Apa Itu Jana Wibawa?

PADA 9 Disember lalu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan sudah menerima butiran berhubung pecahan dana pakej rangsangan ekonomi yang dibelanjakan kerajaan pada 2020 dan 2021 berhubung pengurusan COVID-19 daripada Kementerian Kewangan.

SPRM dalam kenyataan berkata, fokus siasatan menjurus kepada RM92.5 bilion membabitkan dana kerajaan daripada nilai dakwaan penyelewengan wang perbelanjaan negara yang dianggarkan hampir RM600 bilion, antaranya berkait Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa (Jana Wibawa).

Susulan siasatan itu, beberapa kontraktor mengakui membayar komisen terbabit dengan wang berkenaan akan dimasukkan dalam akaun sebuah parti politik kononnya untuk tujuan pembiayaan politik.

APA ITU JANA WIBAWA?

1. Dilaksanakan semasa pandemik COVID-19, kesinambungan kepada Program Pembangunan Kontraktor Binaan Bumiputera Berwibawa yang dimulakan pada tahun 1993.

2. Program khusus pembangunan kontraktor Bumiputera Tulen di mana ahli Lembaga Pengarah, pemegang saham dan sebagainya adalah 100 peratus Bumiputera.

3. Pelaksanaannya diluluskan Jemaah Menteri pada 13 November 2020 dan bertujuan untuk mempercepatkan pelaksanaan projek kerajaan serta meningkatkan kapasiti kontraktor Bumiputera dalam industri pembinaan, ia juga sebahagian usaha mencapai matlamat memperkukuh Komuniti Ekonomi Bumiputera (BEC).

4. Bagi mengenal pasti syarikat yang layak untuk menyertai program ini, penilaian dilaksanakan berdasarkan 2 fasa iaitu Fasa Pertama di peringkat Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) dan fasa seterusnya di peringkat agensi pelaksana:

i) Fasa Pertama: Jawatankuasa di peringkat MOF akan memastikan semua kriteria dipenuhi oleh calon-calon kontraktor Bumiputera. Ini termasuk kontraktor gred G7 dengan penarafan SCORE CIDB sekurang-kurangnya 3 bintang, mempunyai rekod yang baik dan berkeupayaan dari segi teknikal dan kewangan. Mereka juga tak boleh sub-con kepada sesiapa.

ii) Fasa Kedua: Kontraktor yang layak dan telah disenarai pendek akan dimaklumkan kepada agensi pelaksana (seperti JKR, KPLB dan JPS) bagi tujuan pelawaan untuk mengemukakan bidaan projek. Syarikat yang dipelawa akan bersaing untuk mengemukakan tawaran terbaik yang akan dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melulus perolehan Kerajaan. Jika didapati layak, syarikat akan dilantik oleh agensi pelaksana.

5. Semua proses di peringkat MOF (dari segi kelayakan di Fasa Pertama) telah dilaksanakan secara telus dan terbuka.

6. Penilaian fasa pertama oleh MOF adalah berdasarkan tiga peringkat:

i. Peringkat Pertama – penilaian syarikat yang memenuhi syarat mandatori iaitu mestilah bertaraf Bumiputera, berdaftar sebagai kontraktor Gred G7 dengan CIDB dalam bidang yang dikhususkan dan penarafan SCORE oleh CIDB sekurang-kurangnya tiga bintang;

ii. Peringkat Kedua – memastikan syarikat memiliki keupayaan kewangan seperti mempunyai modal cair minimum yang ditetapkan mengikut nilai projek dan mempunyai kemudahan pembiayaan projek; dan

iii. Peringkat Ketiga – bertujuan mengukur keupayaan teknikal syarikat untuk melaksanakan projek mengambil kira prestasi kerja semasa, pengalaman kerja lepas serta tidak mempunyai rekod projek sakit

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. ..Skg laman Che Det dah out of dated. Tak ada sekor pun yang peduli. Peergh Che Det main tweet , bila nak buat Tik Tok yer..

  Kemain lagi gebang bangang Tweet pasal hantam manja kaum Cina yang dulu jadi darah daging keturunan dan kroni nya. Tetiba Suma topik pasal Melayu' ajer. Islam nya macam dah malu malu alah nak gebang..

  Biasalah acah acah power Melayu Islamik'. Citer pasal Melayu' ke main lagi selepas hilang deposit PRU15. Takkan baru 22 Bulan bagi Pulau Batu Putih Kat anak Lee Kwan Yew@DAP tetiba gegak gempita nak cerita Melayu' balik..!!? Pantek la kau.!!

  Pemimpin Melayu semua dah kena beli untuk dilaga lagakan dijadikan barua DAP@ LeeKwanYew.. semua pemimpin Melayu dah macam pantekk..!!

  Dulu fitnah Najib sampai togel dikerjakan sekarang fitnah Mahiuddin... Akhirnya Jho Low lesap dan kaum Jho Low tepok tangan ketawa terbahak bahak tengok barua barua mereka DAP@LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri dan sampai sekarang barua mereka iaitu kes Zety Taufik Ayman lesap 700 juta sampai sekarang terkinja kinja senang lenang.. macam pantekk la semuanya

  Inilah cara barua DAP@LeeKwanYew linkup dan laga laga kan kaum Melayu...

  Semua kaum Melayu jangan terikut terkinja Kinja pula jomm mari kita tengok Dan tepok tangan barua barua Melayu DAP@LeeKwanYew berbunuhan. Lagi cepat barua ni mampos lagi cepat Melayu bersatu semula.. haha tepokkk..!!

  Kat Mesia ni klu satu kapal dng gang Kartel mata sepet LeeKwanYew@DAP spt Zety Taufik Ayman balun 700 juta duit AMLA, Nik Faisal ex CEO ASTRO balun berjuta juta helok ajer tak dirampas harta benda depa semua ..!!

  Terkini bekas ex IGP Musa Hassan pula dikaitkan dengan sekor lagi Kartel mata sepet berasal Dari Pulau Pinang bergambar bersama dng artisyang sangat sangag dikehendaki di Thailand Dan China untuk dihukum tembak.. Suma IGP Dan ex IGP terkait dengan gang Kartel DAP@ LeeKwanYew..

  https://www.sinardaily.my/article/191663/malaysia/national/police-open-investigation-paper-on-former-igp-musa-hassan-and-wife

  Nampaknya Melayu tak serik serik penguasa Melayu terkinja Kinja kena bodoh bangang kan oleh gang Kartel mata sepet ini utk melingkupkan orang Melayu sesama sendiri..

  Peliknya suma penguasa tertinggi PDRM, SPRM khususnya jadi alat melingkupkan bangsa Melayu itu sendiri dan bercakaran sesama sendiri sedangkan Kartel mafia mata sepet DAP@ LeeKwanYee lepas bebas seperti Jho Low dan ketua mafia ini.

  Anak taikun Nevin Tan tanam ladang ganja bebas lepas, penyanyi Melayu tanam ganja kena gantung... Macam pantek lagii laaaa kan.!!

  Beberapa bulan lepas ada 10 ada title Datuk bangsa Melayu trading semua kena soal siasat bagai.. Mata sepet mcm Quantum buat benda sama trading penguatkuasaan kerajaan buat pantekk bodoh buta tuli tak nnpk...!!

  Sedang kan Datuk Datuk treaders Melayu' ni bagi klas percuma online (free hokeyy..!) lagi. Bangsa mata sepet ni ada ajar trading percuma..!? LU FIKIR LAH SENDIRI..!!

  Kartel mata sepet ni tak suka tgk bangsa Melayu berjaya dan kaya raya lebih sikit dari kaum mata sepet.... Ini lah tragedi malang orang Melayu di negara sendiri..!!

  Mme nak kena scam lah dng tan sri mata sepet ni... sampai mampuih tak nak berubah ...

  PRN June 2023 ini adalah masa terbaik melingkupkan saki baki barua barua DAP@ LeeKwanYew secara total.

  Lahirkan generasi Melayu baru, bina rangkaian Kartel mafia Melayu dengan visi dan misi yang baru Dan menguasai semua rangkaian ekonomi negara...

  Lahirkan generasi Melayu baru, bina rangkaian Kartel mafia Melayu dengan visi dan misi yang baru Dan menguasai semua rangkaian ekonomi negara... Kalau pandai trading kita bina rangkaian traders Kartel mafia Melayu' yang menjanjikan pulangan sangat lumayan

  ReplyDelete
 2. Jana Wibawa yg buat Yidin serta konco2nya rambang mata.
  Guna darurat utk cover.
  Agong suruh bubar darurat, yidin ingkar.

  Kifarah,
  Kata org lain perasuah, perompak, penyamun.
  Sekarang! Dia sendiri perasuah, penyamun, perompak....
  Wang milik rakyat pula tu. ..

  Berdegar2 kata SEDIA disiasat...
  Nafi kata dia cuma saksi biasa...
  SEKARANG dia adalah tertuduh UTAMA...

  Sedia disiasat tapi cepat pula koyaknya....

  Yidin2...

  ReplyDelete
 3. Jana wibawa... takkan muhyiddin sorang yang bersalah dan terlibat. konco dia yang lain mana?

  bankami.blogpspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yidin dan konco2 dah sedang didakwa termasuk kazen menantu yidin.
   Tak baca?

   Delete
  2. Boleh jemput sekali annuar musa yg jadi saksi yidin consider bagi rm10juta tunai masa prn sabah.
   Dan wang berkepuk2 dlm bilik tido dia.

   Delete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post