Separuh Rakyat Malaysia Tak Mampu Beli Rumah Lebih RM350,000

KUALA LUMPUR: Kebanyakan rakyat di Malaysia tidak mampu untuk membeli hartanah kediaman di atas RM350,000 dan lebih separuh langsung tidak mampu membeli kediaman tanpa bantuan kerajaan.

PropertyGuru Malaysia dalam Kajian Sentimen Penguna Separuh Pertama 2023 mendedahkan

separuh responden yang ditemuinya hanya mempunyai bajet kurang RM350,000 untuk membeli hartanah.

Katanya, hanya satu daripada 10 responden mempunyai bajet lebih daripada RM600,000.

Pengurus Negara PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my, Sheldon Fernandez, berkata isu kemampuan dalam kalangan pengguna berkemungkinan besar akan menjadi trend berterusan kerana jurang pendapatan dan harga rumah terus melebar di Malaysia.

"Ini terbukti dalam kajian kami apabila lebih ramai rakyat menunggu inisiatif kerajaan yang boleh membantu mereka mencapai matlamat pemilikan rumah.

"Kajian juga mendapati separuh pengguna Malaysia berpandangan mereka tidak mampu membeli rumah tanpa bantuan kerajaan, dengan hampir tiga daripada empat responden menggesa kerajaan melaksanakan lebih banyak inisiatif untuk menangani isu kenaikan inflasi," katanya dalam satu kenyataan.

Sheldon berkata, cabaran kewangan berterusan yang dihadapi pengguna memberi lebih penekanan kepada kepentingan bantuan kewangan kerajaan dalam perjalanan pemilikan rumah.

Beliau berkata, walaupun berlakunya peningkatan gaji minimum, kenaikan inflasi turut meningkatkan perbelanjaan harian isi rumah.

Ini, katanya menyebabkan simpanan bulanan rakyat semakin berkurangan dan perlu meminimumkan perbelanjaan tambahan.

"Selain gesaan kepada sokongan kewangan diterajui kerajaan, kajian turut mendedahkan dua daripada lima rakyat tidak mempunyai pemahaman jelas mengenai terma kelayakan skim perumahan mampu milik.

"Data kajian mendedahkan yang perkara itu ketara dalam kalangan golongan berpendapatan rendah dan mereka yang berusia antara 20 hingga 29 tahun," katanya.

Sheldon berkata, kajian turut mendapati lebih separuh (58 peratus) pengguna yang terdiri daripada golongan berpendapatan menengah berusia antara 22 hingga 41 tahun yang berhasrat membeli hartanah hampir mencapai sasaran simpanan mereka.

Beliau berkata, trend pasaran sejak kebelakangan ini adalah bakal pembeli rumah berhasrat untuk membeli, tetapi terhalang dengan isu kemampuan yang dijangka akan terus membelenggu sehingga kos keseluruhan kehidupan distabilkan.

Katanya, PropertyGuru menjangkakan pengguna akan terus mengutamakan penyewaan berbanding pembelian hartanah dalam tempoh beberapa tahun lagi lapor BH

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Awas fitnah jijik Brother Anwar Bin Ibrahim terhadap PAS dan Hadi Awang serta Pakatan Nasional. Celah mana datangnya terorris nama ISIS Al Malaka celaka ini..!?

  Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah berkata polis tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas terhadap anggota mereka sendiri yang terlibat dengan kegiatan haram.

  IGP sama bangang dengan ex IGP lantikan Tun Mahathir Mohamad si Amit Bedul yang menyatakan Jho Low bertukar jadi beruang Dan sampai sekarang IGP Acrylic Sani tak boleh cari Jho Low.. IGP Brother Malaysia rupa nya sama bangang dengan ex IGP Amit Bedul Tun Mahathir.

  Bodoh yang melantun lantun kebangangan mereka semua..!! Dari pada buat fitnah jijik pada PAS Dan PN helok Akril cari Jho Low yang sampai ke sudah tak dijumpai lagi... Jangan ingat rakyat bodoh Dan dungu dengan fitnah jijik haramjadah yang tak berkesudahan... Rakyat dah menyampah dan rakyat dah meluat ...!!

  Kenyataan beliau boleh ditafsirkan sebagai pengakuan bahawa bukan sahaja Polis Diraja Malaysia telah dikompromi, tetapi boleh diradikalkan oleh pelampau agama seperti Hadi Awang.

  kebetulan selepas Hadi mendedahkan rancangan jahatnya untuk menjatuhkan Kerajaan Perpaduan pimpinan Anwar melalui pintu belakang, kumpulan tempatan yang terlibat dengan kumpulan pengganas ISIS menyebarkan propaganda di media sosial rancangan yang sama untuk menggugat kestabilan kerajaan dan mengambil alih negara.

  Jelas sekali, ini adalah ancaman serius kepada keselamatan negara, yang diilhamkan oleh radikalisasi PAS. Di panggil "Pusat Media Al Malaka", dikaitkan dengan cawangan organisasi pengganas Negara Islam (IS) di Indonesia dan Filipina.

  Lagi pelik berita ISIS Al Malaka ini tersebar setelah Brother Anwar Bin Ibrahim baru sehari selesai memgadakan lawatan ke Filipina..!!

  Kandungan kumpulan itu, yang boleh didapati di web gelap, menunjukkan sokongan langsung kepada "parti politik radikal dan organisasi radikal yang ditubuhkan" - jelas merujuk kepada PAS (Parti Islam Se-Malaysia).

  Kumpulan radikal itu menggunakan imej Menara Berkembar Petronas dengan bendera ISIS berkibar di bahagian atas bangunan pencakar langit itu. Mesej “Hari Penaklukan Segera Tiba” (hari penaklukan tiba tidak lama lagi) dipaparkan bersama jet pejuang yang terbakar.

  Awas fitnah barua LeeKwanYew@DAP Brother Anwar Bin Ibrahim setelah PH dapat merasakan kekalahan teruk PRN Jun 2023 nanti.

  Dari pada buat fitnah jijik pada PAS Dan PN helok Akril cari Jho Low yang sedang tepok tangan ketawa terbahak bahak sesama Melayu berantakan. Sampai ke sudah Jho Low tak dijumpai lagi bodoh sangat ke PDRM nih seko Jho Low pun tak bole tangkap... Jangan ingat rakyat bodoh Dan dungu dengan fitnah jijik haramjadah yang tak berkesudahan... Rakyat dah meluat ...!! ZETY depan mata pun buat buat tak nampak...!!!

  PRN Jun 2023 ini adalah masa terbaik untuk melingkupkan semua saki baki barua barua DAP@ LeeKwanYew

  ReplyDelete
 2. Apa yg berlaku sekarang adalah hasil tindakan dulu2.

  So...mari bersama kerajaan perpaduan majukan semula Melayu Islam.serta negara

  ReplyDelete
 3. Percaya tak Quantum itu scammer paling besar di terajui oleh kartel mafia kaum mata sepet bergelar Tan Sri dan datuk datuk...

  Ko bagi duit ko then depa kimpul buat trading gold pas tu depa bagi ciput cipit cipet tiap tiap bulan dlm RM500 tak ke bodoh tu...

  Sedangkan tiap hari ini tan sri mata sepet Kartel mafia ni trading duit ko orang puluh ribu tiap hari..!! Tan Sri kumpul duit ko orang buat trading tu dan labur duit dana ko orang sana sini itu dah kira dah kes AMLA tau takkk..!!

  Sedangkan klu ko orang hado 100 usd modal belajar trading ko org dapat 1000 setiap hari... Kena hado ilmu trading lah baru menjadi..

  Ini lah kaum Melayu Suma nak mudah belajar trading malas... Duit nak banyak...puiiii..!!

  Mme nak kena scam lah dng tan sri mata sepet ni... sampai mampuih tak nak berubah ...

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post