Gara-gara Nak Jadi 'Polis Moral' MP Permatang Pauh Dikecam Netizen

Ini apa yang dinyatakan oleh Ahli Parlimen Permatang Pauh dari PAS, Ustaz Muhammad Fawwaz Mohamad Jan tentang promosi jualan arak di ruang legar kompleks beli belah Sunway Carnival Mall, Seberang Jaya yang dipetik dari Harakahdaily

Katanya..

Saya mendapat beberapa laporan dan aduan bahawa satu promosi secara besar-besaran berkaitan jualan arak jenama Carlsberg di ruang legar Sunway Carnival Mall, Seberang Jaya.

Aduan-aduan tersebut adalah dari pengunjung-pengunjung Muslim ke Sunway Carnival Mall dan menimbulkan rasa ketidakselesaan di kalangan mereka.

Mempromosikan secara besar-besaran dan jualan terbuka begini juga ibarat mencabar sensitiviti umat Islam yang sensitif dengan arak.

Selain itu, umum mengetahui arak memabukkan dan mengundang permasalahan besar sementelahan banyak kes-kes jenayah jalan raya yang meragut nyawa disebabkan oleh pemandu mabuk.

Jika dikaitkan khusus dan implikasi di atas, Sunway Carnival Mall mempromosi arak untuk orang mabuk dan dibaratkan mempromosi jenayah jalan raya yang akan meragut nyawa orang lain lagi.

Oleh itu, mengambil kira natijah arak yang memabukkan tidak mendatangkan faedah malah masalah, justeru saya Ahli Parlimen Permatang Pauh yang mana Sunway Carnival Mall juga di bawah kawasan Parlimen saya membantah sekerasnya penjualan arak secara terbuka dan bertindak untuk menutup promosi tersebut dengan kadar segera.

Akhir sekali, menjaga sensitiviti umat Islam dan agama Islam sebagai agama rasmi negara ini sepatutnya menjadi keutamaan mana-mana entiti.

Mempromosi arak juga berselisihan dengan prinsip Rukun Negara yang ke-5 iaitu Kesopanan dan Kesusilaan.

Jelas arak yang memabukkan manusia ini akan menghilangkan rasa waras dan pertimbangan selepas dari meminumnya kemudian akan melakukan perkara tidak sopan.

Benarkah pengunjung-pengunjung berugama Islam ke Sunway Carnival Mall itu rasa tidak selesa dengan promosi diruang legar tersebut? sedangkan ruang legar itu langsung tidak boleh digunakan untuk memaksa semua pengunjung Mall itu melalui menerusinya untuk ke lain-lain kedai?

Atau ianya menyebabkan penyokong PAS yang tidak selesa dengan promosi tersebut?

Maka tak hairanlah jika Twitter Fawwaz yang menyiarkan kenyataan diatas dihujani pelbagai balasan yang mempertikaikan kenyataannya di atas itu..

Antaranya..

"My dad was the authorized agent for Tiger beer before he retired from Biz… Not only i dont turn out to be an alcoholic, I also dont like it & rarely take it… Is all about your own choice… Only coward like blaming… Or this is the only way to make u relevant? - Peng Seong, the one @Cashisnotking1
"Dah tau diri tu muslim, buat apa pegi menyibuk kat tempat kapiaq nak beli arak? Takkan tengok arak pun terliur? - wirajebat @daswira
"Salam brader, mall owned by non-muslim, promoted by non-muslim towards non-muslim society. TERPALING... (tolong sambung) dah kenapa? Kamu Agama Kamu, Aku Agama Aku, susahkah? - Asri Sapfie @AsriSapfie
"Dah tau diri tu muslim, buat apa pegi menyibuk kat tempat kapiaq nak beli arak? Takkan tengok arak pun terliur? - wirajebat@daswira
"Kedai arak tu ada buat minum2 ka utk orang islam? Takdak kan. Hang dok kaluit pi kacau buat apa. Islam itu rahmat untuk semua agama, bukan utk hang ja. Benda bangang juga hang nak tunjuk.

"Fawwaz, hang ni nak beragama tapi jangan jadi jumud sangat.- Musafir Rindu. @elameenrahmeet

Lagi.. sila lihat di SINI

Sebenarnya menurut seorang Pegawai Kerajaan Negeri Pulau Pinang..

"Penjualan minuman bir secara terbuka di sebuah pusat beli-belah di Perai sempena sambutan Tahun Baharu Cina berkemungkinan besar mematuhi undang-undang.

"Penjualan alkohol kepada umum juga memerlukan lesen dikeluarkan jabatan pelesenan eksais negeri, yang bersidang tiga kali setahun untuk meneliti permohonan seumpama itu.

"Lesen berkenaan sah untuk tempoh setahun dan melalui proses saringan teliti oleh pegawai penguatkuasaan termasuk polis, bagi menentukan kesesuaian lokasi jualan, kata pegawai berkenaan.

“Lembaga perlesenan eksais negeri meneliti ratusan permohonan pada setiap sesi. Ia pernah menolak penjualan minuman beralkohol di kawasan penduduk atau yang dilihat mengganggu orang lain.

“Ini dibuat selepas perbincangan dengan polis, jabatan kastam, serta pihak majlis perbandaran,” katanya lapor FMT

Bukan mudah nak dapat kebenaran jual arak tu.. banyak pihak yang terlibat untuk membolehkan kebenaran diberikan,.. tiba-tiba Fawwaz ni jadi lebih pandai pulak dari semua di atas tu..

Kesimpulannya inilah yang pengundi Permatang Pauh dapat bila orang kurang cerdik dipilih sebagai Ahli Parlimen..

Bukan kerana dia hebat tapi kerana lemahnya Jentera Pilihanraya PKR Permatang Pauh dalam menghadapi PRU yang lalu...

7 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Rokok pun tidak dibenarkan promosi iklan di tempat awam ruang legar supermarket... ini arak haram semua agama geng geng LGBT seronoklah

  ReplyDelete
 2. Hanya tahu lawan arak judi.

  Urus ekonomi, geng ala Taliban tak tahu urus.

  Last2 Melayu miskin libat dadah. Balik asal

  ReplyDelete
  Replies
  1. Korupsi /Rasuah melibatkan sekutu politik tak nak komen?

   Delete
 3. Dah jadi Ahli parlimen dekat situ...kenalah buat kerja. Sepet haramjadah memang le tak suka kegemaran mereka di pantau. Bukan disekat tau.

  ReplyDelete
 4. Enemy at the gate : Mudah saja nak baca skrip barua DAP@LeeKwanYew...

  Masih ada pemimpin pemimpin yang teekinjaa kinja jadi barua Lee KwanYee @DAP

  Elok kita tukar nama nama taikun spt Vincent Tan, Leow Tiong Lay, Ananda, Lim Got Tongong, Robert Kowk,Lim Chi Pan, Lim Ping Pong dll pada nama Taikun Melayu pulak...

  Bila banyak taikun Melayu menguasai pasaran maka harga barang keperluan dan perkhidmatan boleh dikawal oleh harga Melayu pulak...Ujudkan rangkaian mafia dan kartrl Melayu secara menyeluruh di Malaysia

  Bila PM Melayu bertukar ganti taikun taikun mafia dan taikun gang kartel mata sepet ini masih nama yang sama juga harga barang masih melambung dan dikawal oleh tuan nya Singapura

  Bayangkan tak ada satu bijik tolo ayomm di Singapura tak ada satu reban ayomm pun di Singapura tapi keperluan tolo tolo ayam di Singapura mencukupi...

  Tak ada satu pokok pun kelapa sawit di Singapura tapi keperluan minyak masak di Singaura mencukupi tapi bekalan minyak masak di Malaysia yang tak ada..

  Begitu juga gula tak ada satu pokok tebu pun di Singapura bekalan gula mencukupi tapi disini harga gula turun naik dan stok kadang kadang tidak ada.. taikun sapa yang menguasai barangan ini..!?Taikun yang lahir di sini tapi bertuankan Lee Kwan Yew di Singapura...

  Di Malaysia menteri tolo ayam melawat reban ayam di India... akai hado akai lotak kat bontot sambil tadah untuk dibontoti.!?

  Sebab itu semua barang keperluan diutamakan ke Singpura dulu.. rakyat Malaysia dimangsakan sbb barang di sorok dan dj manipulasi oleh kartel dan mafia tokey dan taikun ini.

  Lingkup taikun rangkaian kartel mafia mata sepet ni melingkuplah Singapura.

  Dan ini lah masa kita untuk membina rangkaian produk Melayu tikun taikun mafia dan kartel Melayu pula diwujudkan produk Melayu pula untuk menstabilkan harga barangan keperluan sekarang..!!

  JOM UBAH...!!

  ReplyDelete
 5. Sibangang lagi bengong terikut ikut retorik dapigs, polis moral la, apa apa lagi, dah dia mp, jika ada yg tak kena mcm promosi arak secara terbuka mmg dia siasatlah, ini belum dia siasat sungai2 yg tercemar dgn najid babi oleh penternak babi pun dah rioh kecoh..ayo banyak bising woo

  ReplyDelete
 6. Allah telah menciptakan semesta ini.Allah telah ciptakan makhluknya.Allah telah ciptakan haiwan dan tumbuh-tumbuhan untuk kegunaan manusia.Namun hakikat sebenarnya,Allah telah ciptakan matahari dan bulan hanya kerana adanya orang-orang beriman dan bertakwa kepadanya.Jika di muka bumi ini tiada satu pun orang yang mengucapkan kalimah "Lailahailallah" maka tidak perlulah matahari,bulan dan alam semesta ini;semuanya akan dihancurkan oleh Allah dan itulah ketibaan kiamat..........................

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post