MB Ganu Mane.. Gi Makang Anging Ke?

Hari ini kebanyakkan media melaporkan bahawa keadaan banjir di Terengganu bertambah kritikal apabila jumlah mangsa banjir terus meningkat kepada 40,456 orang daripada 11,097 keluarga pada pukul 8 pagi ini.

Meskipun hujan mulai berhenti di kebanyakan tempat, namun trend air sungai dari kawasan hulu yang kini sedang menuju kuala menyebabkan banyak penempatan penduduk dilimpahi air sungai terutama di daerah Kuala Nerus dan Kuala Terengganu.

Ketika ini, terdapat 299 pusat pemindahan sementara (PPS) beroperasi di lapan daerah negeri itu iaitu penambahan lima PPS berbanding 294 PPS malam tadi.

Pertambahan mangsa banjir di setiap PPS juga dilaporkan meningkat mendadak sejak dari semalam ini rentetan dari hujan lebat yang berterusan dan taburan hujan meningkat tiga kali ganda daripada taburan hujan biasa akibat luruan kedua Monsun Timur Laut.

Melihat keadaan banjir yang semakin membimbangkan di negeri-negeri Pantai Timur, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bergegas ke Terengganu sejurus selesai sidang Dewan Rakyat semalam.

Menerusi kenyataan di Facebook, Zahid memaklumkan sudah meminta bantuan daripada pihak Angkatan Tentera Malaysia untuk selesaikan isu logistik bagi membantu mangsa banjir.


“Bagi menyelesaikan isu logistik yang melibatkan gerak kerja membantu mangsa dan penghantaran barang keperluan di lokasi, saya telah meminta pihak Angkatan Tentera Malaysia melalui Menteri Pertahanan.

Namun begitu biarpun rakyat Terengganu sedang bergelut dengan banjir yang melanda.. kelibat MB Terengganu hilang entah ke mana?

Lukman Noor Adam kata dia pergi bercuti bersama keluarga di Auckland, New Zealand.. betul ke?

Ketika banjir besar sedang melanda negeri Terengganu Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar didakwa berada di Auckland New Zealand.

Beliau didakwa oleh Datuk Lukman Noor Adam dan didapati bercuti bersama keluarga ketika negeri itu dilanda musibah banjir besar.

Dalam pendedahan yang dibuat malam tadi oleh Lukman yang mana beliau telah bersiaran langsung selama hampir 36 minit.

Malah, Samsuri juga tidak kelihatan bersama Presiden Pas Tan Sri Abdul Hadi Awang yang turut melawat mangsa banjir Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Seberang Tayor, Tebak, Kemasik dan Dewan Sivik Paka, hari ini.

Lebih menguatkan lagi spekulasi itu apabila tiada kelibat Samsuri ketika Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi melawat mangsa banjir di Terengganu hari ini.

Berdasarkan maklumat tiket kapal terbang yang dilihat bertarikh 11 Disember atas nama Samsuri dan isterinya yang bernama Datin Seri Tuan Faizan Tuan Ab Rahman, menuju Auckland, New Zealand - MalaysiaDateline

PNBEST?.. Best lah sangat.. rakyat dalam musibah MB gi makang anging..Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post