Kenapa Amazon Web Services Pilih Malaysia Untuk Labur RM25.5 Bilion?

PETALING JAYA: Amazon Web Services (AWS) memilih Malaysia untuk membuka kemudahan serantau baharunya bagi memenuhi permintaan tinggi pelanggan besar di negara ini yang memerlukan infrastruktur tambahan bagi menyimpan data.

Antara pelanggan AWS di Malaysia ialah PETRONAS, Axiata Group, Bank Islam Malaysia, CelcomDigi, Johor Corporation dan PayNet.

Selain itu, terdapat organisasi sektor awam tempatan yang turut menjadi pelanggan AWS termasuk Cybersecurity Malaysia, Jabatan Perangkaan Malaysia, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.

Pengarah Urusan Serantau Sektor Awam Seluruh Dunia di ASEAN AWS, Eric Conrad, berkata pelanggan menyetakan keperluan infrastruktur tambahan berkenaan bagi menyokong keperluan perniagaan masing-masing.

Katanya, AWS juga melihat pemecutan ketara dalam fasa pengadaptasian dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

"Malah, permintaan daripada pelanggan yang mahukan data mereka lebih dekat juga semakin meningkat dan terdapat kes ia (data lebih dekat) menjadi satu syarat keperluan.

"Jadi, kami telah mengikuti permintaan mereka dan telah membuat penetapan bahawa ini adalah waktu yang sesuai untuk melabur dalam infrastruktur di sini," katanya pada taklimat media Kemas Kini Utama Perniagaan: AWS Malaysia di sini.

Pada majlis itu, AWS mengumumkan bakal membuka infrastruktur serantau baharu di Malaysia, dengan pelaburan bernilai RM25.5 bilion sehingga 2037.

Pelaburan itu juga adalah yang terbesar pernah dibuat syarikat itu di Malaysia setakat ini.

Infrastruktur serantau AWS baharu itu akan memberi pembangun, pemula, usahawan dan perusahaan, serta kerajaan, pendidikan dan organisasi tidak berasaskan keuntungan, pilihan yang lebih baik untuk menjalankan aplikasi mereka dan memberi perkhidmatan kepada pengguna akhir daripada pusat data yang terletak di Malaysia.

Sementara itu Naib Presiden Perkhidmatan Infrastruktur di AWS, Prasad Kalyanaraman, berkata infrastruktur serantau baharu AWS itu mencerminkan komitmen mendalam dan jangka panjang mereka kepada pelanggan dan organisasi di negara ini.

Katanya, ia juga adalah komitmen AWS untuk melayani permintaan yang besar dan berkembang pesat bagi perkhidmatan awan di seluruh Asia Tenggara.

"Kami berbangga untuk menyokong transformasi digital Malaysia dengan tahap keselamatan dan kebolehpercayaan tertinggi yang tersedia pada infrastruktur awan AWS.

"Kami berharap dapat membantu institusi, syarikat permulaan dan syarikat Malaysia menyampaikan aplikasi berkuasa awan untuk memacu pembangunan ekonomi di seluruh negara dan untuk merangsang penciptaan pekerjaan, latihan kemahiran dan peluang pendidikan dalam komuniti di sekitar pusat data kami," katanya - BH

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Filem Melayu makan babi dan tukar agama dah mula ditayang...Menteri Komunikasi Family, JAKIM Polis Menteri KDN Muka Bulan... Suma buat bodoh pulis Lansing tak tangkap penerbit, pelakon penulis Dan Suma yg terlibat sebab ini benar menyinggung sensitiviti orang Melayu..

  Harap PMx ... Teringat video link sini haha Lina Joy

  https://youtu.be/TJKtq-2hrMw

  Ni la bahana bila pemimpin species LGBT Gay Pluralist acah acah power Islamik' jadi PM...

  ReplyDelete
 2. Skg Melayu nak minum beer baca Bismillah, cuma belum Jumpa Makan Babi baca doa makan... Ciri ciri kerajaa. Pluralisma Dan mula kelihatan... Mana pergi ulamak PH PKR Dan UMNo Suma dah macam bodoh jadi barua LeeKwanYew@DAP...!?

  Harap PMx ... Teringat video link sini haha Lina Joy

  https://youtu.be/TJKtq-2hrMw

  Ni la bahana bila pemimpin species LGBT Gay Pluralist acah acah power Islamik' jadi PM...

  ReplyDelete
 3. Battel Of Barua LeeKwanYew@DAP is begin ...!!
  Barua barua pemimpin Melayu DAP@ LeeKwanYew mula berantakan, bercakaran Dan sailing tuduh menuduh satu sama lain.

  Pada orang Melayu jangan pulak terkinja Kinja masuk campur.. Mari kita tepok tangan ramai ramai saksikan aksi sarkas barua barua DAP@ LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri.

  Putrajaya sepatutnya mendedahkan berapa banyak 20 bilionair terkemuka negara termasuk Tan Sri Mokhzani Mahathir menyumbang dalam cukai, Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut hari ini.

  "Saya ingin bertanya dalam kalangan 20 bilionair teratas, berapa cukai yang kita dapat kerana kita tidak mahu orang kaya diberi ruang dan kelonggaran yang terlalu banyak sehingga mereka boleh lari daripada membayar cukai melalui kelemahan," katanya semasa membahaskan pindaan itu. bil kepada Akta Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) 1995.

  Bekas menteri kewangan itu menegaskan bahawa bilionair termasuk T. Ananda Krishnan, Tan Sri Dr Teh Hong Piow dan anak bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mampu meningkatkan nilai bersih mereka "dalam tempoh yang singkat".

  Bagaimana kita boleh membebankan rakyat untuk membayar bailout sedangkan yang paling kaya boleh lari berbilion-bilion?”

  Anwar juga berkata lembaga itu perlu mengkaji laporan kumpulan pemantau Global Financial Integrity untuk mengesan dana haram, yang menurutnya tidak terdapat dalam sistem perbankan dan rekod LHDN.

  Pada pemimpin barua barua DAP@LeeKwanYew Sila berbunuhan sesama sendiri, lagi cepat ko orang mampos lebih baik untuk orang Melayu Dan Bumiputra sekelian..

  #haahtepoksambilpopcorntambah

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post