Pelaku Salah Guna Pili Bomba Di Kelantan Itu Dah Kena Kompoun..

PUTRAJAYA: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) mengesahkan pihaknya mengeluarkan kompaun dalam isu tular kecurian air pili bomba di Kelantan baru-baru ini.

Menerusi kenyataan Bahagian Pengurusan Korporatnya di sini, penalti dikeluarkan Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Rantau Panjang berdasarkan siasatan JBPM negeri itu.

“Pelaku, Tuan Salehuddin Tuan Mat dikompaun menurut Seksyen 26 Akta Perkhidmatan Bomba 1988 (Akta 341) iaitu kesalahan penyalahgunaan pili bomba,” katanya.

Baru-baru ini tular kalangan pengguna media sosial tempatan mengenai foto memaparkan sebuah lori yang diupah oleh seorang ahli parlimen di Kelantan mencuri air dari pili bomba.

Kontraktor tersebut dipercayai melakukan kesalahan itu kerana hendak menyalurkan air kepada ramai penduduk yang mengalami ketiadaan bekalan sepanjang Hari Raya Aidilfitri.

Isu itu mendapat perhatian Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming dan Pengarah JBPM Kelantan, Zainal Madasain turut menafikan ada menerima permohonan.

Mengulas lanjut, kenyataan itu berkata, status kes tersebut telah selesai di luar mahkamah dan pelaku mengaku salah serta membayar kompaun RM100 pada 8 Mei lalu,” katanya.

JBPM menegaskan bahawa mengikut Seksyen 26 Akta 341, ia adalah melakukan suatu kesalahan jika didapati sengaja menggunakan pili selain tujuan menentang kebakaran.

“Malah adalah salah sekiranya sesiapa menutup, mengepung atau menyembunyikan pili sehingga tempat itu sukar dipastikan atau mengganggu mana-mana pili bomba,” katanya.

Bahkan ujarnya, Seksyen 23(1) Akta 341 menerangkan bahawa tiada seorang pun selain pihak berkuasa air boleh melakukan kerja menjejaskan pili itu atau aliran air kepadanya.

Pihak berkuasa air juga kena memberikan notis bertulis berkaitan kerja dilakukan kepada Pengarah JBPM negeri sekurang-kurangnya tujuh hari sebelum kerja itu boleh dimulakan.

Walau bagaimanapun, dalam situasi kecemasan pula, kerja itu boleh dilakukan terlebih dahulu tetapi notis hendaklah dikemukakan dengan segera kepada pengarah berkenaan.

Justeru kenyataan itu menambah, apa-apa kerja yang menjejaskan aliran air ke pili bomba turut perlu mendapat kelulusan dan persetujuan Pengarah JBPM negeri secara bertulis.

Ini demi memastikan operasi pemadaman tidak terjejas sekiranya berlaku sesuatu kes kebakaran kerana penyalahgunaan pil boleh mengakibatkan kekurangan isipadu dan tekanan.

“JBPM menasihatkan mana-mana pihak agar tidak sewenang-wenangnya menggunakan air pili sebagai cara penyelesaian isu kekurangan bekalan di kawasan tertentu,” katanya.

Malah jelasnya lagi, jika masyarakat terdesak memerlukan bekalan air, mereka hendaklah memohon mengikut saluran ditentukan daripada pihak berkuasa air negeri terbabit. – UTUSAN

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. .Pasal ni lah PRN June 2023 ini kenapa perlu nya pengundi Melayu melingkupkan semua saki baki barua DAP @LeeKwanYew.

  Mme betul pun sbb itu Melayu' kena hapuskan dolu saki Baki barua barua LeeKwanYew@DAP ini.. Klu barua ni lingkup PRN June 2023 Kali ini.. Singapura pun boleh lingkup sekali..!!

  Asal Cina anak taikun kroni lepas, penyanyi Melayu' sangkut kimak sungguh...

  Dah macam hampeh Malaysia ni..!!

  Ini lah alasan dan masa kasi lingkup kan semua barua barua DAP@LeeKwanYew PRN June 2023 nanti..!!

  Link bawah ni haahh... Nasib Yassin, Nevin Tan Dan seko anak pemimpin PAN (lahir dari kacukan permanian bayi Tabung uji benih tuan besar Lee Kwan Yew ) Ajommm Melayu' Kasi Balun jangan tak balun barua barua DAP@ LeeKwanYew ni...

  https://majoriti.com.my/berita/2022/04/04/apa-nasib-yasin-sulaiman-ini-tiga-kes-ganja-libat-golongan-vip

  Jabatan Peguam Negara menolak permohonan Yasin untuk mengkaji pertuduhan tersebut.

  Dalam pertuduhan baharu, Yasin didapati dalam milikannya dadah berbahaya jenis Kanabis seberat 193.7 gram di sebuah kondomonium di Persiaran Surian Damansara Indah Resort Home, PJU 3, Kota Damansara di sini, pukul 5.30 petang pada 24 Mac 2022.

  Yasin didakwa mengikut Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39A(2) akta sama.

  Ia memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup atau tidak kurang lima tahun dan juga boleh dikenakan hukuman sebat tidak kurang 10 sebatan jika sabit kesalahan.

  Satu lagi pertuduhan, Yasin mengaku tidak bersalah menanam 17 pokok dalam pasu plastik berisi tanah yang mana daripadanya Kanabis yang diperoleh secara terus atau tidak langsung pada tempat, waktu dan tarikh sama.

  Fitnah Najib sampai togel dikerjakan sekarang fitnah Mahiuddin... Akhirnya Jho Low lesap dan kaum Jho Low tepok tangan ketawa terbahak bahak tengok barua barua mereka DAP@LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri dan sampai sekarang barua mereka iaitu kes Zety Taufik Ayman lesap 700 juta sampai sekarang terkinja kinja senang lenang.. macam pantekk la semuanya

  Anak taikun Nevin Tan tanam berkilo kilo ladang ganja condo mewah bebas lepas, penyanyi Melayu tanam ganja kena penjara... Macam pantek laaaa..!

  Link bawah ni...

  Ko orang hagak babi sekor ni lepas atau tidak nanti... Lu fikir la sendiri...!!

  https://www.nst.com.my/news/crime-courts/2023/05/907726/datuk-seri-charged-asking-receiving-rm15-million-bribe

  Komplot Manipulasi Tuduhan Terhadap Sim Untuk Burukkan Hamzah Zainuddin. SPRM belum pasti projek yang mana yang terlibat, jadi mereka hanya sebut “apa-apa projek” milik agensi-agensi di bawah KDN.

  Datuk Seri Sim mengaku tak salah kes rasuah RM15j dikait bekas menteri KDN
  Ahli perniagaan Sim Choo Thiam didakwa meminta dan menerima jumlah itu untuk membantu orang lain dalam mendapatkan projek.

  https://www.malaymail.com/news/malaysia/2017/02/20/datuk-seri-among-22-individuals-charged-with-being-geng-24-members/1319051

  Tungguuuuu...!!

  Rayuan Syed Mokhtar pasal isu cukai dah kena bayar denda..??

  Macam sial... Asal Babi lepas..!!

  Balun barua balunnn..!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post