Bekas MB Perlis Didakwa Kemuka Lima Tuntutan Palsu Lebih RM1 juta

PETALING JAYA: Bekas menteri besar Perlis Azlan Man didakwa atas lima tuduhan mengemukakan tuntutan palsu berjumlah RM1.18 juta bagi tiket penerbangan pergi balik, penginapan dan kos pengangkutan di London, United Kingdom.

Menurut kertas pertuduhan, tuntutan dibuat tanpa perjalanan sebenar dilakukan.

Azlan didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) antara 2013 dan 2017.

Dia mengaku tidak bersalah dan meminta dibicarakan selepas tuduhan dibacakan di hadapan Hakim Norsalha Hamzah di Mahkamah Sesyen Kangar, Perlis.

Azlan dibenarkan diikat jamin RM50,000 dengan seorang penjamin, dan diperintah menyerahkan pasportnya kepada mahkamah sementara menunggu kes selesai.

Bagi tuduhan pertama, Azlan didakwa secara palsu menuntut RM230,230 untuk tiket penerbangan pergi balik, penginapan hotel dan pengangkutan di London antara 20 Dis 2013 dan 4 Jan 2014.

Bagi tuduhan kedua, Azlan didakwa secara palsu menuntut RM216,260 untuk tiket penerbangan pergi balik ke London dan penginapan hotel antara 20 Nov 2014 dan 18 Dis 2014.

Bagi tuduhan ketiga, Azlan didakwa secara palsu menuntut RM241,295 untuk tiket penerbangan pergi balik ke London dan penginapan hotel antara 30 Nov 2015 dan 21 Dis 2015.

Bagi tuduhan keempat, Azlan didakwa secara palsu menuntut RM253,195 untuk tiket penerbangan pergi balik ke London dan penginapan hotel antara 8 Nov 2016 dan 29 Dis 2016.

Bagi tuduhan terakhir, Azlan didakwa secara palsu menuntut RM244,079 untuk tiket penerbangan pergi balik ke London dan penginapan hotel antara 8 Nov 2017 dan 30 Nov 2017.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu atas kapasitinya sebagai menteri besar.

Mahkamah menetapkan 12 Mei sebagai tarikh sebutan kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib, manakala Azlan diwakili peguam Burhanudeen Abdul Wahid dan Ramli Shariff - FMT

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Kini, Taman Desa Jaya, Kepong adalah satu berita yang sangat buruk kerana salah seorang ahli politik melakukan kerja kotor di Kuil Buddha dan membawa sistem politik bermain di kuil sehingga ahli masyarakat lari dan presiden Kuil ini (Samnak Sambodhi). ) ialah Datuk Yip Kum Fook yang merupakan bekas pengerusi MCA di Taman Daya , Kepong dan pengerusi MCA Gombak

  Lelaki ini (Datuk Yip) selalu menelefon polis untuk menangkap sami Buddha dan menutup pintu Kaabah untuk tidak membenarkan sami Buddha masuk untuk menginap, semua sami Buddha terpaksa menyewa hotel untuk seketika...Mr Tan dan Kelemahan Encik Wah pada hari itu, pasukannya, samseng dan dua anggota polis datang mengganggu Ven. Phra Piyadhamma (Pulau Pinang atau bekas CID dari Singapura)

  Sejak kejadian itu, ramai penganut meninggalkan kuil kerana di kuil, mereka melakukan perkara yang tidak baik, kini jawatankuasa mengambil sami Buddha Myanmar untuk berkhidmat kerana mereka tidak mengambil berat tentang masalah Kuil sebelum ini atau Datuk Yip Kum Fook...ini seorang yang sangat kotor kerana dia boleh menipu semua orang

  Kini Datuk Yip Kum Fook dan pasukannya akan menderita dan terluka kerana ramai yang tahu apa yang berlaku...ada yang ramai tidak suka Datuk Yip Kum Fook dan dia akan tahu apakah dosa terbesar dalam agama Buddha?

  Dikongsi oleh Ah Wah, Selayang Jaya

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post