Amaran Dari Zahid Kepada MP BN, Harap Depa Kecut Perut..

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi memberi amaran kepada ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) bahawa beliau mempunyai mandat untuk memberikan kata putus dalam menentukan gabungan politik dalam membentuk kerajaan baru selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Reaksi beliau itu dikeluarkan selepas Gabungan Parti Sarawak (GPS) mengumumkan mereka bersetuju untuk menjadi sebahagian daripada parti dalam kerajaan yang dibentuk bersama Perikatan Nasional (PN) dan BN.

Dalam kenyataannya hari ini, Zahid turut menafikan BN mengadakan rundingan dengan PN yang membawa maksud wujud sebarang persefahaman untuk membentuk kerajaan.

“Kesemua ahli Parlimen BN yang memenangi PRU15 telah menandatangani aku janji untuk memberi mandat kepada saya selaku presiden untuk menentukan apa-apa gabungan politik dalam penubuhan kerajaan," kata Zahid, yang kini berdepan tekanan hebat daripada pemimpin Umno supaya berundur berikutan prestasi buruk parti itu pada PRU15 semalam.

Merujuk akta anti lompat parti yang sudah diwartakan, Zahid mengingatkan sekiranya arahan parti dilanggar, mereka akan digugurkan keahlian termasuk kehilangan kerusi Parlimen.

Hari ini, seruan supaya Zahid meletakkan jawatan sebagai presiden Umno dan pengerusi BN disuarakan ramai pemimpin parti dan akar umbi selepas gabungan itu hanya memenangi 30 kerusi Parlimen, jauh ketinggalan di belakang PN yang memperolehi 73 kerusi.

Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan dan Ketua Umno Selangor Noh Omar juga meletakkan jawatan mereka dan menggesa Zahid melakukan perkara yang sama, manakala MCA menyelar keputusannya untuk menangguhkan mesyuarat peringkat tertinggi pemimpin BN malam ini dan memberi amaran bahawa tiada mana-mana pihak berhak untuk berunding dengan mana-mana parti politik tanpa mandat daripada Dewan Tertinggi BN.

Petang semalam, Premier Sarawak Abang Johari Openg mengumumkan GPS yang memenangi 22 kerusi Parlimen akan menyokong Pengerusi PN Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri, bersama ahli Parlimen dari Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Malahan, sebelum pilihan raya, terdapat spekulasi kuat mengatakan Zahid bakal memberikan sokongannya kepada Pakatan Harapan (PH) sekiranya Parlimen digantung, sekali gus menjadikan pengerusi gabungan itu, Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri ~ BH

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Pengkhianat bangsa Melayu di abad ini di gelar Raja Mendalir..iaitu Wak Zahid Komedi

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post