Orang Cina Pulau Pinang Dah Sedia Berubah?


MENARIK untuk diperhatikan sepanjang tempoh kempen Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), bagaimana poster-poster calon Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) dinaikkan dengan meriah dan tidak kurang kalah dengan poster-poster calon Pakatan Harapan (PH). Di kawasan-kawasan yang diketahui sebagai kubu kuat PH khususnya DAP seperti di bahagian pulau misalnya, poster dan bahan kempen calon BN sama ada dalam bentuk risalah, kain rentang atau billboard (papan iklan) boleh dilihat di mana-mana.

Situasi ini sesuatu yang janggal terutama selepas DAP merampas Pulau Pinang pada 2008 sehingga ke PRU14 yang mana calon-calon selain DAP tidak begitu ‘berani’ menonjolkan diri dan identiti parti di pentas-pentas politik. Ia bukan mengejutkan kerana umum mengetahui bagaimana kuatnya pengaruh DAP di Pulau Pinang yang mana bagi masyarakat Cina ketika itu, ada yang beranggapan adalah menjadi ‘kesalahan’ bagi mereka sekiranya tidak menyokong DAP.

Mungkin masih terlalu awal atau terlebih yakin untuk membuat kesimpulan kecenderungan politik pengundi Cina terhadap DAP di Pulau Pinang semakin terhakis. Namun, melihat kepada mood dan penerimaan pengundi Cina setakat ini, tidak dinafikan mereka nampaknya semakin terbuka untuk menerima calon dan parti lain selain DAP.

Hakikat ini juga diakui calon-calon BN dan PN sendiri yang mana mereka ketika ini tidak lagi berdepan dengan penolakan yang agresif dalam kalangan pengundi termasuk ketika turun padang di kawasan-kawasan yang diketahui merupakan kubu kuat DAP. Malah, ada penduduk yang turut memanjangkan masalah mereka kepada calon-calon BN dan PN sekali gus menunjukkan mereka sebenarnya masih menaruh harapan dan berkeyakinan terhadap calon selain DAP.

Situasi ini barangkali ada kaitannya dengan pengalaman majoriti rakyat termasuk masyarakat Cina di Pulau Pinang sendiri selepas tumbangnya kerajaan BN pada PRU14. Sejak itu sehinggalah Parlimen dibubarkan, kestabilan negara porak-peranda ekoran perebutan kuasa dalam kalangan pemimpin politik yang turut memberi kesan negatif kepada ekonomi. Keadaan diburukkan lagi dengan pengurusan bercelaru ketika negara dilanda wabak pandemik Covid-19 yang menyebabkan ekonomi negara dan rakyat semakin tertekan.

Impak kegagalan negara selepas PRU14 itu lebih dirasai masyarakat Cina yang majoritinya merupakan kumpulan utama penggerak ekonomi termasuk di Pulau Pinang apabila banyak perniagaan lumpuh, malah ada yang gulung tikar. Situasi itu adalah sesuatu yang ditakuti berulang semula oleh masyarakat ekonomi Cina ini dan dinilai menjadi antara sebab mengapa mereka semakin terbuka untuk beralih sokongan daripada PH.

SKANDAL

Apatah lagi dalam konteks PRU15 di Pulau Pinang ketika ini yang tidak melibatkan perubahan di peringkat kerajaan negeri, corak sokongan pengundi Cina itu yang tidak terlalu cenderung kepada calon PH mungkin kerana mereka juga mahu melihat sebuah kerajaan Pusat yang stabil. Dari sudut isu-isu yang dijaja ketika berkempen juga, calon PH dilihat tidak mempunyai banyak pilihan bagi meyakinkan pengundi untuk menyokong mereka tanpa berbelah-bahagi.

Isu skandal dan rasuah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang menjadi peluru utama PH ketika PRU14 misalnya, tidak lagi relevan memandangkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kini sudah pun dijatuhi hukuman penjara. Sementelah PH juga perlu berhati-hati untuk membuka mulut dan memperjuangkan isu kredibiliti dan bersih memandangkan terdapat pemimpin-pemimpin mereka ketika ini turut dibicarakan di mahkamah atas dakwaan rasuah.

Soal menjaja pelbagai janji di atas pentas ceramah juga harus menjadi pendekatan terakhir pemimpin PH kerana masih terlalu segar dalam ingatan pengundi bagaimana manifesto mereka pada PRU14 rupa-rupanya bukan kitab suci. Mengulangi janji yang tidak realistik seperti mahu menghapuskan tol, melupuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan sebagainya boleh membuatkan pengundi semakin menjauhi PH.

Begitu pun, masih terlalu awal untuk menduga sejauh mana kesetiaan dan keterbukaan pengundi Cina di Pulau Pinang untuk mengubah sokongan mereka kepada parti selain PH. Apatah lagi kemenangan calon PH khususnya DAP di kerusi yang ditandingi mereka pada PRU14 semuanya melibatkan jumlah undi majoriti yang terlalu besar.

Sebab itu bagi calon-calon BN dan PN, sekali pun tidak mampu menewaskan calon-calon PH di kubu-kubu kuat mereka, kemampuan mengurangkan majoriti undi calon PH itu juga boleh dianggap satu kejayaan. Ia tidak mustahil akan membuka jalan dan peluang lebih besar pada masa depan untuk menonjolkan diri dan parti yang mana masyarakat Cina khususnya tidak hanya perlu bergantung kepada DAP semata-mata untuk membela nasib mereka. – UTUSAN

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post