Apa Punya Soalan La Ni?

Ini sebahagian soalan bertulis ahli parlimen Perikatan Nasional (PN) yang diajukan kepada Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution pada sesi Dewan Rakyat lepas.

"Minta menteri dalam negeri menyatakan apakah benar kerajaan berhasrat untuk memberi pengiktirafan kepada rakyat yang lahir selepas merdeka tanpa mengira warna kulit.

"Jika benar, apakah rasionalnya,” kata soalan yang diajukannya itu.

Dalam jawapan balas, Saifuddin mengingatkan bahawa pemberian kerakyatan kepada individu yang lahir sebelum atau selepas merdeka adalah tertakluk kepada undang-undang yang termaktub dalam Jadual Ketiga Perlembagaan Persekutuan, Peraturan Kewarganegaraan 1964 dan peruntukan penguatkuasaan lain yang berkaitan.

Tambahnya, pemberian kerakyatan kepada individu bukan warganegara adalah “anugerah tertinggi” dan hak eksklusif kerajaan persekutuan yang tidak ditawarkan dan diberikan "secara sewenang-wenangnya."

"Setiap permohonan kewarganegaraan yang diterima diproses dan diteliti dengan sewajarnya berdasarkan syarat dan perundangan yang berkuatkuasa tanpa membezakan keturunan atau warna kulit pemohon,” kata Saifuddin - Malaysiakini

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Jho Low sedang tepuk tangan ketawa terbahak kaum nya yang paling banyak dapat habuan.

  Berbeza denda Barnie Maddof scheme Ponzi terbesar di NYSE.. ( tgk siri Netflix) nasib nya di penjara seumur hiddup, anak nya mati sbb malu teramat dasyat isteri nya jedi gelandangan bila harta dirampas.

  Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan hutang yang ditinggalkan Kerajaan PH yang dicatat menghampiri RM850 billion. Sejumlah RM164 billion hutang dijana olih PH selama 22 bulan.

  Tidak seperti Jho Low, Zety Nik Faisal sampai sekarang hidup mewah.. memang celaka lah pemimpin barua Melayu Lee Kwan Yew@DAP ini..!!! Macam pukimak...!!

  Angkara penipuan Bangsa Perasuah bernama Jho Low tepuk tangan saksikan pemimpin Melayu diperbodohkan dan bercakaran sesama sendiri.

  Otak barua lama dan baru tetap masih sama juga..!!Barua Lama Vs Barua Baru Lee Kwan Yew..

  sampai skg sekor babi pun tak diheret ke mahkamah..!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post