Akan Berlakukah Tsunami pengundi muda?

SHAH ALAM - Menjelang hari pengundian Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada 19 November ini, firma penyelidikan Ilham Centre, meramalkan tidak akan berlaku gelombang tsunami politik rakyat terutama pengundi muda secara besar-besaran sama seperti PRU14 lalu.

Ini kerana majoriti daripada 10.89 juta pengundi muda berusia antara 18 hingga 39 tahun, masih belum membuat keputusan sama ada mereka akan memilih Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN), Pakatan Harapan (PH) mahu pun Gerakan Tanah Air (GTA).

Pengarah Eksekutifnya, Hisomuddin Bakar berkata, hasil kajian dan soal selidik dibuat Ilham Centre juga, mendapati golongan pengundi muda berusia antara 18 hingga 25 tahun, langsung tidak mempunyai kesedaran atau tidak kisah langsung mengenai perkembangan politik Malaysia sekarang.

Hisomuddin berkata, kajian juga mendapati pengundi muda berusia 18 hingga 25 tahun sama ada mereka tinggal di kampung mahu pun institusi pengajian tinggi (IPT) boleh dikategorikan sebagai golongan 'buta' politik.

"Mereka bukan hanya tidak berminat, tidak mengambil tahu tetapi kurang peka mengenai perkembangan politik tanah air termasuklah pelajar yang mengambil jurusan Sains Politik di IPT sendiri. Sikap kedua mereka sekarang ialah lebih suka mengambil pendekatan tunggu dan lihat serta mengkaji, sebelum membuat keputusan di saat akhir.

"Walaupun pengundi muda berusia 18 hingga 25 tahun mengambil sikap tunggu dan lihat namun mereka akhirnya akan membuat keputusan dan pilihan berdasarkan pilihan serta ideologi politik ibu bapa masing-masing.

"Kalau mereka adalah kelompok majoriti dan membuat pilihan sama dengan ibu bapa masing-masing, maka maksudnya corak pengundian masih kekal sama seperti pengundi dewasa berusia 40 tahun ke atas. Jadi saya tidak nampak ada arus kuat akan menyebabkan berlakunya tsunami politik seperti terjadi, pada PRU14 lalu," katanya.

Hisomuddin berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada akan berlaku tsunami politik rakyat secara besar-besaran sama ada menolak atau menyokong mana-mana gabungan politik, BN, PN, PH dan GTA, pada PRU15 nanti.

Ditanya mengenai kumpulan pengundi berusia 26 hingga 39 tahun, Hisomuddin berkata, biarpun mereka adalah golongan yang kuat mengkritik namun bukan ditujukan kepada kerajaan BN atau PN atau PH sahaja tetapi kepada semua pihak.
Beliau berkata, golongan berkenaan lantang mengkritik kerajaan dan pemimpin politik kerana mereka adalah kumpulan paling terkesan akibat kehilangan pekerjaan, pendapatan terjejas, kenaikan harga barang dan kos sara hidup.

"Mereka mengkritik secara adil, maksudnya BN pun tidak diharapkan, PN dan PH pun sama kerana mereka pernah menjadi sebahagian kerajaan sama ada selama 15 bulan, 17 bulan atau 22 bulan.

"Justeru itu, saya berpandangan pengundi berusia 26 hingga 39 tahun ini akan membuat keputusan dan pilihan berdasarkan calon bukannya kerana lambang atau parti politik diwakili mereka," katanya.

Hisomuddin menegaskan, secara idealnya kumpulan pengundi 18 hingga 39 tahun adalah golongan majoriti melebihi 50 peratus daripada 21 juta pengundi dan boleh menentukan calon atau gabungan parti mana boleh menang PRU15 jika mereka sepakat.

"Berdasarkan kajian Ilham Centre, majoriti pengundi di bandar memilih PH, manakala pinggir bandar, kampung dan pedalaman menjadi rebutan antara BN dan PN yang lebih dominan.

"Jadi kesimpulannya, kajian mendapati keputusan PRU15 sukar diramalkan dan mungkin tiada satu gabungan parti politik pun sama ada BN, PH mahu pun PN mampu mendapat majoriti mudah iaitu menang 112 kerusi Parlimen bagi membolehkan mereka membentuk Kerajaan Persekutuan baharu selepas 19 November ini.

"Jadi semua pihak kena mengadakan rundingan bagi membentuk jajaran baharu politik bagi membentuk kerajaan campuran baharu. Jika mereka gagal mencapai kata sepakat maka situasi Parlimen dan kerajaan tergantung akan berlaku sekali lagi," katanya.

senada dengan Hisomuddin, bekas Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Alif Anas Md Noor bekata, majoriti anak muda terutama mahasiswa lebih suka mengambil pendekatan membuat keputusan di saat akhir untuk memilih mana-mana calon atau parti politik.

"Mereka akan memilih parti yang membuat tawaran dan aku janji yang memberikan banyak faedah kepada mahasiswa di IPT. Jika dilihat secara kasar boleh dikatakan semua gabungan parti politik mengemukakan tawaran masing-masing kepada mahasiswa.

"Kalau kita lihat dari segi manifesto BN dan PN menjanjikan pilihan menarik kepada mahasiswa. Kalau kita imbas kembali, Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ada menyatakan bahawa BN bersedia memberi pendidikan percuma kepada anak-anak B40 bukan hanya di bangku sekolah rendah dan menengah, malah di peringkat universiti.

"PN pula menawarkan diskaun 25 peratus pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kepada semua pelajar memperoleh ijazah kelas kedua," katanya.

Dalam pada itu, Alif Anas juga berharap kerajaan juga akan menyediakan pelbagai kemudahan terutama pengangkutan bagi memudahkan mahasiswa balik ke kampung halaman untuk menunaikan tanggungjawab masing-masing membuang undi pada Sabtu ini - Sinar Harian 

8 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Rafizi jangan jadi “Pondan” baru kena sikit sudah ugut SPRM

  Tengku Zafrul kesian pada Rafizi, surat kelulusan berunding dengan lulus projek pun tak faham. Pergilah jumpa polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan pihak-pihak yang berkuasa.

  Sementara itu Rafidi beri amaran dalam satu ceramah PH di Johor Bahru malam tadi selepas dia kecewa pasukan SPRM menyerbu pejabat Ivoke milik Rafizi di Sungai Besi baru-baru ini. MG

  Tindakan Rafizi ugut Azam Baki dan penjawat awam sangat tidak wajar. Penjawat awam jangan sesekali lupa apabila puluhan ribu pegawai kontrak seperti di Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Biro Tatanegara (BTN) dan sebahagian kakitangan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) dibuang sehingga ramai hilang kerja ketika itu

  Tindakan Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli, mengeluarkan kata-kata didakwa berbaur ugutan terhadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki, disifatkan sebagai memperlihat parti itu mengamalkan politik dendam.

  Sikap calon kerusi Parlimen Pandan itu jelas menunjukkan parti berkenaan tidak patut diberi mandat untuk mentadbir Malaysia.

  Ini adalah isu yang dipolitikkan kerana perkara itu ‘clear’ (jelas), tiada surat setuju terima (LoA) dan surat niat (LoI) (diberikan). Hanya ada kelulusan untuk syarikat tersebut berunding dengan Kasa,” katanya kepada pemberita.

  Rafizi melaporkan berkata, beliau akan mengambil tindakan ke atas Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki menyiasat rasuah Syarikat milik Rafidi Invoke selepas Pakatan Harapan membentuk kerajaan Pusat selepas PRU15 kali ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH pemenang blok terbesar. Yg lain semua kalah. Terima kasih rafizi, pejuang Melayu hebat

   Delete
 2. Lingkupkan Brother Anwar Bin Ibrahim adalah lebih mudah dibandingkan dari lingkupkan Kartel Mafia Kerala..!!

  Cuba tanya Soiful Buhari.. Ditakdirkan Brother di angkat jadi PM melingkupkan brother lebih mudah dari melingkupkan Kartel Mafia Kerala.

  Lepas 100 hari ditakdir Brother Anwar Bin Ibrahim jadi PM maka akan keluar video anak ikan anak ikan.

  Maka hendak tak nak maka Brother kena layan soal jawab dari wartawan dalam dan luar negara...!!

  Brother jangan jawab.. "You Ulang I Saman" udah ler..!!

  ReplyDelete
 3. Dari pemerhatian barisan panjang ana .muda 100 anak muda Melayu ada 5 anak muda Cina..


  petanda terbaik untuk Melayu voters...


  Lingkupkan Mahthir dan Anwar

  Impian anak muda Malaysia

  ReplyDelete
 4. Mahiuddin dapat jadi PM.kali ke 2 dalam masa 1 tahun...

  Tun dapat PM kali ke 2 lebih dari 10 tahun....  hurmmmmm lemahhh...!!!

  ReplyDelete
 5. I got nombo... kah kah kah

  komvincing..pomidable numbo...

  Kami telah melepasi angka 111, 112," katanya kepada pemberita pagi ini.

  Bagaimanapun, Anwar enggan mendedahkan sokongan yang diterimanya, dan berkata ia hanya akan didedahkan selepas menyerahkan angka itu kepada Agong.

  Balik balik ado numbooo... adooiiii


  Kah kah kah kah....

  ReplyDelete
 6. Bila nak tangkap Zety Jho Low Taufik Ayman Nik Faisal..!?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanya kpd kerajae Melayu isle.

   Delete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post