Bekalan Makanan Kurang?.. Menteri Buat Apa?

PETALING JAYA: Masalah ketia­daan bekalan telur ayam, ayam segar dan minyak masak peket terus membelenggu dan meresahkan rakyat hingga mencetuskan kebimbangan mereka be­risiko berdepan krisis makanan jika ia tidak ditangani se­gera.

Isu tersebut bukan baharu, se­baliknya sudah berlarutan ham­pir enam bulan dan hingga kini belum ada tanda-tanda penyelesaian.

Ia dijangka bertambah me­run­cing apabila negara sedang memasuki musim tengkujuh yang dalam tempoh tersebut be­ban rakyat bakal ditambah de­ngan kenaikan harga ikan ekoran nelayan tidak boleh ke laut.

Senario tersebut sedang mengganggu rantaian makanan negara dan rakyat menunggu formula Kerajaan Perpaduan menyelesaikan masalah asas itu.

Pensyarah Program Teknologi Makanan Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof. Madya Dr. Moha­mad Khairi Mohd. Zainol berkata, kemelut bekalan makanan perlu diberi keutamaan kerajaan kerana ia soal kehidupan rakyat.

Menurut beliau, pengumuman kerajaan untuk mengimport telur ayam bagi mengatasi masalah tersebut dan memperkenalkan kupon minyak masak peket bersubsidi kepada golongan B40, peniaga-peniaga kecil dan sederhana adalah inisiatif jangka pendek.

Sebaliknya, kata beliau, selepas mampu menstabilkan bekalan telur, ayam dan minyak masak peket, kerajaan perlu mencari langkah jangka panjang bagi memastikan rakyat tidak berulang kali mengeluh dengan masalah kekurangan bekalan makanan.

“Kerajaan Perpaduan kena cari formula bagi memastikan bekalan makanan tidak berulang selain harganya stabil.

“Formula import makanan tidak selamat bukan sahaja rakyat perlu membeli de­ngan harga mahal tetapi lebih dikhuatiri apabila negara sumber tersebut enggan menjual kepada Malaysia kerana mungkin mereka sendiri berdepan masalah kekurangan bekalan di negara sendiri,” kata beliau.

TANAH

Sementara itu, Pensyarah Pengembangan Pertanian dan Komunikasi, Fakulti Pertanian Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Jasmin Arif Shah berkata, Malaysia mempu­nyai banyak tanah terbiar yang boleh dimanfaatkan bagi memperbanyak pengeluaran sumber makanan dalam negara melalui pertanian.

Menurut beliau, jika kena dengan inisiatif atau tawaran kerajaan, diyakini ada kumpulan belia sanggup berjinak dalam sektor pertanian bagi memastikan sekuriti makanan Malaysia selamat.

“Ini adalah pendekatan yang baik dan mampu menjana pendapatan untuk golongan berpendapatan rendah (B40) atau kumpulan belia yang belum ada kerja.

“Setiap negeri ada kawasan terbiar yang sesuai untuk pertanian atau ternakan. Kita perlu pendedahan teknologi yang boleh meningkatkan hasilnya. Oleh itu, integrasi antara kementerian, pusat-pusat penyelidikan dan pendidikan perlu bergerak seiring supaya proses pengembangan teknologi sampai kepada golongan sasaran,” kata beliau.

Selain itu, kata Jasmin, kerajaan perlu merangka strategi bagi memberi pendidikan dan kesedaran kepada belia untuk menceburi bidang pertanian yang juga mampu memberi pendapatan lumayan.

“Belia ini kalau kita tunjukkan cara bertani atau menternak secara moden dan pulangan yang mampu diraih, mungkin ramai sanggup me­ngusahakan,” katanya.

Pensyarah Jabatan Perniagaantani dan Ekonomi Biosumber, Fakulti Pertanian UPM, Prof. Dr. Norsida Man pula berkata, kerajaan perlu memastikan wujud situasi ‘menang-menang’ antara pengeluar bekalan makanan dan pengguna berhubung mi­nyak masak bersubsidi, telur dan ayam segar.

Menurut beliau, Ini bagi memastikan kedua-dua pihak tidak terus terkesan dengan masalah kekurangan bekalan asas.

“Ada kalanya apabila berjuang untuk pengeluar sebab pendapatan mereka rendah sebab harga jualan rendah, pengguna pula terkesan. Kalau berjuang untuk pengguna, pengeluar yang terkesan. Di sini kerajaan perlu ada skil rundingan menang-menang supaya kata sepakat boleh dicapai,” katanya.- UTUSAN

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post