Haji Hadi Jawab Anwar, Kenapa Dia Selalu 'Tuang' Sidang Parlimen?

Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata puluhan tahun rakyat Kelantan merana tanpa ada sebarang perubahan dilakukan kerajaan negeri termasuk dalam aspek peningkatan infrastruktur, taraf hidup dan ekonomi rakyat.

“Pelbagai masalah yang menghimpit warga Kelantan seperti kualiti dan kebersihan bekalan air, capaian internet yang munasabah, pembolosan hutan simpan.

“Selain, kadar pengangguran yang meningkat dan seribu satu masalah lain yang mencengkam kehidupan rakyat. Justeru, rakyat Kelantan mesti bersama dalam arus perubahan ini demi negara” katanya dalam Jelajah Mega Harapan di Pengkalan Chepa, malam tadi.

“Matlamat kita masuk pilihan raya bukan semata-mata untuk menang dan merebut kuasa, tetapi ia adalah amanah rakyat untuk melakukan tanggungjawab di Parlimen sebagai institusi pembuat dasar dan memperkenalkan dasar-dasar yang pro-rakyat,” katanya.

Anwar berkata, beliau memberi jaminan bahawa PH tidak akan memungkiri amanah dan tidak akan sesekali meminggirkan Kelantan apabila gabungan itu mengambil alih tampuk pemerintahan negara.

“Oleh yang demikian, aspek kehadiran ke Parlimen sangat penting. Usah bicara soal kepentingan rakyat sekiranya perkara asas seperti rekod kehadiran sebagai Ahli Parlimen pun kita gagal penuhi.

“Menurut rekod Parlimen, rekod kehadiran Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ustaz (Tan Sri Abdul) Hadi Awang adalah antara yang tercorot. Justeru, masuk pilihanraya untuk apa?,” soalnya.

Jawab Haji Hadi..

MARANG: Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang memaklumkan dirinya jarang hadir ke sidang Dewan Rakyat kerana terdapat tugas-tugas khas selain sebagai Ahli Parlimen.

Menurutnya, beliau juga memberi peluang kepada golongan muda daripada partinya itu untuk terlibat dalam sesi perbahasan kerana setiap parti mempunyai kuota kehadirannya tersendiri.

“Saya ditugaskan bukan sahaja di Parlimen, tapi ada tugas-tugas khas. Datang ke Parlimen ini bukan macam hadir ke sekolah, Menteri-Menteri pun lepas habis jawab soalan kembali menjalankan tugas.

“Saya sudah lama di Parlimen, banyak sesi saya terlibat... berhujah... dan kini saya beri peluang kepada Ahli Parlimen generasi baharu untuk terlibat dalam perbahasan,” kata Abdul Hadi ketika sidang media di kediamannya pada Jumaat.

Jelasnya, isu kehadiran ke sidang Dewan Rakyat yang dimainkan oleh pihak lawan ketika kempen Pilihan Raya Umum (PRU15) ini tidak langsung menjejaskan nama beliau.

Beliau sebelum ini menang di Parlimen Marang selama tiga penggal berturut-turut dan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), beliau memenangi majoriti 21,954.

Abdul Hadi yang juga Penyandang Parlimen Marang dilantik memegang jawatan Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah semasa pentadbiran kerajaan di bawah bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 2 April 2020 ~ AstroAwani

Haji Hadi jawab.. dia ada tugas-tugas khas yang lain.. tapi di tak jawab pun dia bertanding untuk jadi Ahli Parlimen untuk apa?

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Nampak macam orang Kelantan dah bersedia untuk buat perubahan. Ayuh kita bagi lebai kejutan yang besar. Biar dia berehat kerana selama ini pun dia tak bangunkan negeri.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post