Alahaii.. Kesian Kat Pengundi Ketereh Dapat MP Macam ni..

Semalam, 7-Eleven Malaysia Holdings Bhd dalam satu kenyataannya mengumumkan Robin Tan Yeong Ching telah meletak jawatan sebagai pengerusinya, “untuk meneruskan minat lain" dan digantikan oleh Farhash.

Tidak semena-mena muncul seorang yang baru dipilih sebagai Ahli Parlimen mempertikaikan lantikan itu sambil menggesa Perdana Menteri Anwar Ibrahim supaya bersuara berhubung pelantikan jawatan-jawatan besar yang disandang oleh bekas setiausaha politiknya Farhash Wafa Salvador.

Menurut Ahli Parlimen Ketereh Khlir Mohd Nor dari PAS, jawatan-jawatan besar yang disandang oleh Farhash sebaik sahaja Anwar memimpin negara sejak lebih sebulan lalu adalah perkara yang bertentangan dengan prinsip tatakelola yang baik dan janji-janji yang pernah dilaungkan oleh Pakatan Harapan sebelum ini.

“Mana pergi janji-janji yang dilaungkan oleh PH untuk tatakelola yang baik dan integriti dalam mentadbir negara?

“Perlantikan Farhash adalah bukti bahawa agenda ‘reformasi’ yang dilaung-laungkan oleh PH dan Anwar sekian lama adalah bohong dan merupakan taktik politik untuk memperdaya pengundi.

“Kami menyeru Anwar Ibrahim untuk tidak terus membisu dalam isu jawatan-jawatan baru Farhash ini dan menjelaskan kepada rakyat bagaimana ia adalah konsisten kepada konsep reformasi dan tata kelola yang baik,” kata beliau.

Menyifatkan bahawa pelantikan Farhash itu satu perkara yang jijik dan dipandang serong, Khlir mempersoalkan sama ada Anwar yang juga merupakan menteri kewangan akan memaklumkan kepada rakyat Malaysia bahawa akan terdapat lagi pelantikan jawatan besar yang melibatkan individu yang rapat dengannya selepas ini lapor Malaysiakini.

Kesian pengundi Ketereh dapat Ahli Parlimen macam ni, semuanya dia nak bangkang.. bukan dia tak boleh bangkang tapi bila membangkang tu biarlah nampak cerdik sikit.

Dalam hal ni.. apa kena mengena 7-Eleven tu dengan Anwar Ibrahim sapai dia didesak untuk menjelaskan sesuatu yang langsung tak ada kena mengena dengan Kerajaan.. sedangkan yang melantik Farhash itu adalah 7-Eleven.. bukannya Anwar.

Farhash pun sekarang ni dah jadi Bekas Setiausaha Politik Anwar..

Lainlah kalau 7-Eleven itu adalah GLC.. atau 7-Eleven tu dah jadi GLC?

Buatlah home work sikit sebelum nak serbu tu.. kan dah nampak bangang..

Jawapan dari Farhash..

SHAH ALAM - Bekas Setiausaha Politik kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak, menegaskan pelantikannya sebagai Pengerusi 7-Eleven Malaysia Holdings Bhd (7-Eleven Malaysia), tiada kena mengena dengan lantikan politik.

Berikutan itu, Farhash ketika dihubungi wartawan Sinar Premium menegaskan beliau enggan mengulas lanjut kerana pelantikannya adalah atas dasar korporat, bukannya lantikan politik dalam mana-mana syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

"Saya enggan mengulas lanjut kerana ini adalah lantikan korporat dan bukan pelantikan politik dalam mana-mana syarikat GLC. Jadi jawapan saya ialah 'no comment'," katanya kepada Sinar Premium pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan 7-Eleven Malaysia yang mengumumkan pelantikannya sebagai pengerusi baharu berkuat kuasa pada Selasa.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia, syarikat itu menjelaskan Farhash menggantikan Datuk Seri Robin Tan Yeong Ching yang meletakkan jawatan sebagai pengerusi mulai Selasa untuk meneruskan minat lain.

Untuk rekod, Robin dilantik sebagai pengerusi 7-Eleven Malaysia pada 25 November 2021.

7-Eleven Malaysia dalam kenyataannya menjelaskan, Farhash membawa pengalaman bernilai lebih sedekad dalam bidang perniagaan, perundingan dan khidmat nasihat.

"Dalam bidang perniagaan, kerjayanya yang cemerlang merentas pelbagai sektor termasuk pembinaan, teknologi, hotel, makanan dan minuman.

"Beliau juga ialah pendorong yang menggalakkan pembangunan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di negara ini," kata 7-Eleven Malaysia.

Farhash kini menganggotai lembaga penasihat Yayasan Usahawan Malaysia, sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang berkembang maju dalam menghimpunkan, mencipta dan membangunkan syarikat-syarikat mampan dengan ciri keusahawanan yang kukuh.

Beliau juga pengerusi eksekutif kumpulan Apex Equity Holdings Bhd dan pengarah Berjaya Construction Bhd.

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. Melayu perlukan ramai hartawan dan billionaire seperti :
  #1 Kekayaan Abdurrahman bin ‘Auf
  #2 Kekayaan Az Zubair bin al ‘Awwam
  #3 Kekayaan Usman bin Affan
  #4 Kekayaan Thalhah bin ‘Ubaidillah
  #5 Kekayaan Sa’d bin Abi Waqqash
  Teladan Dari Sahabat Rasulullah yang Kaya.

  Contohi Sahabat Rasulullah yang Kaya dan Dermawan untuk bersaing dengan bangsa paling kuat penipu nya dan terbukti bangsa yang paling kuat menipu seluruh dunia..!!

  Melayu sila bukak biji mata memasing luas luas dan lebar lebar... Macamana game Kaum Cina di Malaysia ini..

  7-Eleven Malaysia Holdings Bhd dalam satu kenyataannya mengumumkan Robin Tan Yeong Ching telah meletak jawatan sebagai pengerusinya, “untuk meneruskan minat lain” dan digantikan oleh Farhash.

  Tan, anak kepada pemegang saham utama 7-Eleven, taikun Vincent Tan Chee Yioun dengan 41.8 peratus kepentingan, dilantik ke lembaga pengarah kumpulan itu sebagai pengerusi, pengarah bukan eksekutif bukan bebas.

  Maka terkinja kinja lah barua Melayu ada yang sokong dan barua Melayu yang bantah..!!

  Biar pemimpin PM Melayu barua mereka silih berganti taikun dan tokey tokey kaum Cina tetap orang yang sama. Kartel taikun yang sama. Mafia taikun mereka tetap yang sama juga hasil didikan tuan mereka Lee Kwan Yew@DAP setelah 22 tahun 22 bulan berjaya membaruakan PM Melayu dan terkini diganti barua mereka yang baru..

  Belom lagi masuk kes Jho Low yg sedang ketawa terbahak bahak tepok tangan geli hati melihat betapa bodoh nya, betapa bangang nya, betapa tolol dan tongong nya pemimpin pemimpin Melayu di perkotak katikkan oleh sekor saja bernama Jho Low.

  Jho Low lesap ada bekas ketua pulis Melayu (hrmmm Melayu lagiii..) jadi beruang dll. Ini lah speicies prmimpin Melayu yang DAP@Lee KwanYew paling suka sekali yang bodoh bangang dan dicucuk hidung...!!

  Begitu juga species kaum bapak Cina di tanah besar China disana. Tiba giba kita dikejutkan outbreak Covit 19 disana. Sedangkan China pembekal dan pengeluar vaccine Sinovac seluruh dunia. Malaysia pembeli vaccine Sinovac semasa pendemik lockdown dulu.

  Link bawah "Medicine Shortages Humiliates China"

  https://youtu.be/3Y-A8TLWizY

  Adakah rakyat China tidak mengunakan vaccine SINOVAC ciptaan mereka..!? Ini satu penipuan terbesar dlm sejarah manusia moden.!!

  Mana pergi nya vaccine Sinovac dari China untuk rakyat China..!? Sedangkan China adalah pengeluar vaccine dan pembekal supply vaccine Sinovac seluruh dunia...!?

  Mana vaccine Made In China untuk rakyat China tsb..!? Dah ramai pemimpin tertinggi elit komunis China mati pasal Covit.. Mana vaccine Sinovac ciptaan mereka sekarang..!? Ini lah bangsa paling kuat menipu..!!! Bangsa paling penipu..!!

  Ini semua species kaum paling penipu tetapi Melayu ajer jadikan contoh dan terkinja kinja berlumba jadi barua barua kaum penipu ini.. puiii..!! Bagi bangsa ini dng falsafah "kalau tak menipu tadak untung woo"

  Maka terkinja kinja walaun pertahankan pelantikan Farhash itu satu perkara yang jijik dan dipandang serong.

  Perlantikan Farhash adalah bukti bahawa agenda ‘reformasi’ yang dilaung-laungkan oleh PH dan Anwar sekian lama adalah bohong dan merupakan taktik politik untuk memperdaya pengundi.

  Kita dah tak perlukan kaum ini.. kita harus mengadakan taikun dan billionaire seperti Abd Rahman Auf dll di zaman rasulallah...

  Billionaire Islam spt ini yang patut diwujdkan untuk dijadikan contoh bukan taikun judi, taikun mafia dan kartel monopoli sambil sorok dan lambakkan barang keperluan sesuka hati mengaut keuntungan dengn cara menipu.!!

  ReplyDelete
 3. Mana bakal usahawan islam drp Pas? Telur tak cukup pun tak boleh atasi. Baik jemaah bekas Arqam semarakkan ekonomi orang islam.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post