Sekat Pendakwah?.. Tak Tahu Fakta Jangan Nak Auta Muhyiddin..

Muhyiddin meminta supaya pihak berkuasa tidak mengambil tindakan terhadap ahli jawatankuasa (AJK) masjid yang berlainan fahaman politik.

Ini kerana pemilihan pengurusan masjid yang dibuat secara demokratik oleh ahli-ahli kariah tidak harus dipolitikkan dengan menafikan jemaah Islam menguruskan masjid mereka sendiri.

Katanya, pihak berwajib yang mentadbir urusan agama Islam juga tidak seharusnya mengekang penyebaran dan pengajaran Islam berdasarkan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) secara ketat sehingga menafikan orang Islam menimba ilmu di tempat perhimpunan orang Islam.

"Saya juga melihat video yang viral berkenaan AJK beberapa masjid di Pulau Pinang yang meletak jawatan kerana mendakwa terdapat campur tangan daripada kerajaan negeri berkenaan kedudukan mereka yang telah dipilih oleh ahli-ahli kariah.

"Saya berharap pihak berwajib tidak mengambil tindakan terhadap para pendakwah dan AJK masjid semata-mata kerana berlainan fahaman politik," katanya... sebahagian dari laporan oleh MalaysiaKini.

Bagaimanapun cubaan untuk membela oleh Muhyiddin itu dibidas oleh Dr. Azman..

Dr Azman Ismail membidas Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Mahiaddin Yassin yang disifatkan tidak menghormati keputusan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) selepas dilihat bertindak mempertikaikan tindakan terhadap pendakwah dan ahli jawatankuasa (AJK) masjid yang berlainan fahaman politik.

Bekas Ahli Parlimen Kuala Kedah itu berkata, Mahiaddin tidak perlu untuk membela tindakan salah yang mereka lakukan sehingga tidak memungkinkan untuk dilantik sebagai calon jawatankuasa kariah masjid penggal 2023 hingga 2025 di Pulau Pinang.

Menurutnya, berlaku pelanggaran etika pentadbiran dengan melakukan perkara berbentuk politik parti seperti membenarkan program kutipan dana pilihan raya, pelancaran jentera pilihan raya parti dalam dewan masjid dan membiarkan masjid menjadi pentas politik kebencian.

Sebaliknya kata beliau, kesalahan-kesalahan yang dilakukan sememangnya suatu perkara atau perbuatan yang tidak betul untuk dilakukan meskipun di mana-mana masjid kelolaan Majlis Agama Islam di mana-mana negeri sekali pun.

“Ini satu kenyataan melulu Mahiaddin tidak berdasarkan fakta sebenar, kalau tindakan salah kena diambil tindakan termasuk kepada mana-mana parti politik sekalipun.

“Tidak seharusnya mempolitikkan masjid dengan menggunakan masjid atas dasar politik. Perkara ini tidak boleh berlaku kerana akan memecah-belahkan masyarakat,” katanya kepada Malaysia Dateline.

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Battle of Barua DAP@Lee Kwan Yew sudah bermula.. Melayu dan Islam yang jadi mangsa nnti..

  Abdullah Sani orang kuat PKR Tun masih takut terbayangkan sikap tegas Anwar menentang rasuah yang 'tidak berubah' sejak 30 tahun lalu.

  Sikap itu didakwa akan merugikan kroni-kroni Tun dan kerajaan BN sebelum ini. Benarkah Anwar menentang rasuah sedangkan Timbalan nya bergelut 47 kes rasuah..

  "Seperti mana yang kita maklum, perbuatan beliau (Tun) ini sebab dia takut Datuk Seri Anwar menjadi PM. Segala perbuatannya itu menggambarkan biarlah orang lain (jadi PM) asalkan bukan Anwar.

  Tun dah bersuara tatau suara siapa yang demam lepas ni...

  Pelantikan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri, dilihat memberi tekanan kepada institusi kehakiman untuk menjalankan tugas secara adil dan tanpa gentar dalam kes mahkamah dihadapi Presiden UMNO itu.

  Mahathir menegaskan Ahmad Zahid sepatutnya meletak jawatan Presiden UMNO dan menolak lantikan sebagai Timbalan Perdana Menteri selepas parti pimpinannya kalah teruk dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

  Barua Lee Kwan Yew yang sudah dibakul sampahkan iaitu Tun Mahathir, Mukhriz Azmin dll selama 22 bulan oleh proksinya DAP@LeeKwanYew sambil Pulau Batu Putih dihadiahkan pada anak Lee Kwan Yew.

  Barua terbaru yang baru diangkat oleh DAP@Lee Kwan Yew iaitu Brother Anwar Bin Ibrahim sedang dalam pembikinan oleh proksi nya parti DAP mungkin kah tergadai pula bangsa Melayu islam dan akidahnya..!? Kita tunggu dan lihat nanti..

  Perlu diingati kedua dua barua Lee Kwan Yew ini dikuasai dan dikelilingi oleh kroni kroni kroni bangsa Lee Kwan Yew yang sama juga seperti YTL Vincent Tan Ananda Robert Kwok Hong Leong Group Genting Judi dengan tiba tiba nama taikun Syed Mokhtar Al Bukhari terpacul disebut oleh barua DAP@LeeKwanYew dalam bikinan . Apa muslihat barua DAP@LeeKwanYew sebut nama taikun Melayu ini.?

  Ingat kes Cina Jho Low ada 4 ekor PM Melayu dah bertukar ganti dlm masa 5 tahun. Tiada sekor pun tak buat apa apa dng lesapnya Jho Low yang sedang ketawa terbahak bahak melihat pemimpin Melayu tak de telo betapa bodoh bangang tak buat apa apa dengan nya...!!!

  https://thecoverage.my/5636/rosmah-had-met-zahid-to-free-najib-to-drop-her-conviction-pm-anwar-said-no-najib-has-to-rot-in-jail-for-at-least-another-5-years/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rosmah-had-met-zahid-to-free-najib-to-drop-her-conviction-pm-anwar-said-no-najib-has-to-rot-in-jail-for-at-least-another-5-years

  Bak kata pepatah barua barua DAP@ Lee Kwan Yew

  "Bodoh sama dijinjing, bangang sama dipikul"

  Battle of two barua's DAP@ Lee Kwan Yew ini akan menyaksikan kaum Melayu Islam yang beraantakan, dilaga lagakan dan di batu apikan sesama sendiri sebelum kaum yang dijanjikan muncul dari timur.

  #tepoksambilpopcorntambah

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post