Mereka-mereka Ini Dijangka Kalah PRU15 Menurut Penganalisis

PILIHAN Raya Umum ke-15 (PRU15) yang digelar ibu kepada segala pilihan raya oleh sesetengah pihak bakal menyaksikan pertarungan beberapa calon ‘heavyweight’ parti politik.

Walaupun semua mata dijangka tertumpu pada nama-nama besar, tumpuan juga diberi kepada sekumpulan bekas ahli Parlimen PKR yang membelot pada Februari 2020, yang memainkan peranan dalam mengguling kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Pembelot yang digelar ‘pengkhianat’ oleh Anwar Ibrahim itu akan bertanding di bawah pelbagai tiket parti yang berbeza pada PRU15 kali ini.

Ketika PKR sedang berhempas pulas untuk ‘mengajar’ pengkhianat itu dengan memenangi kembali kerusi itu, keyakinan parti itu turut disokong oleh penganalisis yang mengatakan bekas-bekas pemimpin PKR ini sukar untuk memenangi PRU15.

“Saya rasa kebanyakan pengkhianat itu akan hilang sokongan dan mungkin akan hilang kerusi.

“Mereka dah hilang sokongan (dengan berpaling tadah). Yang tidak berpihak ini mungkin akan tunjukkan tidak setuju dengan tindakan mereka,” kata Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Felo Kanan dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Dr Oh Ei Sun juga senada dan mengatakan pembelot boleh melupakan hasrat untuk menang kecuali seorang.

“Dalam mimpi (boleh menang),” katanya.

Namun beliau yakin Larry Sng masih boleh mempertahankan kerusi Julau yang dimenanginya sebelum ini.

“Larry boleh menang lagi sebab kawasannya sangat terpencil di mana bantuan pembangunan main peranan,” katanya.

Berikut senarai ahli Parlimen yang berpaling tadah:

MOHAMED AZMIN ALI

Mohamed Azmin Ali sebelum ini merupakan timbalan presiden PKR dikatakan menjadi dalang kepada Langkah Sheraton akan mempertahankan kerusi Parlimen Gombak di bawah tiket Perikatan Nasional (PN) di mana beliau bakal berdepan saingan lima penjuru.

Azmin yang juga bekas Menteri Besar Selangor bakal berdepan dengan bekas rakan seperjuangannya yang juga penerusnya Amirudin Shari.

Azmin menjadi sebagai Ahli Parlimen Gombak selama tiga penggal di bawah tiket PKR. Pada 2018, Azmin menang dengan majoriti 48,721 undi.

Beliau kini bersama Bersatu dan dilantik sebagai menteri kanan dalam Kabinet Muhyiddin Yassin dan Ismail Sabri Yaakob.

ZURAIDA KAMARUDDIN

Zuraida sebelum ini merupakan naib presiden PKR dan penyandang Parlimen Ampang.

Beliau memenangi kerusi itu dengan majoriti 41,956 undi di bawah tiket PKR pada PRU14 namun pada PRU15 beliau bakal mempertahankan kerusinya itu di bawah tiket Parti Bangsa Malaysia (PBM).

Selepas Langkah Sheraton, Zuraidah mengikut jejak Azmin menyertai Bersatu namun keluar parti untuk menyertai PBM.

Dalam pilihan raya kali ini, Zuraida bakal bertarung dengan lapan calon lain di Ampang.

Lawannya, Rodziah Ismail (PH), Ivone Low Yi Wen (BN), Sasha Lyna Abdul Latif (PN), Dr Nurul Ashikin Mabahwi (Pejuang), Lai Wai Chong (Warisan) dan tiga calon Bebas M Raveendran, Muhammad Shafiq Izwan Mohd Yunos serta Tan Hua Meng.

Beliau juga menteri bagi kerajaan-kerajaan sebelum ini termasuk ketika pentadbiran PH.

SAIFUDDIN ABDULLAH

Bekas ahli politik Umno ini beralih ke PKR pada 2015 sebelum menyertai Bersatu pada 2020.

Menteri Dalam Negeri sementara ini menang kerusi Indera Mahkota pada PRU14 atas tiket PH menewaskan calon BN Johan Mat Sah dengan majoriti 10,950 undi.

Pada PRU15, Pengerusi PN Pahang ini akan mempertahankan kerusinya menentang tiga calon lain, Quek Tai Seong (BN), Zuraifi Ismail (PH) dan Dr Mohamad Nor Sundari (Pejuang).

KAMARUDDIN JAAFAR

Kamaruddin menjadi ahli kepada tiga parti politik besar di negara ini - Umno, PAS dan akhir sekali PKR sebelum menyertai Bersatu pada 2020.

Timbalan Menteri Dalam Negeri sementara ini menang kerusi Parlimen Bandar Tun Razak pada PRU14 dengan majoriti 19,930 undi.

Dalam pilihan raya kali ini, Kamaruddin akan melalui pertarungan yang sukar di mana PH meletakkan penasihat PKR yang juga isteri kepada presiden parti, Anwar Ibrahim iaitu Dr Wan Azizah Wan Ismail selain calon BN-MCA Chew Yin Kee.

MANSOR OTHMAN

Mansor sebelum ini bertugas sebagai setiausaha politik Anwar sebelum bertanding dan memenangi kerusi Parlimen Nibong Tebal pada PRU13 dan PRU14.

Pada pilihan raya lepas, Mansor menang kerusi Nibong Tebal dengan majoriti 15,817 undi.

Beliau kemudian meninggalkan PKR untuk menyertai Bersatu pada 2020.

Mansor bakal berdepan pertandingan empat penjuru pada PRU15 ini melawan R.S Thanenthiran (BN), Fadhlina Sidek (PH) dan Goh Kheng Huat (Bebas).

RASHID HASNON

Rashid Hasnon sebelum ini menang di Parlimen Batu Pahat atas tiket PKR pada PRU14 dengan majoriti 17,895 undi.

Kini beliau yang juga timbalan speaker Dewan Rakyat itu akan mempertahankan kerusinya itu di bawah payung Bersatu, komponen bagi gabungan PN.

Beliau akan menentang empat pencabarnya Onn Abu Bakar (PH), Ishak@ Mohd. Farid Siraj (BN), Zahari Osman (Parti Rakyat Malaysia) dan Nizam Bashir Abdul Kariem Bashir (Pejuang).

ALI BIJU

Penyandang Parlimen Saratok ini berdepan pertembungan tiga penjuru pada PRU15 bagi mempertahankan kerusinya yang dimenangi atas tiket PH ketika PRU14 lalu.

Pada PRU14 beliau menang dengan 11,848 undi dalam persaingan satu lawan satu menentang Subeng Mula (BN).

Ali yang juga bertukar parti dari PKR ke Bersatu dalam Langkan Sheraton kini mewakili PN dalam pilihan raya kali ini.

Dalam pertembungan kali ini, Ali akan melawan Ibil Jaya calon PH dan Giendam Jonathan Tait calon Gabungan Parti Sarawak.

WILLIE MONGIN

Willie menganggotai PKR dari 2009 hingga 2020.

Beliau pertama kali bertanding dalam pilihan raya umum pada 2013, tewas kepada calon BN James Dawos Mamit di Mambong.

Pada 2018, beliau sekali lagi bertanding dan menang di kerusi Parlimen Puncak Borneo dengan majoriti 4,005 undi dalam pertemvungan tiga penjuru.

Willie keluar PKR lalu masuk Bersatu selepas kerajaan PH tumbang pada Februari 2020. Kemudian beliau sertai Parti Pesaka Bumiputera Bersatu awal tahun ini.

Pada pilihan raya umum kali ini penyandang kerusi Puncak Borneo itu akan bertembung calon dari PKR Diog Dios dan Lana akam dari Parti Sarawak Bersatu.

JONATHAN YASIN

Jonathan menang kerusi Parlimen Ranau pada 2018, dan akan bertanding pada PRU15 atas tiket Gabungan Rakyat Sabah (GRS) mewakili Bersatu.

Pada 2018, beliau menang dengan majoriti 1,076 undi dalam persaingan empat penjuru. Begitu juga pada pilihan raya umum kali ini, seramai lima calon akan merebut kerusi Ranau.

Di Ranau, parti komponen BN, Parti Bersatu Rakyat Sabah meletakkan calonnya iaitu bekas menteri persekutuan Ewon Ebin. Tiga calon lain yang akan bertanding adalah calon PH Taufik Dahlan, Markos Situn (Warisan) dan Azizul Julirin (Pejuang).

BARU BIAN

Baru antara ahli Parlimen PKR yang keluar parti itu pada 2020, yang kemudian menjadi wakil rakyat Bebas.

Beliau tidak mempertahankan kerusi Selangau pada pilihan raya kali ini, tetapi berpindah ke Lawas.

Baru akan bersaing dengan penyandang kerusi Lawas Henry Sum Agong dari GPS dan Japar Suyut dari PKR.

LARY SNG

Sng bukan antara 11 ahli Parlimen PKR yang berpaling tadah pada Februari 2020. Beliau keluar parti setahun selepas itu.

Sng menang kerusi Parlimen Julau pada 2018 atas tiket Bebas, mengalahkan calon BN Joseph Salang dengan majoriti 1,931 undi dan kemudian sertai PKR.

Beliau umum keluar parti itu untuk menjadi ahli Parlimen bebas tahun lepas dan menyatakan sokongan tergadap Pengerusi PN Muhyiddin Yassin, yang juga perdana menteri ketika itu.

Tidak lama kemudian beliau menyertai PBM, dan akan bertanding di kerusi Julau pada PRU15 atas tiket parti itu.

Penyandang kerusi Julau selama empat penggal itu akan berdepan calon GPS Joseph Salang Gandum, Susan George @ Suhana Abdullah dari Parti Bansa Dayak Sarawak and calon Bebas Elly Lawai.

Selain daripada nama-nama yang disebutkan di atas, bekas ahli Parlimen PKR lain yang menyertai Bersatu adalah bekas naib presiden parti itu Xavier Jeyakumar dan bekas ahli Parlimen Segamat Edmund Santhara.

Xavier keluar PKR tahun lepas untuk menjadi wakil rakyat Bebas dan menyokong Muhyiddin. Beliau masuk PBM pada Oktober.

Sementara Santhara pula menyertai Bersatu selepas gerakan Langkah Sheraton pada Februari 2020. Beliau juga masuk PBM bulan lepas.

Santhara dan Xavier tidak bertanding pada pilihan raya umum kali ini. – The Malaysian Insight

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Harap semua kena pancung! Biar jadi tauladan kepada golongan muda. Pembelot (traitor) akhirnya rugi.

    ReplyDelete
  2. Bagi org politik tidak menjadi kesalahan,disebabkan tiada istilah atau dalam perlembagaan yang menyatakan menjadi satu kesalahan..

    ReplyDelete
  3. saya sokong 80% mereka boleh menang, sebab mereka menonjolkan kepimpinan yang terbaikkkkk di dunia!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post