UiTM Holding Buat Apa Sampai Rugi RM157 Juta Ni?

SHAH ALAM: Sayap pelaburan Universiti Teknologi Mara (UiTM) iaitu UiTM Holdings Sdn. Bhd. yang sepatutnya menjana pendapatan kepada universiti itu direkod mengalami kerugian terkumpul sebanyak RM157.04 juta bagi tempoh empat tahun berturut-turut.

Berdasarkan laporan kewa­ngan pada 2017 hingga 2021, syarikat yang menjadi harapan UiTM itu juga didapati tidak memaklumkan laporan kewa­ngannya bagi tahun 2020, jus­teru kerugian terkumpul dica­tatkan dalam tempoh 10 tahun adalah sebanyak RM157.8 juta.

Difahamkan, kerugian tersebut melibatkan pelaburan dalam pelbagai perniagaan termasuk projek menerbitkan filem sehingga hangus puluhan juta ringgit, selain resort penginapannya, Intekma Resort & Convention Centre di Seksyen 7 di sini yang tidak efisien sehingga terpaksa dihentikan operasi.

Berdasarkan laporan Suru­han­jaya Syarikat Malaysia (SSM) yang diperoleh Utusan Ma­laysia, anak syarikat UiTM yang ditubuhkan pada 2007 itu pernah mencatat keuntungan ke­se­luru­han sebanyak RM26 juta pada 2011, 2014, 2015 dan 2016.

Namun sehingga 2021,UiTM Holdings menanggung hutang sebanyak RM293 juta iaitu pada kadar 64 peratus berbanding jumlah aset RM456 juta, sementara liabiliti semasanya berjumlah RM74.92 juta.

Laporan tersebut merekodkan, UiTM Holdings menerima modal saham terkumpul seba­nyak RM502.7 juta dari 2011 hingga 2021, bagaimanapun syarikat tersebut dilihat ha­nya membayar dividen kepada pemegang saham empat kali dalam tempoh tersebut yang semuanya berjumlah RM6.1 juta.

PERBELANJAAN

Sementara itu, satu sumber mendedahkan, laporan perban­dingan kewangan tersebut me­nunjukkan masalah ketidak­ce­kapan dalam pengurusan per­belanjaan menyebabkan ke­rugian dan menjadi antara faktor kebajikan sebahagian besar mahasiswanya terabai.Malah, akibat masalah tersebut,sumber berkata, UiTM pernah dilabel sebagai ‘1MDB kecil’ selepas dikesan berlaku ketidak­cekapan dan ketirisan dalam pengurusan kewangan termasuk anak syarikatnya itu.

“Modal kepada UiTM Hol­dings adalah daripada UiTM. Perlu dibetulkan pengurusannya (termasuk UiTM), sebab akhir­nya yang akan menerima kesusahan adalah kakitangan, mahasiswa termasuk yang tinggal di luar kampus.

“Duit ini adalah simpanan di bawah Bendahari UiTM, jadi apabila kerajaan meminta mencari dana 30 peratus sendiri, jadi semua universiti termasuk UiTM mula membuat pelaburan. Pelaburan tak salah. Tetapi biarlah dijaga dengan betul dan tidak ada yang oportunis,” kata sumber itu.

Terdahulu, Utusan mela­porkan pengurusan kewangan institusi pengajian tinggi (IPT) yang lemah didakwa menjadi punca kebajikan pelajar di UiTM terus terabai.

Malah laporan tersebut yang memetik sumber dalaman universiti itu mendedahkan banyak kesilapan dikesan berlaku sejak 10 tahun kebelakangan ini dalam menjana pendapatan terutamanya membabitkan bentuk pelaburan melalui UiTM Hol­dings yang dilaksanakan tanpa integriti dan tadbir urus baik.

Ini termasuk dakwaan pelaburan dalam pembikinan filem yang menyebabkan anak syarikat universiti itu mengalami ke­rugian ratusan juta ringgit.

SPRM

Susulan dakwaan itu, Naib Canselornya, Prof. Datuk Dr. Roziah Mohd. Janor bersedia memberi kerjasama kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat jika berlaku ketirisan dalam pengurusan UiTM termasuk anak syarikatnya.

Menurut Roziah, UiTM memiliki rekod 23 audit kewangan bersih daripada Jabatan Audit Negara.

Dalam pada itu, pemberita turut diberitahu kerugian UiTM serta anak syarikatnya menyebabkan banyak kemudahan serta aset miliknya seperti Intekma Resort gagal diuruskan.

“Ketika negara dilanda Covid- 19, ramai mahasiswa meluahkan kesukaran untuk mendapat­kan liputan internet, komputer riba, kekurangan wang membeli makanan, kampus cawangan pun mohon (peruntukan) kerana untuk pasang Wifi pun tak ada duit.

“Sejak itu, perbelanjaan demi perbelanjaan didedahkan seperti pelaburan dalam pembikinan filem, baik pulih Intekma Resort berjuta-juta, tetapi akhirnya di­tinggalkan,” jelasnya.

Oleh demikian, sumber ber­ke­naan menyokong SPRM me­nyiasat ketirisan dan ketidakce­kapan dalam UiTM supaya uni­versiti itu kembali bermaruah.

“Takkanlah alumni atau orang yang ada ‘DNA UiTM’ hendak biarkan. Kita hendak membetulkan. Pergi UiTM suruh mereka buka fail, jangan ditutup. Kalau tutup patut ambil tindakan,” tegasnya.- UTUSAN

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post