Patutlah Pakej Umrah Dan Haji Naik Harga..

KUALA LUMPUR: Kartel serta monopoli tiket penerbangan membabitkan pakej umrah dan haji oleh beberapa syarikat gergasi menjadi punca kenaikan harga pakej ibadah berkenaan di negara ini, dakwa Presiden Persatuan Agensi Pelancongan Umrah Dan Haji (PAPUH), Datuk Seri Razali Mohd Sham.

Bahkan, tegas Razali, isu monopoli tiket penerbanganm sememangnya wujud.

Beliau mendakwa, sebahagian besar jumlah tiket yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan seperti Malaysia Airlines melalui Amal by Malaysia Airlines dibolot oleh beberapa syarikat besar atau pihak ketiga sehingga menyebabkan kenaikan harga tiket yang melambung tinggi.

“Bayangkan kita ada 1,000 lebih pemain industri yang buat umrah, (tiket) diberi kepada lima hingga ke-10 syarikat sahaja. Mengikut (MAS) sendiri mereka beri kepada syarikat tertentu hingga 60 peratus, bagi pada Indonesia 10 peratus dan mungkin 30 peratus lagi juga diberikan kepada syarikat yang besar.

“Jadi, mana peluang syarikat yang kecil hendak berniaga atau nak beli tiket. Saya tahu tahun ini (MAS) sudah menaikkan sedikit harga tiket,” jelas Razali.

Dalam masa sama, beliau mempersoalkan kewajaran penjualan besar jumlah tiket ke Tanah Suci itu kepada syarikat-syarikat tertentu sedangkan hasil keuntungan besar yang dicatatkan bukanlah dinikmati oleh operator penerbangan iaitu MAS.

Katanya, peruntukan jumlah tiket penerbangan yang diberi kepada jemaah umrah negara lain juga perlu dilihat semula memandangkan peruntukan bagi jemaah Malaysia ketika ini masih tidak mencukupi.

“Baki 30 peratus (jumlah tiket penerbangan) orang lain tak merasa… mungkin hanya 5 peratus sahaja atau 10 peratus.

“Jadi daripada 100 peratus (jumlah tiket) yang dikeluarkan, mungkin dalam pasaran hanya 5 peratus ke 10 peratus sahaja. Apabila syarikat-syarikat ini mengambil semua kerusi, mereka akan kawal harga yang mana ia mendadak naik,” tegas Razali.

Kesan daripada senario ini, katanya, secara langsung akan memberi kesan atau impak yang besar kepada syarikat-syarikat atau agensi umrah dan haji tempatan.

Situasi yang paling jelas akan berlaku, ujar Razali ialah, jemaah akan memilih syarikat yang mampu memberikan jaminan pakej termasuk tiket penerbangan berbanding syarikat-syarikat kecil yang terpaksa berebut atau bersaing untuk membeli baki peratus tiket yang ada.

“Jadi mereka terpaksa 'melutut' kepada syarikat besar untuk mendapatkan seat… itu pula dengan harga yang mahal,” kata Razali.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan semalam, Kementerian Pelancongan Seni dan Budaya (MOTAC) memaklumkan telah mengadakan mesyuarat dengan wakil daripada kementerian berkaitan termasuk persatuan pengendali pelancongan yang dilesenkan, pada Selasa lepas.

Menurut MOTAC, mesyuarat tersebut memutuskan agar pihak Amal meneliti semula keseragaman pembahagian tiket penerbangan umrah bagi memastikan semua syarikat pengendali umrah tempatan yang dilesenkan mendapat peluang yang terbuka.

Bagaimanapun dalam kenyataan tersebut, MOTAC menafikan bahawa wujudnya monopoli tiket penerbangan pakej umrah dan haji yang diberikan oleh MAS hanya kepada beberapa syarikat tertentu.

Malah, jelas MOTAC, dakwaan bahawa kelebihan diberikan kepada jemaah Indonesia juga adalah tidak benar sama sekali lapor AstroAwani

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Bagi aku no problem.
    Walaupun akaun kena beku tapi dalam kamar tidurku masih bisa menampung segala belanja

    ReplyDelete
  2. Nasib Barnie Maddof sceme ponzi NYSE scheme jauh bezanya dengan Zety Jho Low..!! (Thank You Netflix siar Barnie Maddof tiba tiba teringat muka haramjadah penyamun Zety Jho Low dan Tun Mahathir)

    Bila barua Melayu DAP@LeeKwanYew mula cari Melayu.. makna nya apa.!!

    Apa UMNo boleh buat sekarang ini..!?

    https://www.malaysia-today.net/2022/09/07/sebab-apa-tindakan-tidak-diambil-terhadap-lebih-dari-350-penerima-duit-1mdb-yang-bukan-dari-umno/

    Bangsa Perasuah seronok tepok tangan ketawa terbahak bahak bila semua pemimpin Melayu mangsa rasuah mereka terus bercakaran sesama sendiri.

    Fitnah jijik dan si batu api ini sebenar pemilik kemenangan bagi barua barua Lee Kwan Yew dan proksi.

    kemenangan fitnah jijik itu juga adalah milik Zety dan Taufik Ayman anak anak penyamunnya kerana berjaya mencuri RM700 juta duit AMLA

    Hebat yang 700 juta buat buat buta tidak didakwa yang 34 juta ditandatangai secara palsu dibongkar habis habisan..!!

    Dengan fitnah jijik juga mantan Perdana Menteri Najib boleh ditogelkan semua termasuk akaun bank tetapi Zety dan Taufiq Ayman Jho Low Nik Faisal pula sebaliknya.

    Link dibawa di mana mantan AG lantikan Tun Mahathir iaitu Tomy Tomas menghalang siasatan ke atas Zety dan Taufik Aman dilakukan

    https://captainmgs.blogspot.com/?m=1

    Sepanjang 22 bulan berkuasa dalam kerajaan PH. Pakatan Harapan memerintah negara selama 22 bulan dibawah Mahathir, hutang negara bertambah .

    Kebanyakan senarai penerima ini dari Pulau Pinang dan mereka telah menerima sejumlah RM780 juta, pada hal orang Umno menerima hanya RM19 juta sahaja. Link

    https://youtu.be/C2vYX3CwfE8

    Senarai nama Parti DAP sembunyikan 346 kes melibatkan 346 entiti dan individu yang telah menerima RM307 juta wang 1MDB semasa PH jadi kerajaan diterajui barua meraka Tun Mahathir Mohamad.

    Link bawah kenapa UMNO / BN bisu skg..!?

    https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/10/04/jejak-wang-1mdb-250-penama-rm700-juta-umno-p-pinang-lapor-sprm/

    1. Laverage Asia Sdn Bhd 31.5 juta
    2. Enr Marketing. 24.3 juta
    3. Mega Utilities Sdn Bhd. 18.3. juta
    4. Kek Lok Si Tample 12 juta
    5. Homewin Renovation n Cons 11.44 juta
    6. Music Melody Store. 6.58 juta
    7. G Event Managmnt. 2.93 juta
    8. Pers Cintai A. Sekitar P. Pinang. 2.65 juta
    9. Jaya Printing & Advertising. 1.07 juta
    10. MCA Bah Tanjung P.Pinang. 1 Juta
    11. Geh Choh Hun. 22.8 juta
    12. Oii Teng Seng. 4.55. juta
    13. Cheah Kah Chye. 4.4 juta
    14. Yeap Chee Cheong 4.4 juta
    15. Goh Kheng Huat. 4.2 juta
    16. Oii Kheng Hin. 4.01 juta
    17. Choo Keng Hock 3.84 juta
    18. Toh Lean Seng. 3.5 juta
    19. Chong Thong Yeow. 3.24 juta
    20. Teh Hun Liang. 3.04 juta
    21. Lembaga Union Pinang School 2.25 juta
    22. Pinang Chinese High School. 1.25 juta
    23. Chung Ling High School. 1 juta
    24 J/K Chua Nan School. 0.5 juta
    25 Pers Penduduk B. Daya Penang. 0.4 juta
    26. Chung Ling High School. 0.25 juta
    27. Smjk Phor Tay School Commitee. 0.25 juta
    28. Pers Kebudayaan Pangkalan Kota P. Pinang. 0.204 juta
    29. MCA Bah Tanjung P. Pinang. 1 juta
    30. Parti Gerakan Rakyt Johor. 0.4 juta

    Bukan ke ini conflict of interest?

    Jho Low sedang tepuk tangan ketawa terbahak kaum nya yang paling banyak dapat habuan.

    Berbeza denda Barnie Maddof scheme Ponzi terbesar di NYSE.. ( tgk siri Netflix) nasib nya di penjara seumur hiddup, anak nya mati sbb malu teramat dasyat isteri nya jedi gelandangan bila harta dirampas.

    Tidak seperti Jho Low, Zety Nik Faisal sampai sekarang hidup mewah.. memang celaka lah pemimpin barua Melayu Lee Kwan Yew@DAP ini..!!! Macam pukimak...!!

    Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan hutang yang ditinggalkan Kerajaan PH yang dicatat menghampiri RM850 billion. Sejumlah RM164 billion hutang dijana olih PH selama 22 bulan.

    Angkara penipuan Bangsa Perasuah bernama Jho Low tepuk tangan saksikan pemimpin Melayu diperbodohkan dan bercakaran sesama sendiri.

    Otak barua lama dan baru tetap masih sama juga..!!Barua Lama Vs Barua Baru Lee Kwan Yew..

    haha tepokkkk..!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post