UMNO Intai Kerusi DUN Di Permatang Pauh

Seorang pemimpin akar umbi Umno Pulau Pinang memberi amaran mengenai rasa tidak puas hati dalam kalangan ahli sekiranya parti itu gagal berunding untuk mendapatkan lebih banyak kerusi di negeri pimpinan Pakatan Harapan itu pada PRN akan datang.

Ketua Umno Permatang Pauh, Zaidi Said, berkata walaupun PH dan Barisan Nasional yang membentuk kerajaan perpaduan mampu mempertahankan kerusi yang dimenangi pada PRU14, mereka tidak sepatutnya diletakkan bertanding di kerusi berkenaan sahaja.

“Ia boleh menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan ahli Umno dan memburukkan lagi retorik perpecahan dalam parti,” katanya kepada FMT.

Pada PRU14, BN hanya menang dua kerusi DUN di Pulau Pinang iaitu di Sungai Dua dan Permatang Berangan.

Zaidi mengulas kenyataan Setiausaha Agung PH, Saifuddin Nasution Ismail, bahawa PH dan BN akan mempertahankan kerusi yang mereka menangi pada PRU14.

Zaidi berkata tiga kerusi DUN dipertandingkan di Permatang Pauh dan satu perlu diberikan kepada Umno untuk ditandingi.

Tiga kawasan itu – Seberang Jaya, Permatang Pasir, dan Penanti – sebelum ini dimenangi PH.

“Daripada tiga kerusi ini, Umno hanya minta satu.

“Ia juga mencerminkan semangat kerajaan perpaduan semasa (jika BN diberi satu kerusi di Permatang Pauh), daripada tiada langsung kerusi untuk BN berbanding tiga untuk PH,” katanya.

Katanya, kira-kira 20,000 pengundi BN yang tegar di tiga kawasan itu mungkin tidak mengundi PH jika BN tidak diberi kerusi.

“Penyokong BN akan hilang keyakinan dan mungkin membuat keputusan untuk tidak mengundi atau memberikan undi protes. Sukar juga untuk menggerakkan jentera jika BN tidak bertanding,” katanya.

Azmi Hassan dari Akademi Nusantara berkata membenarkan parti mempertahankan kerusi yang mereka menangi pada PRU14 tindakan yang logik dan masuk akal.

Bagaimanapun, beliau menjangkakan beberapa masalah akan timbul di peringkat akar umbi, khususnya dalam Umno.

“Akan ada sabotaj atau boikot oleh akar umbi, tetapi ia minimum berbanding sabotaj yang mereka hadapi ketika PRU15 oleh ahli mereka kerana kemelut dalaman,” katanya.

Azmi berkata keputusan PRU14 tidak seharusnya menjadi satu-satunya faktor penentu peruntukan kerusi.

Landskap politik berubah sejak PRU14 dan parti perlu mempertimbangkan situasi semasa ketika mengenal pasti kerusi, katanya.

Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Kelantan, dan Terengganu dijangka membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing Jun ini bagi memberi laluan kepada PRN - FMT

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Kini, Taman Desa Jaya, Kepong adalah satu berita yang sangat buruk kerana salah seorang ahli politik melakukan kerja kotor di Kuil Buddha dan membawa sistem politik bermain di kuil sehingga ahli masyarakat lari dan presiden Kuil ini (Samnak Sambodhi). ) ialah Datuk Yip Kum Fook yang merupakan bekas pengerusi MCA di Taman Daya , Kepong dan pengerusi MCA Gombak

  Lelaki ini (Datuk Yip) selalu menelefon polis untuk menangkap sami Buddha dan menutup pintu Kaabah untuk tidak membenarkan sami Buddha masuk untuk menginap, semua sami Buddha terpaksa menyewa hotel untuk seketika...Mr Tan dan Kelemahan Encik Wah pada hari itu, pasukannya, samseng dan dua anggota polis datang mengganggu Ven. Phra Piyadhamma (Pulau Pinang atau bekas CID dari Singapura)

  Sejak kejadian itu, ramai penganut meninggalkan kuil kerana di kuil, mereka melakukan perkara yang tidak baik, kini jawatankuasa mengambil sami Buddha Myanmar untuk berkhidmat kerana mereka tidak mengambil berat tentang masalah Kuil sebelum ini atau Datuk Yip Kum Fook...ini seorang yang sangat kotor kerana dia boleh menipu semua orang

  Kini Datuk Yip Kum Fook dan pasukannya akan menderita dan terluka kerana ramai yang tahu apa yang berlaku...ada yang ramai tidak suka Datuk Yip Kum Fook dan dia akan tahu apakah dosa terbesar dalam agama Buddha?

  Dikongsi oleh Ah Wah, Selayang Jaya

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post