SUDAH 90 tahun usia Tentera Darat Malaysia (TDM). Dalam tempoh hampir satu abad, banyak proses evolusi berjaya dilaksanakan. Malah, kejayaan demi kejayaan sama ada di dalam atau luar negara telah pun dicatatkan.
Banyak sejarah dan nama mereka yang berjuang juga sudah diangkat serta dijulang bagi tatapan generasi muda. Namun, sejarah tetap sejarah yang menjadi cermin pandang belakang untuk bergerak ke hadapan.
Di sebalik sejarah yang tercatat, aset juga amat penting untuk TDM mendepani peperangan era masa kini. Ambil contoh bagaimana peperangan antara Ukraine dan Russia. Aset menjadi penentu kepada kemenangan sesebuah pasukan dan bukan hanya bersandar kepada semangat atau taktikal semata-mata.
Kerajaan sudah semestinya tahu perkara ini dan buktinya jelas apabila memberi peruntukan pertahanan sejumlah RM17.7 bilion dengan RM4.1 bilion untuk pembelian aset dan penyelenggaraan dalam Belanjawan 2023. Ini sudah pasti merancakkan sektor pertahanan dan pada saat ini, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) antara perkhidmatan yang menjadi tumpuan.
Sebab apa? Pertama, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan sendiri menyatakan hasrat untuk mendapatkan kapal peronda misi pesisir (LMS) kumpulan kedua.
Selain itu, TUDM juga tidak ketinggalan apabila bakal menerima aset baharu selepas kerajaan bersetuju membeli sebanyak 18 buah pesawat Fighter Lead-In Trainer/Light Combat Aircraft (FLIT/LCA) FA-50 buatan Korea Selatan.
TARANTULA
Pucuk pimpinan kini sudah berubah. Tetapi perincian untuk Belanjawan 2023 bagi sektor pertahanan masih belum diumumkan oleh Menteri Pertahanan yang baharu, Datuk Seri Mohamad Hasan. Berita yang ada hanyalah hasrat pembelian LMS dan pesawat FA-50.
Justeru, apa yang menjadi tanda tanya sekarang, adakah perolehan APC baharu untuk menggantikan Condor diteruskan? Kalau ada, adakah jumlahnya sama atau ditambah mahupun dikurangkan dan siapa calon yang bakal mengisi tempat tersebut?
Semuanya ini masih belum terjawab. Difahamkan, beberapa uji nilai terhadap model tertentu sudah pun dilaksanakan sebelum ini. Antara senarai yang disebut-sebut termasuklah PARS 4×4 buatan FNSS dari Turkiye atau Tarantula buatan syarikat tempatan, iaitu MILDEF International Technologies Sdn. Bhd.
Di peringkat mana status proses perolehan tersebut juga tidak diketahui. Mahu atau tidak, penggantian APC Condor sudah menjadi satu keperluan mendesak, lebih-lebih lagi sudah 40 tahun menabur khidmat bakti.
Kalau tiada peruntukan mencukupi sekalipun (mengambil kira situasi ekonomi semasa), mungkin TDM terpaksa menaik taraf aset lama demi memanjangkan hayat peralatan sedia ada. Kaedah ini sudah terbukti di negara luar dan Israel contoh terbaik apabila membangunkan APC Achzarit yang dahulunya kereta kebal T-55 milik Syria. Mereka berjaya membangunkan APC ini sehingga diklasifikasikan sebagai heavy APC dengan ketebalan armor 200 milimeter (mm) dan berat keseluruhan 44 tan.
Ini sudah semestinya satu pelan yang bijak dan dapat memberi manfaat kepada pengguna serta penggiat industri pertahanan. Setidak-tidaknya menjadi nilai tambah kekuatan kepada aset baharu nanti. Tidak mustahil untuk melihat kenderaan lama TDM diberi nafas baharu. Sekurang-kuranya dijadikan kenderaan sokongan atau logistik nanti.
Apa yang paling penting, kebijaksanaan semua pihak dalam mengurus sebarang perolehan atau penyelenggaraan aset milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM). – UTUSAN
Bagaimana pula TDM? Sebenarnya ada beberapa aset baharu yang akan diterima untuk tahun ini dan perkara tersebut telah pun ditegaskan oleh Panglimanya, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd. Zain. Namun daripada senarai dinyatakan, tiada apa-apa perkembangan program perolehan 136 kenderaan pembawa anggota (APC) yang pernah diumumkan oleh bekas Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada tahun lalu.
Awas menjelang PRN June 2023 hati hati semua orang Melayu...!!
ReplyDeleteBila barua DAP@ LeeKwanYew dah mula cakap pasal Melayu dan islam.. makan nya apa..!?
http://abnnasution.blogspot.com/2023/02/semangat-melayu-terkubur.html?m=1
Tgk jenis muka tak tau malu link atas ..baru bagi Pulau Batu Putih Kat anak Lee Kwan Yew lepas tu nak pertahan Melayu... Pantekkk la kau...!!!
PRN June 2023 ada saki Baki barua Lee Kwan Yew @ DAP di persada Kuala PutarJaya yg perlu dilingkup kan habis habisan... Cukup 60 tahun kita dibodoh bamgangkan oleh barua pemimpin Melayu oleh Kartel Mafia kroni mata sepet Lee Kwan Yew DAP di negara ini.
Masa kita sudah sampai ujudkan rangkaian Kartel mafia Melayu yg akan mengimbangi penguasaan ekonomi negara...
Legasi sial ni elok jadi warga Lee Kwan Yew jadi Member Parlimen Pulau Batu Putih.. masa tu kau jerit lah puas 'hidup melayu' dng anak beranak kau puas puas..!!
Filem Kat Link bawah ni brother tak nak Komen ka..!? Mcm video utube sokong Lina Joy Murtad..
Sikit sikit pemimpin liberal, LGBT, Dan Pluralisma Murtad masuk jarum... Padan lah muko pengundi yang undi pemimpin LGBT Gay dan pluralist nihh
Puiiiii....
http://www.ibnuhasyim.com/2023/03/lagi-filem-hiburan-mentega-terbang.html?sc=1677795013727&m=1#c4197164457225768943
Pada pengundi PH Hang pi tengok sendiri...Sikit demi sikit Melayu kena pukimak kan dng saki Baki barua DAP@LeeKwanYew dipersada kuasa skg ni...!!
Barua Lee Kwan Yew @ DAP Sila beramboss...!!
Bila nak heret Zety dan keluarga penyamun Taufik Ayman ke mahkamah. Bila nak tangkap Jho Low. Apa jasa Taufik Ayman pada negara..!?
ReplyDeleteSehingga saat ini Zeti Aziz masih lagi belum sihat semenjak ‘day one’ beliau sepatut menjadi saksi.
Sehingga kini juga , Zeti masih berada didalam cuti sakit yang Panjang. Berak cair, terkincit lam seluar vertigo dan muntah darah alasan yang diberi pada mahkamah..!!
Beberapa nama telah dapat kami kumpul kan sebagai amat terkesan , kecewa , takut atau gusar jika DSNR dibebaskan.
Ikut pendapat kami mereka ada lah Empat “M”.
Nama nama mereka ada lah Mahathir, Muhyiddin dan Mael. Mereka mereka ini lah yang akan merasa tidak selesa. DSNR jika bebas akan seperti biasa aktif semula dilaman media nya.
Maka tindak tanduk mereka mereka ini dan kenyataan kenyataan mereka pasti sahaja akan mendapat respon dan counter komen dari DSNR jika didapati nya tidak betul atau berbohong.
DSNR pula terlena; dengan bermain dengan fakta dan ketelitian dan bukan nya sembrono.
Maka , sudah pasti DSNR akan menegur dan berhujah dengan fakta untuk berdepan dengan mereka mereka ini.
Maka , kehidupan tidak sama lagi untuk Mahathir, Muhyiddin dan Mael Sabri. Ditambah lagi dengan laporan media yang dikawal oleh taikun2 Tun Mahathir yang tidak melapor seluruh dan sebenar nya.
Pada sesi beberapa hari yang lalu , Joana Yu , Pegawai AMBANk yamg diselamatkan oleh mahkamah dari disaman oleh DSNR telah beberapa kali terkantoi dalam jawapan dan perakuan nya.
Jho Low dan kaum mata sepet DAP@ LeeKwanYew sedang terbahak bahak ketawa tepok tangan melihat barua barua Melayu mereka diarah bercakaran berbunuhan sesama sendiri. Jho Low sedang bersenang lenang dengan duit curi 1MDB..
Tan Sri Shafee juga ada menyatakan beliau ada bukti bahawa Jho Low akrab dengan keluarga Zeti terutama nya suami Zeti, Tawfeq Ayman.
Jho Low juga dilaporkan kerap datang kerumah Zeti. Maka, jelas lah sebab apa kes rasuah Zeti sendiri masih belum dibuka2 lagi dan syak wasangka rakyat ada individu tertentu campurtangan hang dibuka demi menutup kerja konspirasi nya.
Post a Comment
Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...
Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!