Dari Saifuddin Kepada Lawyers For Liberty (LFL)..

Pada mulanya Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution menafikan tiga ‘tahanan yang kurus kering di Depoh Tahanan Imigresen Kimanis, Sabah disebabkan layanan buruk Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).

Sebaliknya Saifuddin menjelaskan keadaan fizikal tiga tahanan itu sudah kurus sebelum dimasukkan ke depoh itu lagi.

Kemudiannya kenyataan Saifuddin itu diselar oleh Lawyers For Liberty (LFL) dan dianggap sebagai tidak masuk akal.

Pengarahnya, Zaid Malek berkata reaksi menteri tersebut bertentangan dengan idea reformasi yang diterajui Pakatan Harapan (PH) sebelum ini.

“Adalah tidak boleh diterima dan bertentangan dengan tadbir urus yang baik bagi Menteri Dalam Negeri untuk menolak terus aduan yang sangat serius ini dalam video oleh seorang tahanan.

“Daripada mengarahkan siasatan, Saifuddin sebaliknya meletakkan kesalahan kepada tahanan dengan mendakwa keadaan fizikal mereka yang tidak sihat berlaku sebelum mereka ditahan.

“Jawapan paling aneh dan tidak masuk akal yang pernah dikemukakan oleh seorang Menteri Dalam Negeri dalam menghadapi penderaan tahanan.

“Pendatang dalam video itu mengadu kekurangan makanan dan air serta rawatan perubatan. Dia kelihatan kurus, uzur dan lemah. Tetapi Saifuddin tidak mengendahkan semua ini,” katanya menerusi kenyataan media pada Isnin.

Tambahnya lagi, Saifuddin sepatutnya mengutamakan dan bukannya menyangkal dakwaan berkenaan.

“Satu-satunya bukti yang digunakan untuk menyokong responsnya ialah taklimat daripada Jabatan Imigresen yang menafikannya. Pihak berkepentingan jelas mahu menolak dakwaan penderaan atau layanan buruk,” ujarnya.

Dan hari ini..

KUALA LUMPUR: Saifuddin Nasution Ismail berkata tidak adil untuk beliau diadili begitu awal sedangkan baru lima hari bertugas sebagai menteri dalam negeri.

“Saya seorang yang sangat terbuka mendengar teguran dan pandangan. Siapa yang mengenali saya mereka akan akui itu stail kepimpinan saya.

“Saya nak menyanggah pihak Lawyers for Liberty, dia harus tengok rekod saya lepas. Jangan buat kesimpulan awal,” kata Saifuddin dalam sidang media di Bukit Aman.

Saifuddin berkata, sebagai menteri beliau perlu berlaku adil dengan mendengar terlebih dahulu setiap masalah dihadapi agensi bawah kementeriannya.

Pada sidang media itu juga, beliau memaklumkan bahawa sebanyak RM 20 juta telah diluluskan bagi penyediaan kamera badan untuk digunakan oleh polis.

Katanya, status terkini mengenai perkara tersebut sedang berada dalam peringkat perolehan.

“Jadi saya difahamkan oleh ketua setiausaha kementerian, mereka akan membuat tindakan susulan bagi memastikan ia harus disegerakan.

“Kita tiada kawalan aspek itu. Kita harap sebarang karenah yg melambatkan dapat kita atasi,” katanya.

Ketika ditanya mengenai Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 atau Sosma, menteri dalam negeri itu menjelaskan, setiap tangkapan yang dibuat oleh polis melibatkan Sosma mengikut proses ditetapkan.

“Berbanding kalau ISA atau Ordinan Darurat, (tempoh tahanan) itu sehingga 60 hari. Sosma pula adalah 28 hari.

“Pada akhir 28 hari, cuma ada dua syor iaitu bebas atau dihadap ke mahkamah. Kalau dihadap ke mahkamah pula, dia masih boleh ambil khidmat peguam,” katanya - FMT


Berlaku adillah.. Dia baru kerja lima hari kot.. 

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post