemat pengajaran besar untuk rakyat bezakan siapakah pejuang rakyat yang teguh pada prinsipnya dan siapa pula yang belot kerana kuasa dan jawatan.

Kini Muhyiddin dan Abdul Hadi kembali berpakat dalam PN untuk jatuhkan UMNO/BN dan PH.

Mungkin kedua-dua mereka akan menjemput Dr Mahathir bersama. Kita ucapkan kepada mereka bertiga selamat bermuafakat tetapi ingatlah, ada kuasa keempat yang sedang memerhati mereka.

Semoga ALLAH membuka hati pengundi memilih yang hak dan menolak yang batil demi Malaysia yang tercinta.


A Nazri Abdullah 
Bekas Pengarang Kumpulan Berita Harian

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Alkisahnya....anwar agak gelojoh.
  Atok pula hebat mencatur.
  Semuanya sejarah.

  Pru15?
  Adakah atok masih bijak mencatur seperti dulu?
  Atau pemimpin lain sudah faham corak pencaturannya?

  Kita sama-sama tunggu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dymm agong dah bagi peluang buat isteri anwar jadi pm berdasarkan parti yg majoriti. Silap dia.
   Kalau dia setuju rasanya anwar berpeluang tanpa tunduk dgn manusia lidah biawak.

   Delete
 2. Jam Omega jer Anwar tak boleh beri jawapan yang telus. Tak kenal Eskay pun dia putar seluruh alam....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Video memuki chinadoll sampai skrg gagal tampil bersumpah laknat. Silap besar.
   Kemaluan tak mampu dijaga tapi ada hati nak jaga negara.
   Kempen hanya pandai kutuk dan fitnah. Tiada dasar atau kaedah yg mampu membantu negara.
   Beza ahli politik professional dgn ahli politik mangkuk.

   Delete
 3. Bila goreng mamak tak laku tekak rakyat dah naik kembang, atok arah goreng Tok Wan pulak.. goreng mintak sempati alahaiii

  Ari ni isytihar bubar parlimen utk PRU 15, esok laki dia yang terkinja kinja umum pertahan kerusi Langkawi. Kalau dah tau laki kau mcm tu, elok mintak dia jangan bertanding PRU 15 lah bodoo...!!

  Lama kelamaan selepas 22 tahun, badan dah tak kuat, mata tak nampak, nak berjalan pun kena berhati-hati takut jatuh, saya pun kena jaga kesihatan kalau nak jaga suami,” katanya.

  Siti Hasmah Mohamad Ali menjelaskan tindakannya yang pernah menghalang orang ramai untuk mendekati tokoh itu adalah demi keselamatan suaminya.

  Dr Siti Hasmah memaklumkan, keterujaan orang ramai yang mahu bergambar bersama suaminya menyebabkan Dr Mahathir hampir hilang imbangan badan dan mungkin terjatuh.

  Kadang-kadang saya halang orang datang dekat (dengan Dr Mahathir), jangan bersalam, jangan peluk, jangan selfie. Jadi saya perlu merayu kepada rakyat, bantu saya untuk jaga suami saya sebab ramai masyarakat nampak Dr Mahathir (masih) gagah.

  Dia letih ( bila buat fitnah jijik dia terkinja kinja bersemangat.!!) mata dah kecil nak tidur, itu orang tak tahu. Dia mesti berehat (kalu buat fitnah Dia mcm tak kenal penat jeer..), saya kena jaga, kalau saya ada terkasar sikit (kepada orang ramai), saya minta maaf,” kata Dr Asmah..!!

  Goreng Tok Wan rasa tawar meleleh,tak ada garam, kopi pekat melekat tapi tak ada gula suma tak ada rasa .. deyy itu dialog AR Tompel 3 Abdul laaa...!! kikikik

  bodohh lah goreng tok wan ni...!!


  Udah udah lah tuuhh... tok wan tak payah goreng sempati sangat... lagi meluat rakyat nengok nyer

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post