Skandal LCS: Sekali Anwar Ketuk, Baru SPRM Nak Jalan Ke?

Menjawab soalan tambahan Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas) dalam sesi pertanyaan menteri (MQT) yang ingin mengetahui mengenai pendakwaan kes LCS yang sebelum ini dinyatakan Perdana Menteri pendakwaan itu tidak mencukupi.

Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan siasatan berhubung isu pembinaan Kapal Tempur Pesisir (LCS) mesti diteruskan kerana pendakwaan peringkat awal sebelum ini tidak mencukupi memandangkan ia membabitkan skandal berskala besar dan ketirisan.

Perdana Menteri berkata pendakwaan sebelum ini juga tidak bertindak kepada orang-orang yang lebih utama yang dikatakan terbabit dalam isu perolehan LCS .

Sehubungan itu beliau sudah menyatakan perkara berkenaan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) dan dipersetujui oleh mereka akan ada pendakwaan peringkat kedua.

"Namun, itu bukan urusan saya untuk mendalami dan bertanya lebih, nanti jika saya buat begitu akan ada tuduhan (yang menyatakan) wujud pendakwaan terpilih.

"Saya tegaskan siasatan LCS ini mesti diteruskan dan tindakan sebelum ini tidak cukup membongkar dan bertindak kepada orang yang lebih utama dikatakan yang terbabit. Biar siasatan diteruskan," katanya di Dewan Rakyat sperti yang dilaporkan media pada 13 Mac 2023 lalu..

Rentetan dari itu Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki pun bersuaralah semalam, katanya lebih ramai individu termasuk orang kenamaan bakal dipanggil SPRM untuk diambil keterangan berhubung siasatan pembinaan LCS.

Laporan berkaitan..

PETALING JAYA: Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung isupembinaan Kapal Tempur Pesisir (LCS) tidak menolak kemungkinan akan ada lagi pendakwaan dilakukan terhadap individu-individu tertentu dalam masa terdekat.

Satu sumber mendedahkan kepada Utusan Malaysia, ada kertas siasatan yang telah dilengkapkan akan dihantar kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk semakan sebelum mendapat arahan selanjutnya.

Kata sumber itu, sepanjang siasatan, lebih 20 saksi termasuk bukti-bukti di luar negara telah diambil dan diperoleh SPRM untuk diteliti sama ada berlaku sebarang ketirisan berhubung perolehan kapal berkenaan.

“SPRM juga mengambil inisiatif penyelesaian antara pihak syarikat di Malaysia dan di Jerman untuk meneruskan usaha pembinaan kapal tersebut de­ngan menggerakkan perbinca­ngan kedua-dua pihak yang sebelum ini seperti terbantut.

“Hasil daripada itu, kedua-dua pihak bersetuju menyediakan global settlement bagi meneruskan projek tersebut. Sehubungan itu, siasatan SPRM masih berjalan dan diperhalusi,” katanya semalam.

Dalam perkembangan sama, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki berkata, lebih ramai individu termasuk orang kenamaan bakal dipanggil SPRM untuk diambil keterangan berhubung siasatan pembinaan LCS.

PERLINDUNGAN

Azam berkata, pihaknya tidak akan memberi pengecualian dan perlindungan kepada mana-mana pihak.

“Maklumat daripada pegawai penyiasat memberitahu, ramai lagi saksi-saksi akan dipanggil untuk diambil keterangan, bukan sahaja dari dalam negara tetapi juga melibatkan individu luar negara.

“Saya tidak menolak sesiapa sahaja (untuk diambil ketera­ngan), baik VIP atau menteri yang terlibat dalam kes ini, semua akan dipanggil untuk memastikan siasatan kes ini dapat dijalankan,” jelasnya.

Azam berkata demikian da­lam sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Perbarisan Tamat Latihan Kursus Asas Pegawai SPRM di Kompleks SPRM Johor semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum dila­por­kan berkata, pendakwaan berhubung isu LCS pada peringkat awal sebelum ini tidak mencukupi memandangkan ia membabitkan skandal berskala besar dan ketirisan banyak.

Malah, Anwar berkata, pendakwaan sebelum ini juga tidak membabitkan tindakan kepada orang-orang yang lebih utama yang terbabit dalam isu perolehan kapal itu.

Untuk rekod, pada 16 Oktober lalu, bekas Pengarah Urusan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS), Tan Sri Ahmad Ramli Mohd. Nor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas tiga pertuduhan melakukan pecah amanah dana syarikat itu berjumlah RM21.08 juta berhubung pembinaan Kapal LCS bagi perolehan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Ahmad Ramli, 78, yang juga bekas Panglima Tentera Laut mengaku tidak bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan itu.

Media sebelum ini melaporkan, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) menyatakan kerajaan membayar RM6.083 bilion untuk lima LCS kepada BNS bagi projek runding terus itu, namun sehingga kini tiada kapal diterima.

Laporan dikeluarkan pada 4 Ogos tahun lalu itu menyenaraikan sembilan rumusan sebagai punca kepincangan projek enam LCS.

Susulan itu pada 2 Oktober tahun lalu, bekas Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, dilaporkan berkata, pembinaan LCS akan disambung semula selepas semua rundingan dan setiap perjanjian dalam fasa mobilisasi dimuktamadkan pada penghujung Disember tahun lalu. – UTUSAN

Hmm.. Takkan nak kena ketuk baru nak jalan kot??

9 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Nak bagi peluang dan kepercayaan kpd rakyat tempatan mencipta teknologi tempur canggih tapi lain jadinya.

  ReplyDelete
 2. Zety Dan Taufik Ayman rembat 700 jota duit AMLA pun masih diam bisu ada ATI nak cakap pasal LCS... 2 IGP Dan bertukar tangan Dari Amit Bedul lantikan Tun ke IGP Akrilik (bonyi mcm cat sapu lantai nmpk berkilat) sama naik berkilat bangang nya.. Jho Low tengah ketawa terbahak bahak PDRM celah jubo Jho Low aje orang Melayu' nih

  ReplyDelete
 3. Aljubori tak boleh buat apa apa Program Ziarah Gereja, Mana pergi Acah acah Power Melayu' Islamik' Tun dlm Bab ni.. kat Tweet ke main pasal Melayu' itu Melayu' ni bagai

  Baru bagi Pulau Batu Putih Kat anak Lee Kwan Yew...

  Bab program ziarah gereja Tun acah acah power Islamik' dah masuk lubang gua balik semula..

  Pantek la kauuu semua...!!

  ReplyDelete
 4. While Brother Anwar Bin Ibrahim ( BABI) did not make specific mention of any incident, Anwar’s comments come at a time of controversies surrounding indie film Mentega Terbang, accusations against the youth and sports minister of proselytising Christianity to Muslim youth, and the ban on politicians from delivering religious talks in mosques in several states.

  So to our Brother... What's your next action of Mentega Terbang actor,. Actress, Director film and all crew..!?

  Jail them and tangkap them, denda them, saman them or just warning them with 'talk cock' and 'pha chu cheng' action only

  #talkcockandpachucheng

  ReplyDelete
 5. AKHIRNYA MENTERI SOKAN HANNA YEOH DARI DAP TUNDUK DENGAN TEKANAN..

  Kasi ajar menteri DAP ini cukup cukup... Tahniah pejuang pejuang Islam Dan NGO Islam semua...!!

  Guna Dana kementerian anjur Ziarah Gereja dana rakyat..Tuan Guru lawat gereja guna dana sendiri..

  Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Impact Malaysia, Ahmed Faris Amir berkata, agensi di bawah KBS itu akur sepenuhnya dengan arahan Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh.

  “Program itu sah dibatalkan susulan penggulungan Menteri di Parlimen, baru-baru ini. Tiada sesiapa menghadirinya termasuk belia Islam dan penganjuran program seumpama ini diserahkan kepada Kementerian Perpaduan Negara

  TAHNIAH PEJUANG ISLAM DAN NGO ISLAM

  #HARAPPMXPHACHUCHENGBOLELAH

  ReplyDelete
 6. Ingat...!! Ini Kris bukan sebarang Kris ..membujur lalu melintang Cina Doll saya sondol semua.

  Kamu cuba rampas (kerajaan) silakan…. Tetapi, kami (ahli PKR) siap dengan keris, membujur lalu, melintang patah,” kata PMX.

  Ini gelanggang saya, sebagai presiden PKR, empat bulan saya bersabar. Saya bicara cara teratur sebagai perdana menteri.

  “Hari ini saya bicara sebagai presiden PKR, sebuah gerakan reformasi. Mahu ugut kita dengan perhimpunan, ugut bahawa kita takut bertindak kepada orang rasuah.

  “Saya tak makan ugutan itu. Ada kuasa kita laksanakan. Walaupun tidak menamakan mana-mana pemimpin pembangkang, Anwar dipercayai merujuk kepada gabungan parti Perikatan Nasional (PN) yang menjadi kerajaan sebelum ini.

  Kita siap dengan keris, membujur lalu, melintang patah,” kata Brother Anwar Bin Ibrahim.

  Kris bangkok Cinadoll bawak sekali ka..!?

  ReplyDelete
 7. Barua DAP@LeeKwanYew yang sudah dibakulsamphkan iaitu Tun Mahathir guna tema Melayu' untuk melawan Brother Anwar Bin Ibrahim barua terbaru DAP@LeeKwanYew sekarang ini.

  Pada orange Melayu' sekelian elok jangan campur urusan barua barua DAP@LeeKwanYew ini lagi.

  Tun terkenal dengan lidah bercabang nya acah acah power Melayu' Islamik' sambil Pulau Batu Putih diberi percuma pada anak Lee Kwan Yew. Tun cuma nak selamatkan Boboi Dan anak cucu COMANGO nya saja

  Melayu' harus rapat kan berisan dan jangan terkinja Kinja dengan permusuhan Dua barua DAP@LeeKwanYee ini..

  Orang Cina tunggu masa saja bila kedua barua Melayu' mereka ini bercakaran Maka orang Melayu' akan berpecah dan dilaga lagakan lagi... I adalah stratigi Lee KwanYew@DAP untuk membatu apikan orang Melayu' bercakaran den terus berantakan sesama sendiri..

  Biarkan saja barua barua DAP@ LeeKwanYew ini berbunuhan. PRN Jun 2023 ini masa kita lingkupkan saki Baki barua LeeKwanYew@DAP dari tampuk kuasa...

  Ingat Kes sekor Cina Jho Low semua orang Melayu' berantakan sesama sendiri. Jho Low sampai sekarang bebas lepas kaya raya. Ada DAP MCA Geraka kutuk dan desak Jho Low ditangkap dihadapkan ke muka pengadilan.

  Malah kaum Cina anggap Jho Low pejuang yang menghancurkan kerajaan Islam dikuasai BN.

  PRN Jun 2023 masa terbaik kita lenyapkan saki Baki barua barua DAP@ LeeKwanYew Dari tampuk kuasa Putra Jaya

  ReplyDelete
 8. Kenyataan Media Syed Mokhtar

  Tokoh perniagaan, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, hari ini mengeluarkan kenyataan media seperti berikut:

  “Sebagai ahli perniagaan yang berkecimpung lebih 40 tahun dalam dunia perniagaan di Malaysia, saya berharap tidak ada mana-mana pihak “mengaitkan diri saya dengan mana-mana parti politik atau sebarang pertubuhan yang membawa maksud sama.”

  Sebelum ini dilaporkan Yayasan Al Bukhary telah memberi dana politik kepada parti tertentu.

  Ade sekor pukimak ni selalu sebut nama taikun Melayu'.. taikun Cina tokey Judi , tokey Judi online, tokey ayam,anak tokey Judi bebas dari hukumb tanam ladang ganja, Kartel mafia Mata Sepet lansung dia tak berani sebut... Jho Low smpi skg lepas bebas sekor Melayu' tak buat apa apa..Dh mcm pukimak pemimpin Melayu' kat atas sana

  Apa masalah pukimak seko nih...!?

  ReplyDelete
 9. Minyak sudah taruh, api sudah cucuh, asap sudah kepul kepul saat mola bakar marak tunggu masa saja lagi.

  Lim Kit Siang sudah bersuara mencuit taikun Melayu' Syed Mokhtar dan barua nya Nazri Duta negara ke USA pun sudah beri kata dua..

  Kaum Cina DAP@PAP LeeKwanYew sedang tepok tangan lihat lagi drama Melayu' akan dibatuapikan dann dilaga laga kan. lagi sekali. Ingat angkara sekor Jho Low sedang ketawa terbahak bahak tengok sesama Melayu' berbunuhan sampai sekarang Jho Low bebas kaya raya... Cukup cukup lah Melayu' kena bodoh bangang kan oleh kaum DAP@LeeKwanYew ini..

  Insaflah wooii...!!

  https://www.thecoverage.my/3478/kit-siang-says-mahathir-financial-scandals-cost-malaysia-rm100-billion-demands-an-rci

  Hah tepokkk..!!

  Ketua UMNO Bahagian Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz. ketika memegang jawatan Perdana Menteri sebelum ini, Mahathir memperlekeh orang Melayu dengan melabelkan sebagai malas.

  “Masa ada kuasa 22 bulan, perlekeh dan hina orang Melayu, kata orang Melayu malas. Bila sudah tidak ada kuasa, sudah kalah teruk dan hilang deposit dalam pilihan raya, nak tunjuk konon dialah yang paling prihatin kepada orang Melayu.

  Lim Kit Siang Kata Skandal Kewangan Mahathir Kos Malaysia RM100 Bilion & Tuntut RCI.
  portal KiniBiz membawa laporan "Syed Mokhtar mengintai Malaysia Airlines" oleh Jose Barrock, melaporkan bahawa Syed Mokhtar Albukhary mencadangkan kepada kerajaan persekutuan untuk mengambil alih cabang pelaburan negara, kepentingan ekuiti 69.3 peratus Khazanah Nasional Berhad dalam Malaysia Airlines yang termasuk sebagai sebahagian daripada perjanjian subsidi bahan api jangka panjang oleh kerajaan selama 60 tahun.

  Lim Kit Siang berkata kita perlu membuka semula siasatan bukan sahaja mengenai skandal forex Bank Negara RM30 bilion pada 1992, perlu ada Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai kerugian RM100 bilion yang dialami negara dalam skandal kewangan Mahathir 22 tahun. Sekarang Kit Siang sudah bersuara Dan mula menuntut RCI Atas Kerugian Forex Bank Negara dilakukan segera.

  Melayu' kena pandai memilih biarkan barua barua DAP@LeeKwanYew ini iaitu Tun Mahathir dan Brother Anwar Bin Ibrahim bercakaran dan berbunuhan sekarang ini.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post