Ni 'Hint' Nak Lantik Zahid Jadi TPM Ka Datuk Seri?

Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah, menjawab gesaan supaya ahli Parlimen yang berdepan tuduhan rasuah diketepikan dalam pembentukan Kabinet baru.

Ketika ditanya mengenai kemungkinan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dilantik, Anwar berkata beliau akan mengambil pandangan semua pihak sebelum memutuskan mengenainya.

"Pandangan semua, kita ambil kira.

“Ia dalam perbincangan tetapi seperti mana yang kita tahu dari segi undang-undang hanya setelah ada hukuman (didapati bersalah)," katanya dipetik Bernama selepas mempengerusikan mesyuarat Pakatan Harapan (PH) di ibu pejabat PKR hari ini.

Kenyataan itu dibuat ketika spekulasi mengatakan Zahid berkemungkinan besar akan dilantik sebagai timbalan perdana menteri dalam Kabinet baru, mencetuskan amaran daripada gabungan reformasi pilihan raya Bersih.

“Bersih menolak dengan tegas sebarang pelantikan wakil rakyat yang sedang menjalani pendakwaan jenayah ke sebarang jawatan Kabinet kerana hal yang demikian akan menjejaskan integriti kerajaan pimpinan Anwar dan mencemarkan reputasi negara kita,” kata Bersih, di samping turut berkata pemimpin PH seperti Lim Guan Eng dan Syed Saddiq Abdul Rahman tidak seharusnya dilantik menganggotai Kabinet baru.

Zahid yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN) mewakili kesemua 30 ahli Parlimen gabungan itu untuk menyatakan sokongan kepada Anwar sebagai perdana menteri minggu lalu.

Beliau masih berdepan menghadapi 47 pertuduhan berkaitan jenayah pecah amanah melibatkan Yayasan Akalbudi.

Selain kes tersebut, beliau juga sebelum ini berdepan 40 pertuduhan berhubung kes rasuah sistem visa luar negara (VLN) namun dibebaskan.

Pendakwaan masih dalam proses rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi tersebut.

Kluster mahkamah merujuk kepada sekumpulan ahli Parlimen Umno yang diketuai bekas perdana menteri yang kini menjalani hukuman penjara Najib Razak dan Zahid, di mana mereka berdepan ratusan pertuduhan jenayah.

PH menjadikan usaha memerangi rasuah sebagai sebahagian daripada kempen pilihan raya umum yang berlangsung baru-baru ini, dan pemimpinnya turut berulang kali berikrar ia tidak akan bekerjasama dengan kumpulan itu dalam kerajaan baru yang akan dibentuk ~ MalaysiaNow

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post