BN Yakin Peroleh Majoriti Mudah, Bentuk Kerajaan

KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) yakin dapat membentuk kerajaan serta memperoleh majoriti mudah 112 kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), Sabtu ini.

Pengarah Pilihan Raya BN, Datuk Seri Mohamad Hasan, berkata keyakinan itu berikutan kedudukan BN pada hari ini jauh lebih baik berbanding PRU14, di samping jentera parti itu sudah memulakan kerja selepas ditewaskan pada 2018.

Bagaimanapun, beliau mahu tempoh yang berbaki empat hari ini dimanfaatkan BN untuk menggerakkan jentera masing-masing supaya dapat mengeluarkan semua pengundi yang dikenal pasti demi memastikan gabungan parti itu dapat membentuk kerajaan.

"Saya juga berharap pola dan corak ini dapat diterjemah dalam PRU15 dan saya sudah mengarahkan 'Comand Centre' mengeluarkan surat pekeliling supaya gerak kerja ini diperkemas dan dipertingkatkan lebih tinggi lagi kerana cuma ada empat hari untuk menyelesaikan kerja yang patut, menyantuni dan menghubungi pengundi," katanya pada sidang media khas di Auditorium UMNO, Menara Dato Onn, di sini, hari ini.

Mohamad yang juga Timbalan Presiden UMNO dan calon BN Rembau, berkata laporan yang diperoleh juga positif dengan hanya dua tiga tempat perlu ditangani kerana masalah jentera tempatan.

"Ibu pejabat (BN) mengambil pandangan dan mengambil maklum daripada BN negeri dan mereka melaporkan kempen berjalan dengan baik.

"PRU kali ini berlangsung dalam suasana amat tenang berbanding PRU14 dan bahkan jentera kempen sangat tersusun, kerana pengundi sudah lama membuat keputusan untuk parti mana mereka mahu sokong," katanya.

Mohamad berkata, BN yakin menang sekiranya pengundi yang disifatkannya sebagai 'putih' dapat dibawa keluar pada Sabtu ini dan BN melakukan gerak kerja lebih kuat untuk kawasan 'kelabu putih'.

"Selaku pengarah PRU15, saya menggunakan formula sama dengan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor yang memperlihatkan BN memperoleh kejayaan besar di kedua-dua negeri itu.

"Kita mempunyai semua data, 'head count' dibuat dengan tepat, maka tugas pada Sabtu nanti adalah tugas mengeluarkan pengundi yang sudah dikenalpasti bersama kita.

"Jika kita dapat buat, saya yakin BN 'we cross the bridge' (peroleh majoriti mudah 112 Parlimen) dan yakin kita boleh menubuhkan kerajaan pada sebelah malam (Sabtu) atau sebelah pagi pada 20 haribulan," katanya.

Dalam pada itu, meskipun beliau optimis BN akan memperoleh majoriti mudah untuk menubuhkan kerajaan, namun terbuka kepada parti lain untuk bersama bagi mengukuhkan lagi kerajaan.

"Tetapi untuk mengukuhkan kerajaan supaya mendapat mandat yang lebih besar terpulang kepada sesiapa yang hendak bersama kita," katanya.

Mengulas lanjut, walaupun UMNO ada menghadapi beberapa 'gempa bumi' berikutan ada calon lama tidak dicalonkan semula, BN berjaya menyelesaikannya dan ketika ini banyak kawasan sudah melepasi 50 peratus daripada statistik untuk memperoleh kemenangan pada PRU15.

"Banyak kawasan menunjukkan kita sudah melebihi 50 peratus… untuk memperoleh majoriti mudah penanda aras kami adalah 45 peratus kerana ia dibahagi kepada tiga (gabungan).

"Banyak kawasan kita sudah melepasi 50 peratus. Itu bagaimana saya melihat angka yang diperoleh," katanya lapor Berita Harian

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post