SPRM Jejaki Wang Tunai Didakwa Diserah Kepada Menteri

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pen­cegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terus menjejaki wang tunai bernilai jutaan ringgit yang dikaitkan diserahkan orang te­ngah kepada seorang menteri meski­pun penggeledahan di pe­­jabat dan kediaman beliau se­malam tidak menemukan buk­ti itu.

Menurut satu sumber, penggeledahan oleh SPRM di pejabat di Putrajaya dan kediaman yang diduduki menteri itu adalah sebahagian siasatan berhubung dakwaan me­nerima wang jutaan ringgit menerusi ahli perniagaan yang turut ditahan bersama dua pegawainya sebelum ini.

Kata sumber, SPRM juga ti­dak menolak kemungkinan akan memanggil dan me­ngambil ke­terangan menteri itu sekali lagi dalam masa terdekat bagi membantu siasatan.

“Difahamkan, tiada sebarang rampasan dilakukan kerana SPRM tidak menemukan sebarang bukti yang diperlukan.

“SPRM juga dalam tindakan mengesan saksi-saksi lain bagi mengukuhkan siasatan kes itu,” katanya di sini semalam.

Mengulas lanjut, kata sumber, kemungkinan wang tunai itu disimpan di lokasi tertentu ataupun telah digunakan masih dalam siasatan SPRM.

Dalam ada itu, Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar ke­ti­ka ditemui media selepas pra­pe­lancaran National Trai­ning Week (NTW) 2023 menafikan SPRM menggeledah kediaman beliau, kelmarin.

Ketika diasak puluhan media sama ada badan penguatkuasa itu melakukan penggeledahan ke atas kediaman termasuk pejabatnya, Ahli Parlimen Batu Gajah itu hanya menjawab tidak.

Dalam masa sama, beliau sekali lagi mengulangi kenya­taan untuk memberi kerjasama penuh kepada agensi siasatan berkenaan.

“Saya akan beri kerjasama, Kementerian Sumber Manusia akan beri semua kerjasama dalam siasatan ini.

“Biar mereka (SPRM) buat siasatan, (kes) masih dalam proses siasatan dan kalau apa-apa kita akan bagi kerjasama yang penuh..okay.. itu saja.

“(Semalam) kita hanya beri kenyataan, saya kata akan bagi kerjasama, saya bagi kerjasama,” ujarnya.

Mengulas isu sama, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan, tiada sebarang arahan bercuti dikeluarkan terhadap Sivakumar meskipun beliau sedang disiasat oleh SPRM.

Beliau tidak mengeluarkan sebarang arahan khusus kerana Sivakumar hanya dalam proses siasatan dan bukan didakwa di mahkamah.

Bagaimanapun, Anwar meminta semua pihak untuk tidak membuat sebarang spekulasi mengenai Sivakumar.

Utusan Malaysia semalam melaporkan, Sivakumar disiasat SPRM berhubung kait wang bernilai jutaan ringgit menerusi orang tengah sebagai jaminan meneruskan kontrak-kontrak kerajaan terhadap individu tertentu.

Ahli Parlimen DAP itu dipanggil membantu siasatan susulan siasatan SPRM terhadap seorang pegawai tugas-tugas khas dan penahanan setiausaha sulitnya minggu lalu.

Sesi merakam keterangan itu juga dipercayai berlangsung selama lebih sembilan jam dan serentak itu SPRM turut dikatakan menggeledah pejabat dan rumah menteri terbabit bagi menjejaki wang yang didakwa diperoleh beliau.

Katanya, kehadiran Sivakumar ke SPRM bagi menjelaskan dakwaan beliau telah menerima wang secara tunai oleh seorang ahli perniagaan yang juga ditahan SPRM bersama dua pegawai kanannya. – UTUSAN

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. UMNo bukan tuan...macai saje kah kah kah..!!

  UMNo/BN kena buli atau kena kencing oleh rakan PH..!? Setiausaha Agung PH Saifuddin Nasution Ismail berkata PH dan BN bersetuju parti yang memenangi kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) akan bertanding semula pada pilihan raya akan datang di enam negeri.

  Beliau berkata konsensus itu dipersetujui semasa perbincangan awal mengenai peruntukan kerusi oleh PH dan BN untuk pilihan raya negeri.

  Di Selangor, Pakatan Harapan (PH) mempunyai 40 kerusi - 19 disandang PKR, DAP (15) dan Amanah (6).

  BN mempunyai lima kerusi di Selangor - Semenyih, Sungai Burong, Hulu Bernam, Sungai Panjang, Sungai Air Tawar - semuanya dimenangi Umno.

  Sampai mampos lah UMNo / BN kena main lagi nih... Bila nak kontrol percaturan atau kena catur kan..!!?

  Umno Hanya Penumpang, Bukan Tuan Rumah, Kata Tok Mat.. Makna kata UMNo hanya macai dalam PH.. kah kah kah

  Haah tepokkkkk..!!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post