Dah Terlambat Kot PN Buat 'U' Turn Ni?

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, menitahkan cadangan supaya Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH) membentuk Kerajaan Perpaduan.

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bagaimanapun memaklumkan kepada baginda yang gabungan parti itu tidak mahu bekerjasama dengan PH, kerana itu menjadi prinsip gabungan terbabit sejak dulu.

Muhyiddin berkata, beliau diminta menandatangani satu dokumen berhubung cadangan itu, namun beliau menulis nota menyatakan tidak bersetuju terhadap cadangan penubuhan Kerajaan Perpaduan di antrara PN dan PH.

"Tuanku mencadangkan supaya kita (PN) bekerjasama dengan PH untuk membentuk Kerajaan Perpaduan, tetapi kami telah bincang perkara itu sejak awal lagi kami tidak akan bekerjasama dengan PH.

"Itu adalah pendirian parti kita (PN) sejak dulu sampai ke hari ini," katanya dalam sidang media di sini pada 22 November 2022 jam 7:06pm.

Itu 22 November hari tu.. kat bawah ni hari ni punya laporan..

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Khas Majlis Tertinggi Perikatan Nasional (PN) bersetuju untuk mempertimbangkan cadangan penubuhan Kerajaan Perpaduan yang melibatkan perbincangan dengan parti-parti yang sehaluan demi kesejahteraan rakyat dan kestabilan negara.

Perkara itu disahkan Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Hamzah Zainuddin dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Khamis.

“Mesyuarat Khas Majlis Tertinggi Perikatan Nasional pada hari ini Khamis 24 November 2022 telah membincangkan mengenai cadangan pembentukan Kerajaan Perpaduan di peringkat Persekutuan.

“Selaras dengan itu, mesyuarat bersetuju untuk mempertimbangkan cadangan penubuhan Kerajaan Perpaduan yang melibatkan perbincangan dengan parti-parti yang sehaluan demi kesejahteraan rakyat dan kestabilan negara,” kata Hamzah.

PN pada jam 10 pagi tadi memulakan mesyuarat di kediaman Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Bukit Damansara, di sini.

Tinjauan Astro AWANI mendapati, beberapa pemimpin PN mula memasuki pintu masuk kediaman Muhyiddin sejak jam 9 pagi.

Antaranya, Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu; Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof; Ketua Srikandi Bersatu, Datuk Seri Rina Harun dan Naib Presiden Pas, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar.

Semalam, pemimpin PN dan BN mengadakan pertemuan di Hotel St. Regis dipercayai bagi membincangkan isu kerjasama untuk membentuk kerajaan.

Bagaimanapun, tiada kenyataan media dikeluarkan PN selepas itu.

Sementara itu, Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO pada Rabu malam bersetuju untuk menyertai Kerajaan Perpaduan yang dicadangkan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, bagaimanapun kerajaan perpaduan yang akan disertai kelak bukan diterajui Perikatan Nasional (PN) ~ AstroAwani

Bahaya buat 'U' Turn tiba-tiba ni sebenarnya.. boleh kena langgar..

Tapi orang kata.. "When mouth faster then brain.." hasilnya macam ni lah.. mula-mula bantah, kemudian setuju pulak.. Hmmm1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post