Hutang, Liabiliti Negara Kini Cecah RM1.5 Trilion

HUTANG Malaysia, sekiranya diambil kira tanggungan, sudah mencecah RM1.5 trilion dan kerajaan perlu mengambil langkah-langkah perlu untuk menanganinya dengan segera, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Jumlah itu, jelasnya, sudah melebihi 80% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) serta memberi kesan kepada unjuran ekonomi semasa.

Anwar yang juga menteri kewangan menggesa pimpinan kanan di sektor awam untuk keluar dari zon selesa untuk melihat dan menerima keadaan sebenar yang sedang negara hadapi.

“Jadi, wakil-wakil kementerian harus terima kenyataan ini dan tidak boleh berasa selesa seperti seolah-olah semuanya baik sahaja dan catat kejayaan yang baik.

“Itu kenyataan hambar dan bertentangan dengan data. Sebab itu kita mulakan dengan berikan angka sebenar, ada cara pendekatan berbeza.

“Kita tidak boleh tangani ekonomi 2023 kalau ada budaya selesa dan tidak mampu pacu ekonomi diharapkan,” katanya pada Majlis Dialog Belanjawan 2023 di Kementerian Kewangan.

Jelas Anwar, beliau mahu menekankan pengurusan ekonomi yang bersandar pada angka dan fakta, dan bukannya membuai rakyat dengan perkara yang tidak realistik.

Dalam pada itu, Anwar juga memberi peringatan Malaysia dan dunia amnya belum lagi keluar daripada keadaan ekonomi yang malap, kesan daripada perkembagaan antarabangsa termasuk perang Ukraine-Russia serta pandemik Covid-19.

Belanjawan 2023 akan dibentang di Dewan Rakyat pada 24 Februari ini.

Menurut Anwar, belanjawan tahunan itu antara lain akan memberi tumpuan kepada teknologi hijau dan ekonomi digital.

Putrajaya juga akan memberi fokus kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS), yang dilihat ada potensi tinggi untuk meningkatkan keupayaan selain melibatkan jumlah pekerja yang besar.

“Jangan kita merasa kelesuan akibat ekonomi yang merudum. Kita kena mencari jalan dalam bidang-bidang baharu seperti ekonomi hijau dan digital.

“Pendekatan kita selama ini juga tidak tertumpu terhadap PKS yang menjadi tunggak kepada ekonomi negara,” katanya.

Pada 20 Disember lalu, Dewan Rakyat hanya meluluskan peruntukan khas perbelanjaan perkhidmatan berjumlah RM107.72 bilion, antara lain untuk bayaran gaji kepada penjawat awam, utiliti, biasiswa, bantuan kebajikan serta perkhidmatan pendidikan dan kesihatan - TMI

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Hanjing Lee Kwan Yew disini dan nak tunjuk jalan dan berlagak tunjuk pandai...

  Kerajaan Singapura bersetuju untuk meminjamkan pakar mereka bagi berkongsi pengalaman dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), kata Nga Kor Ming... pergi mampos dengan barua barua Lee Kwan Yew di Malaysia..!!

  http://kachipemas.blogspot.com/2023/01/nga-kor-ming-umum-berita-baik-pakar.html?m=1

  Sementara itu, di Singapura, keluarga super nepotisme ultra kiasu Lee Kwan Yew sangat kronik dengan kronisme dan nepotisme dalam semua bidang.

  Kerajaan Lee Kwan Yew sangat kronik kroni dan nepotisme dengan sikap kiasu yang sangat kejam.

  Orang Cina Malaysia tahu dasar meritokrasi Lee Kwan Yew adalah sistem 'meritokrasi' bodoh & berdarah bermakna, apabila membeli rumah HDB di Singapura, semua yuran guaman perlu dibayar kepada "Lee & Lee Associate", PM Lee & Syarikat keluarga. Dari zaman bapanya Lee Kuan Yew hingga ke hari ini.

  Jika S&P & legal dibayar ke atas syarikat kroni dan anak cucu Lee Kwan Yew , jika perkara ini berlaku di Malaysia sudah tentu PM Malaysia akan menjadi bom jangka kepada pembangkang di sini..!! Tapi 'barua' Melayu Lee Kwan Yew @ DAP buat bodoh aje tak kisah..!!

  Sila sebutkan sekor nama billionaire Melayu Made In Singapork atau Melayu Made In Singapork mengurus suatu GLC Singapork suma walaun barua DAP@Lee Kwan Yew tetiba jadi buta , pekak tuli dan bisu...

  Singapork... bila CEO Temasik Holding isteri Lee Tsian Long anak Lee Kwan Yew rugi lagi berganda ganda tiada seko pemimpin dan penduduk Singapura membantah dan desak letak jawatan.

  Akan tetapi dlm kes fitnah jijik 1 MDB semua barua Lee Kwan Yew @ DAP di sini terpekik terlolong baring atas jalan raya jerit tangkap Jho Low.. tangkap Jho Loh segera.

  Sampai sekarang pukimak Jho Loh lesap hilang..!! Zety, Taufik Ayman dan hakim Nazlan haramjadah yang depan lubang hidung pemimpin pun tak mampu ditangkap..!!

  Divert Isu Temasik Holding rugi beratus billion dng menghasut NGO dan Cina Singapura kempen BERSIH di Malaysia.. Melayu kena faham dari sekarang isu yg dibawa DAP sikit sebanyak utk kepentingan Singapura

  DAP hanya akan menang di kawasan majoriti besar Cina. Kawasan majoriti Melayu, DAP tidak laku, kecuali UMNO bersama DAP. Pastikan PN kuat di Semenanjung. Ultra kiasu cukup takut dengan kamu.

  ReplyDelete
 2. Di Singapore. Semua submission projek2 pembangunan secara online. Cepat dan elak rasuah.

  Di negara. Banyak yg x online. Submit kat pegawai. Pegawai letak tepi meja 1 bulan x tentu lagi bleh process.

  Yg baik patut belajar dr negara luar.

  Eh ...... dlu katanya ajib bawa geng Israel bg nasihat. Geng PN extreme x bising pun.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post