Salahkah Anwar Lantik Nurul Izzah Sebagai Penasihat?

PELANTIKAN anak sulung Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Izzah sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan Perdana Menteri mencetuskan pelbagai perdebatan dan polemik dalam kalangan penganalisis ekonomi, ahli politik mahu pun orang awam.

Dari satu sudut, pelantikan Nurul Izzah tidak menyalahi undang-undang kerana Anwar boleh melantik sesiapa sahaja terutamanya seseorang yang rapat dan paling dipercayainya untuk memantau penggubalan serta pelaksanaan dasar berkaitan Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri, seterusnya melaporkan secara terus kepadanya untuk tindakan lanjut.

Tambahan pula pelantikan bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu tidak membabitkan sebarang implikasi kewangan kerajaan atau pengguna dana awam kerana beliau tidak dibayar gaji atau elaun bulanan.

Namun di satu sudut lain, ramai pemerhati melihat tindakan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) dan Presiden PKR itu melanggar prinsip moral kerana sebelum bergelar Perdana Menteri, beliau kerap menempelak dan mengkritik pentadbiran terdahulu kerana mengamalkan kronisme dan nepotisme.

Antara kegiatan kronisme yang sering menjadi kecaman PH sebelum ini adalah pelantikan pemimpin politik sebagai pengerusi atau pengarah di syarikat berkaitan kerajaan (GLC), penasihat khas kerajaan mahu pun Duta Khas kepada Perdana Menteri ke luar negara.

Jadi apabila Anwar berbuat demikian, ia seolah-olah seperti ‘memberikan peluru hidup kepada musuh’ dan membuka ruang kepada pengkritik serta pembangkang untuk ‘memulangkan paku buah keras’, menyerang peribadinya dan kerajaan campuran pimpinan PH sekarang.

Bagaimanapun Anwar sendiri telah menjelaskan bahawa lantikan itu adalah berdasarkan kelayakan kerana Nurul Izzah mempunyai ijazah pertama dalam bidang kejuruteraan dan ijazah kedua dalam dasar awam dan sosial dari Universiti Johns Hopkins, Amerika Syarikat.

Melihat kepada situasi ini, Pakar Kewangan Islam merangkap Pengasas Elzar Group & elzarshariah.com, Dr Zaharuddin Abd Rahman menegaskan, lantikan berkenaan tidak tergolong dalam kronisme sekiranya Nurul Izzah mempunyai merit yang tinggi dalam menanggung tugasan terbabit iaitu sama ada dalam bidang ekonomi atau pecahannya.

Nurul Izzah dalam temu bual bersama The Star menjelaskan, beliau berharap agar pengalamannya sebagai ahli Parlimen sebelum ini menumpukan dalam isu kemiskinan, pendidikan serta latihan teknikal dan vokasional (TVET) selain perkhidmatan dalam Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara akan memberi manfaat kepadanya.

Bahkan salah satu matlamatnya adalah bagi memanfaatkan bakat-bakat terbaik Malaysia dalam dan luar kerajaan selain mahu memperbaiki keadaan ekonomi rakyat.

“Saya percaya antara kewajarannya Perdana Menteri melantik Nurul Izzah ialah kerana beliau memerlukan seseorang boleh dipercayainya untuk menyelia, menapis serta mencerakinkan maklumat yang disediakan pakar dan pegawai kerajaan berpengalaman dari pelbagai agensi secara telus, integriti dan kritikal.

“Justeru, jawatan tersebut hanya akan berfungsi bagi membentuk draf penggubalan sebarang polisi yang akan dibawa sebagai cadangan kepada Perdana Menteri.

“Jika itu tugasannya, saya boleh memahami Perdana Menteri memerlukan seseorang yang secara politiknya 100 peratus memahami hasrat reformasi dan tinggi integritinya, kritikal seperti Nurul Izzah,” kata Zaharuddin kepada Sinar Premium.

Zaharuddin tiada masalah untuk menerima justifikasi diberi Anwar mengenai pelantikan Nurul Izzah kerana ia lebih bersifat lantikan politik hampir sama seperti pelantikan setiausaha politik dan setiausaha sulit.

“Pelantikan berasaskan politik memang tidak begitu menitikberatkan kelulusan akademik seperti pemilihan menteri kabinet yang majoritinya dilantik bukan berdasar kelayakan mereka tetapi berasaskan politik dan parti menerajui kerajaan.

“Namun, jika seseorang menteri kabinet mempunyai kelulusan dalam bidang berkaitan dengan portfolio beliau dalam kabinet, maka ia adalah satu kelebihan tetapi jika tiada, ia bukan masalah besar,” jelas beliau.

KELAYAKAN

Sementara itu, penganalisis ekonomi merangkap Felo Kehormat Institut Masa Depan Malaysia (MASA), Datuk Dr Madeline Berma berkata, pelantikan seseorang individu sebagai penasihat Perdana Menteri atau kerajaan mestilah dibuat berdasarkan kelayakan, ilmu pengetahuan dan pengalaman dalam bidang berkaitan.

Namun, Madeline percaya Anwar, mempunyai alasan tersendiri dan sebab kukuh Nurul Izzah dilantik sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan Perdana Menteri.

“Apabila Perdana Menteri melantik Nurul Izzah sebagai penasihatnya, sudah pasti beliau mempunyai sebab tersendiri dan alasan kukuh untuk berbuat demikian.

“Oleh itu, saya berharap Nurul Izzah boleh memberikan nasihat kepada Perdana Menteri untuk menambah baik keadaan ekonomi dan kehidupan rakyat di Malaysia pada masa depan,” katanya.

BERCANGAH PRINSIP

Pengarah Eksekutif Ilham Centre, Hisommudin Bakar pula menegaskan, Anwar tidak patut melantik Nurul Izzah kerana perbuatan itu bercanggah dengan kempen anti-nepotisme dan kronisme serta reformasi institusi dilaungkannya ketika menjadi Ketua Pembangkang sebelum ini.

Tindakan tersebut menimbulkan pelbagai persepsi negatif kepada kepimpinan Anwar biarpun ia sebenarnya satu kontroversi yang tidak diperlukan dan boleh dielakkan oleh kerajaan pimpinan Ahli Parlimen Tambun berkenaan.

Hisommudin berkata, biarpun Nurul Izzah tidak menerima sebarang gaji atau elaun, namun persoalan utamanya ialah mengapa Anwar perlu melantik anaknya sendiri sebagai penasihat ekonomi sedangkan ia bercanggah dengan apa dilaungkan Presiden PKR itu sendiri dan PH sebelum ini.

Malah katanya, Anwar sebelum ini telah membuktikan ketegasannya apabila menangguhkan pelantikan semula bekas Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub sebagai Pengerusi Felcra yang dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

“Jadi saya percaya jika mereka pakar seperti tokoh akademik dan pakar ekonomi termasuk Profesor Dr Jomo Kwame Sundaram dilantik sebagai penasihat Anwar maka ia tidak menimbulkan sebarang polemik atau kritikan orang ramai seperti yang terjadi hari ini,” ujar beliau - SH

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Bercanggah dengan prinsip perjuangan.
  Akan disindir dan dikutuk sepanjang perkhidmatan.

  ReplyDelete
 2. PRN bulan Mei 2023 ini masa terbaik melingkupkan saki baki barua LeeKwanYew@DAP dari tampuk kuasa

  Formula turun harga barang ialah dengan melingkupkan saki baki barua barua Lee Kwan Yew @ DAP dari tampuk kuasa negara.

  Langkah ke dua mewujudkan beratus ratus billionaire Melayu dan jaringan kartel mafia Melayu di segenap sktor

  Kita dah tak perlukan taikun kaum mata sepet ini..Tak kan Melayu nak bergantung pada rangkaian mafia kartel judi, kartel bapak ayam, kartel dadah, kartel arak, kartel babi.

  Kartel mafia mata sepet yang monopoli dan menentukan harga barangan asasi memgikut tuan mereka 'little Israel' di Singapura di sana.

  Ini lah kebodohan pemimpin Melayu 60 tahun lama nya dibaruakan oleh kaum mata sepet ini sambil bergantung harapan pada kartel mafia LeeKwanYew@DAP/MCA tak guna ini.

  Pemimpin Melayu dan PM silih berganti tapi kartel kartel mafia mata sepet tetap orang yang sama, tetap nama yang sama dan tetap menguasai semua sektor perekonomian negara..

  Formula mereka mudah sebab nya PM yang ada dolu memang dibawah kawalan kartel mata sepet LeeKwanYew@DAP/MCA berpusat di Singapura@Little Isreal Asia Tenggara..!!

  Ayoh semua bangun orang Melayu lingkupkan pemimpin barua mereka ini dari tampuk kuasa negara pada PRN Mei 2023 ini.

  Kalau dolu ada billionaire Melayu tetapi mereka di adu dombakan di batu apikan sesama sendiri supaya berbunuhan dan bercakaran sesama Melayu. Ujudkan Team A dan Team B dalam Parti UMNo supaya kartel ini mudah membatu api dan adu domba supaya berbunuhan sesama Melayu..!!

  Selagi negara bergantung pada kartel mafia kaum Lee Kwan Yew ini harga barang tak akan turun. Ujudkan kartel Kaum Melayu vs Kaum Kartel Cina pasti lingkup kartel Lee Kwan Yew@DAP.

  PRN bulan Mei ini lah masa terbaik untuk orang Melayu hapuskan kesemua saki baki barua pemimpin Melayu yang bertuankan DAP@LeeKwanYew dari tampuk kuasa.

  #LingkupkanbaruaLeeKwanYewPRNini

  ReplyDelete
 3. Politik hipokrasi Singapura jadi contoh dan ikutan pembangkang di Malaysia.

  Pada walaun dan barua yang berkiblatkan parti DAP@PAP di Singapura. Bukti artikel di link di bawah ini menunjukkan betapa kronik nya amalan nepotisma dan kroni keluarga Lee Kwan Yew dalam politik Singapura.

  Meritokrasi 'aleutoh' Lee Kwan Yew lah yang walaun kat sini terkinja kinja bodoh meng agong agongkan politik Singapura..Puii..!!

  Yg pelik ada Melayu ultra pun boleh berubah jadi barua DAP@PAP Lee Kwan Yew di Malaysia.

  Link kat bawah ni hahh..!! siap dengan charta hubungkait dan gambar gambar hubungan keluarga Lee Kwan Yew sesama sendiri untuk menguasai Singapura mengunakan neraca nepotisma dan kroni.

  Yang peliknya walaun di Malaysia pun turut terkinja kinja kagum dengan politik Singapura... punya bodohh puiiii..!!

  https://jesscscott.wordpress.com/2015/08/30/royal-bloodline/

  Bukti dan fakta di bawah ini juga menunjukkan betapa kronik double standard PM Lee Hsien Loong ingin membayar dirinya dan menterinya beberapa kali lebih banyak daripada apa yang mereka perlukan untuk kos sara hidup di Singapura, sementara mahu rakyat Singapura mengurangkan perbelanjaan mereka.

  Politik Hipokrasi adalah Kekuatan Nepotisme di Singapura.

  Link kat bawah ni haahh sial..! Ada charta dan gambar hubung kait sesama keluarga Lee Kwan Yew.

  https://jesscscott.wordpress.com/2015/08/31/siblings/

  Orang bodoh saja menyatakan Singapura amalkan meritokrasi... Pada bangsa Melayu dan India warga Singapura fikir fikirkan lah. Politik persepsi yg menghayalkan barua dan walaun di negara ini selama ini.

  Nah saksikan link kat bawan ini jadi saksi betapa kronik hipokritnya politik Lee Kwan Yew abang besar DAP itu..!!

  https://jesscscott.wordpress.com/tag/family-tree/

  Lupakan Singapura tinggalkan Singapura... duri dalam daging bila berbaik dengan Singapura.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post