Anwar! Hang Jangan Dok Muhong! - Mat Rashid Kata

Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Datuk Mohd Rashid Hasnon pernah menangis dan merayu kepadanya untuk jawatan Timbalan Speaker Dewan Rakyat ketika dalam Pakatan Harapan (PH).

Pengerusi PH itu turut menyatakan Mohd Rashid, penyandang kerusi Parlimen Batu Pahat sebagai pengkhianat parti dan pengundinya.

"Sokong Rashid dan dia khianat lompat katak, tak guna, apa punya manusia. Dia nak jawatan merayu, menangis minta bagi jawatan Timbalan Speaker, tak puas hati, pakat khianat," katanya berceramah di Tapak Pasar Malam Bukit Pasir, 8 November lalu lapor Berita Harian.

Benarkah dakwaan kononnya Mohd Rashid Hasnon pernah menangis dan merayu kepada Anwar untuk jawatan Timbalan Speaker Dewan Rakyat ketika dalam Pakatan Harapan (PH) itu?

Tapi.. kenapa Mat Rashid merayu kepada Anwar sedangkan Perdana Menteri ketika itu adalah Mahathir?

Berikut adalah jawapan Mat Rashid..

BATU PAHAT - Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim dinasihatkan agar tidak membuat cerita dongeng mengenai pencalonan Datuk Mohd Rashid Hasnon sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Menurut Mohd Rashid, tiada adegan menangis merayu untuk mendapatkan jawatan itu seperti yang dijaja oleh Anwar dalam ceramah Jelajah Harapan di Batu Pahat kelmarin.

Mohd Rashid berkata, hakikatnya untuk mendapatkan jawatan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat perlu mendapat undi majoriti oleh ahli Parlimen yang bersidang.

Katanya, cadangan untuk beliau menjawat jawatan itu dicadangkan oleh Perdana Menteri ketika itu iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum undian dilakukan.

"Apabila saya menerima undian paling banyak oleh ahli Parlimen, maka jawatan itu diserahkan kepada saya dan hakikatnya bukan dia (Anwar) yang menetapkan.

"Sudah-sudah lah nak menipu rakyat kerana orang sekarang bukan bodoh untuk dibawakan cerita dongeng kononnya dia paling berkuasa untuk menentukan semua keputusan kerana ketika itu dia tidak ada apa-apa jawatan selain ahli Parlimen," katanya.

Mohd Rashid berkata demikian ketika mengulas kenyataan Anwar yang mendakwa beliau menangis merayu untuk mendapatkan jawatan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat daripada Anwar.

Ujarnya lagi, apa yang rakyat mahu dengar sekarang ini adalah apa yang ingin seorang wakil rakyat itu bawakan untuk mereka sekiranya terpilih dan bukannya membawakan cerita karut seperti itu.

"Hakikatnya, PH sudah tidak mempunyai isu atau janji kerana hasil penipuan mereka dalam manifesto Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang mana janji hanya tinggal janji semata-mata," katanya lapor Sinar Harian.

Ohh.. cerita dongeng rupanya.. nak bagi sedap cerita saja lah tu..

Ini betul.. "Apa yang rakyat mahu dengar sekarang ini adalah apa yang ingin seorang wakil rakyat itu bawakan untuk mereka sekiranya terpilih dan bukannya membawakan cerita karut seperti itu.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post